logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CODEGEN 300W: Jak podbić napięcie na linii 12V, kondensatory, układ KC7500B i zasilanie procesora

pipkpmpn 27 Maj 2023 13:20 342 10
REKLAMA
  • #1 20596192
    pipkpmpn
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam forum.

Ostatnio dorwałem zasilacz jak w tytule z niebieską nalepką.

Kondensatory nie napuchnięte, wyglądają zdrowo. Czy są wyschnięte? Nie wiem.
    Po odpaleniu go na krótko, wentylator działa cicho, nic nie chrupie i nie słyszałem żadnego piszczenia lub syczenia.

Mam tylko jeden problem/pytanie:

Napięcia na mierniku są takie:
    12- 11,4V
    5 - 4,94V
    3,3 - 3,34V
    Czy jest możliwe w jakiś sposób lekko podbić napięcie wyjściowe 12V? Dając gdzieś rezystor?/kondensator? o innych parametrach.
    Układ w nim to KC7500B a obok jest komparator na 6 nóżek.
    Bo dorobiłem wtyczkę która idzie do zasilania procesora - dałem lekko zapasu, izolacja raczej się nie usmaży. Jeszcze mam w planach dodać 1x na Sata bo wszystkie są na molex a przejściówki nie bardzo widzi mi się kupować.

Dzięki z góry za wskazówki.

Zdaję sobie sprawę że ten zasilacz nie jest dobry.
  • REKLAMA
  • #2 20596218
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Witaj. Napięcia mierzyłeś pod obciążeniem? Jeśli nie, to sprawdź po minimalnym obciążeniu, jakie będą.

Ogólnie podziwiam, że chcesz jakikolwiek komputer katować takim szmelcem, skoro za 50 złotych da się kupić zasilacz do komputera o niskich wymaganiach, który nie będzie aż tak niebezpieczny.
  • #3 20596272
    pipkpmpn
    Poziom 5  
    Pod obciążeniem jak najbardziej mam zamiar sprawdzić.
    Tylko zanim to zrobię, chciałbym lekko skorygować to napięcie o którym wspomniałem
  • REKLAMA
  • #4 20596283
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1822
    Najprościej: nawiń 3 zwoje na środkowej kolumnie transformatora głównego, istniejące uzwojenie 12 połącz w szereg i w fazie z dodatkowym uzwojeniem. Na koniec zwiększ rezystancję rezystora pomiarowego 12V o 10%.
    Jeśli nie rozumiesz tego, co napisałem - to daj sobie spokój ze zmianami.
  • #5 20596321
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    pipkpmpn napisał:
    Pod obciążeniem jak najbardziej mam zamiar sprawdzić.
    Tylko zanim to zrobię, chciałbym lekko skorygować to napięcie o którym wspomniałem

Większość starych zasilaczy wymagała jakiegoś obciążenia aby poprawnie regulować napięcie. Więc zanim zaczniesz coś poprawiać zobacz, czy coś trzeba poprawiać, bo napięcia na nieobciążonym zasilaczu mogą się znacznie rozjeżdżać.
  • REKLAMA
  • #6 20596343
    pipkpmpn
    Poziom 5  
    @pikarel
    w 90-paru procentach zrozumiałem co masz na myśli.

@dt1
    Aż z ciekawości sprawdzę, bo wiem że przy obciążeniu 3 i 5V to linia 12V też mi skoczy (albo na odwrót) ale nie jestem do końca pewny czy o 0,6-0,8V mi wzrośnie.
  • #7 20596387
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    A do czego ten śmieć ma służyć? Bo jak do zasilania jakiegoś komputera to Sobie odpuść.
  • #8 20596431
    pipkpmpn
    Poziom 5  
    Komputer wart jakieś 20zł. Więc strata wielka nie będzie.
    A poza tym jak się pytałem o co innego a nie o sens wpinania takiego "zasilacza".
  • #9 20599313
    pipkpmpn
    Poziom 5  
    Po dorobieniu wtyczki 12V(8 kabli 0,25mm^2) i sata wpiąłem do komputera, okazało się że napięcia ma wzorowe można powiedzieć.

Przepraszam za kłopot.
  • REKLAMA
  • #11 21352633
    pipkpmpn
    Poziom 5  
    Lekko obciążyłem zasilacz i napięcie w normie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilacza CODEGEN 300W z układem KC7500B, w którym użytkownik zauważył niższe napięcie na linii 12V (około 11,4V) i pytał o możliwość jego podbicia poprzez modyfikacje elementów takich jak rezystory czy kondensatory. Uczestnicy forum zwrócili uwagę, że pomiary napięć powinny być wykonywane pod obciążeniem, ponieważ stare zasilacze często wymagają minimalnego obciążenia do stabilnej regulacji napięć. Zaproponowano również bardziej zaawansowaną metodę podniesienia napięcia 12V przez dowinięcie dodatkowych zwojów na transformatorze i zmianę rezystora pomiarowego, jednak z zastrzeżeniem, że jest to skomplikowane i ryzykowne. Ostatecznie autor potwierdził, że po dodaniu obciążenia i dorobieniu wtyczek 12V oraz SATA napięcia były stabilne i mieszczą się w normie, co potwierdziło prawidłową pracę zasilacza w praktyce. Wskazano również, że zasilacz ten nie jest zalecany do zasilania komputerów o wyższych wymaganiach, ale dla taniego sprzętu może być akceptowalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA