logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra At9100 - spalanie tranzystorów BD911/912 w lewym kanale, buczenie

pietrass 28 Lut 2008 22:04 2301 12
  • #1 4856845
    pietrass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich mam problem ze sprzętem jak w temacie mianowicie chodzi o to, że dostałem taki amplituner no i nie miał kilku tranzystorów w tym końcowych BDP396 i BDP395 w obydwu kanałach. Wymieniłem wszystkie tranzystory za wyjątkiem BC307, uszkodzone rezystory, elektrolity za wyjątkiem tego zasilającego, peerki. Zamiast BDP396 i 395 wstawiłem BD 911 i 912 i zamiast 0,47oma/5W dałem 0,68oma/5W napięcie na emiterze i kolektorze takie było jak na schemacie około +1,2V i -1,2V. Z tym że napięcie miedzy emiterami T107 i T108 jest ok 11mV a nie jak na schemacie 26mV i więcej nie da rady ustawić tymi peerkami.
    Wszystko ładnie grało zarówno lewy jak i prawy kanał po czym po chwili lewy się spalił i buczenie w głośniku a prawy gra dobrze i nic mu nie dolega. Wymieniłem Bd911 i Bd912 w tym lewym kanale bo myślałem, że jakieś wadliwe były no i też pograły trochę i poszły z dymem. To wstawiłem kolejne i to samo. Już bankrutuje proszę o pomoc, gdzie tkwi problem?? Czemu ciągle wywala mi ten jeden kanał Pomocyy :( !!
  • Pomocny post
    #2 4856869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4857740
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam nie wiem czy sie wzbudza ale wydaje mi sie że nie powinny, większe rezystory wstawiłem bo nie było innych, a wydaje mi się że to wina tranzystorów BD911 i BD912 chyba jakieś podróbki były. Sam nie wiem. Dziś kupie tranzystorki w innym sklepie może te będą lepsze wymienię też tego BC238 i kondensatory suche. Zobaczymy co to będzie. Dziękuje za pomoc i proszę o jakieś porady.
  • #6 4858105
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Kiedy spalone są końcówki mocy, to KONIECZNIE trzeba wymienić tez TRANZYSTORY STERUJĄCE, i ustawić właściwy PRĄD SPOCZYNKOWY. To są podstawowe zabiegi przy naprawie wzmacniaczy. Jeżeli wymienisz końcówki mocy, a nie wymienisz tranzystorów sterujących nimi, to spalisz każde jakie włożysz. A jeśli je wymienisz a nie ustawisz prądu spoczynkowego to również ugotujesz każde końcówki. Pozdrawiam.
  • #7 4858744
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam w jaki sposób dobrze wyregulować prąd spoczynkowy w tej końcówce ??
  • #8 4859577
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Mierzysz spadek napiecia na rezystorach emiterowych. Czyli przykladasz woltomierz do rezystorow 0.68Ohma i PRkiem ustawiasz spadek napiecia na okolo 10mV.Nawet mozesz ustawic na 15mV bo rezystory sa wieksze. Jezeli nie da sie PRkiem wyregulowac to jest jeszcze uszkodzony jakis tranzystor.
  • #9 4860454
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam no właśnie tak mierzyłem przy ostatniej wymianie było ok 11mV wszystko grało ładnie pięknie i nagle przestało grać i buczenie w głośniku. Teraz sie obawiam że to samo sie stanie włożyłem nowe teraz tranzystory i spadek napięcia mierze mam 10mV i nie wiem czy będzie to grało długo czy nie bardzo. Da sie jakoś ustrzec przed kolejnym spaleniem ??
  • Pomocny post
    #10 4860632
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Więc zrób tak, skoro wszystko wymieniłeś na nowe, to siła głosu na zero bez podłączonego źródła, ustaw spadek napięcia na 10mV. Zostaw na jakiś czas włączony wzmacniacz i kontroluj czy prąd nie wzrasta. Jeżeli będzie wzrastał to koryguj go do tej wartości. Powinien nieznacznie wzrastać, aż do momentu kiedy wszystkie półprzewodniki uzyskają optymalną temp. pracy. To się stanie po ok. 10 minutach pracy w stanie jałowym. I jeszcze bardzo ważna sprawa, radiatory nie mogą być ciepłe. Jeżeli któryś w trakcie tych pomiarów będzie się grzał, to znaczy że w tym kanale tkwi jeszcze usterka. Zrób to co napisałem i zamelduj wyniki. Pozdrawiam.
  • #11 4861288
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam. Wymieniłem teraz BD911 i BD912 na BD243C i BD244C bo innych nie było akurat, wymieniłem też tranzystory sterujące czyli T107 i T108, a także T104. Zrobiłem tak jak Pan pisał próbę przeprowadziłem przez jakieś 30 min i spadek napięcia większy niż 10mV nie wyszedł, wiec chyba wszystko ok. Tranzystory te na radiatorze zimne nic sie nie grzeje. Teraz mam pytanie czy tranzystor ten T104 musi być wsunięty w radiator tak jak był czy też nie bo przy wymianie nie włożyłem go i teraz może być problem:), i czy muszę też wymienić te duże rezystory 5W jak przy wcześniejszych spaleniach poszedł z nich dymek choć na mierniku nie ma zmiany w rezystancji miedzy tymi dobrymi i po przejściach. Aha zmierzyłem też napięcia na bazach tych BD243 i 244 i na jednym jest 0,36V a na drugim 0,67V i jeszcze na emiterze T104 jest 1,24V a na kolektorze jest 0,95V a ma być podobno 1,2V tu i tu i nie wiem czy tak ma zostać czy trzeba coś z tym zrobić. Dziekuje

Po podniesieniu spadku napięcia do 11mV na bazach sie podniosło na 0,39 i 0,69V. Coś chyba nie tak jest z tymi napięciami. Na diodzie zenera mam napięcie ok 8,5V to już wogóle za dużo jak dioda ma 8,2V
  • Pomocny post
    #12 4861429
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Tranzystor ten MUSI być koniecznie wsunięty w radiator inaczej znów uszkodzisz końcówkę. Prąd spoczynkowy ma być tak jak na schemacie czyli spadek 26mV-Ale przy rezystorach 0,68Ω raczej nie ustawisz takiego. Wymień na takie jak mają być.
  • #13 4862004
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam wszystkich ponownie:) wszystko ładnie gra wymiana BD 911 i BD912 na BD 343C i BD344C pomogła, do tego wymieniłem tranzystory sterujące tak jak pisał kolega i rzeczywiście pomogło. Prąd spadek napięcia ustawiłem na 10mV przy rezystorach 0,68 oma i gra ładnie.

Dziękuje wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył amplitunera Unitra AT9100, w którym w lewym kanale dochodziło do spalania tranzystorów mocy BD911 i BD912 oraz buczenia w głośniku. Wymieniono uszkodzone tranzystory końcowe oraz sterujące, rezystory i kondensatory, jednak po pewnym czasie tranzystory BD911/912 w lewym kanale ponownie ulegały uszkodzeniu. Przyczyną była nieprawidłowa regulacja prądu spoczynkowego oraz stosowanie rezystorów emiterowych o większej wartości (0,68 Ω zamiast 0,47 Ω). Zalecano wymianę tranzystorów sterujących (T107, T108, T104) oraz ustawienie prądu spoczynkowego poprzez pomiar spadku napięcia na rezystorach emiterowych na poziomie około 10-15 mV (niższy niż w oryginale ze względu na większą wartość rezystorów). Ważne było także prawidłowe zamocowanie tranzystora T104 na radiatorze, aby uniknąć przegrzewania i kolejnych uszkodzeń. Po wymianie BD911/912 na tranzystory BD243C i BD244C oraz prawidłowej regulacji prądu spoczynkowego i wymianie tranzystorów sterujących, amplituner działał stabilnie bez dalszych uszkodzeń i buczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA