logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja napięć w zasilaczu Codegen 300W - jak ustawić 5V i 12V osobno?

glowa666 12 Sty 2004 10:06 1326 2
REKLAMA
  • #1 472032
    glowa666
    Poziom 2  
    Opis problemu:
    mój "wspaniały" zasilacz codegen 300W ma pewien problem. napięcia 5V i 12V mają odpowiednio: 4.7V i 12.5V Teraz pytanie: Czy jest sposób na regulację napięcia wyjściowego oddzielnie?? Podmiana rezystorków pomiędzy 5V i12V a 1 nóżką KA7500 na potencjomerty wprawdzie umożliwia regulację, ale niestety jednodzesną, tzn jeśli 5V ustawię na 5V to 12V osiąga 13.1V - to troszkę za dużo jak na dysk twardy.

PS. Szukałem, nie znalazłem ... ;(
  • REKLAMA
  • #2 472182
    gregor7pl
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jesli napiecia beda nieco inne niz 5V i 12V to nie powinno to miec duzego znaczenia bo kompotenty sa na to przygotowane. Na plycie i tak znajduja sie dodatkowe stabilizatory, ktore zapewniaja dokladne podstawowe napiecia. W dysku tez z tego co wiem sa stabilizatory, dlatego tez odchylka do okolo 10% jest akceptowalna.
    Co do niezaleznego ustawienia obu napiec na zasilaczu to jest to mozliwe, tak to jest na nieco starym moim zasilaczu. Ale czy warto? Bez schematu ciezko wyczuc co i jak nalezy zmienic. Na sieci znalazlem kiedys schemat typowego zasialcza ATX, moze jest na elektrodzie, do tego byl krotki opis, mozna bylo sie zorientowac jak dziala i co i kiedy naprawiac. Moze to pomoze...
  • #3 472265
    glowa666
    Poziom 2  
    Pod obciążeniem 5V spada do 4.5V a 12V rośnie do 12.7V ( w porywach)
    Wykracza to "nieco" ponad 5% dopuszczalnej odchyłki... schemat podstawowy zasilacza atx mam, ale nie jestem zbyt biegły w elektronice dlatego pytam o poradę.
REKLAMA