logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisać pamięć M29F040 przez mikrokontroler ADuC841? Szukam procedur.

androot 31 Mar 2008 11:08 1614 10
REKLAMA
  • #1 4976133
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Mam pamięć jak w temacie podłączona do mikrokontrolera ADuC841 jako zewnętrzna pamięć RAM i nie mogę sobie poradzić z jej zapisem. Odczytuje się ją jak zwykłą pamięć równoległą, ale zapis wymaga odpowiednich instrukcji sterujących. Są one opisane w dokumentacji, ale mimo to mam z nią problem. Może ma ktoś gotowe procedury? Obojętne w jakim języku i na jaki mikrokontroler.
  • REKLAMA
  • #2 4979340
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam.
    W elektronice praktycznej rocznik 2/2004 zaczął sie cykl artykułów na temat zapisu kart pamięci typu CF oraz MMC. Są tam gotowe procedury do tego celu. Może coś ci to pomoże.
    Pozdrawiam
  • #3 4979409
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    wdogli napisał:
    Witam.
    W elektronice praktycznej rocznik 2/2004 zaczął sie cykl artykułów na temat zapisu kart pamięci typu CF oraz MMC. Są tam gotowe procedury do tego celu. Może coś ci to pomoże.
    Pozdrawiam

Z tym że to zwykła trywialna pamięć równoległa Flash. I karty pamięci nijak się mają do tego tematu.
  • REKLAMA
  • #4 4979848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4979880
    androot
    Dzięki!

Widzę, że dobrze kombinowałem. Problem jest chyba taki, że mam zabezpieczone jakieś bloki pamięci przed zapisem (pamięć nie miałem nową) i stad nie mogę ją skasować, ani zapisać. Jak mi się uda to przedstawię procedurki :)
    Co do opóźnień to nie trzeba je stosować wystarczy sprawdzać stan jednego pinu pamięci (polling).
  • REKLAMA
  • #6 4979919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4980049
    androot
    "SINGLE 5V ± 10% SUPPLY VOLTAGE for
    PROGRAM, ERASE and READ OPERATIONS"
    Nie potrzebuje 12V.
  • #8 4980181
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4990173
    androot
    Nie krzyczę, tylko wkleiłem fragment PDF'a.

OK, napisałem już algorytm odczytu, zapisu i kasowania. Robię to tak jak Ty z opóźnieniami. Mógłbyś mi wyjaśnić w jaki sposób sprawdzać Q7? Mam wtedy podać jakiś stan na /OE?
  • #10 4990895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4991567
    androot
    Chodzi mi o sprawdzanie czy automatyczny zapis, albo kasowanie już się zakończyło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z zapisem pamięci Flash M29F040 podłączonej jako zewnętrzna pamięć równoległa do mikrokontrolera ADuC841. Odczyt danych odbywa się standardowo, natomiast zapis wymaga stosowania specyficznych procedur sterujących zgodnych z dokumentacją układu. Wskazano, że pamięć może mieć zabezpieczone bloki (block protect), co uniemożliwia zapis i kasowanie, zwłaszcza gdy pamięć nie jest nowa. Przedstawiono przykładowy algorytm zapisu wzorowany na układzie AT49F020, obejmujący sekwencję komend i adresów, z uwzględnieniem opóźnień lub alternatywnie monitorowania stanu pinu Q7 (polling) w celu wykrycia zakończenia operacji programowania lub kasowania. Podkreślono, że napięcie programowania wynosi 5V ±10%, więc nie jest wymagane 12V, jednak konieczne jest uwzględnienie wartości napięcia VID i procedur unprotect. Dyskusja zawiera także odniesienia do literatury i artykułów z Elektroniki Praktycznej dotyczących zapisu pamięci typu CF i MMC, choć są one mniej adekwatne do pamięci M29F040. Wskazano na potrzebę dokładnego zapoznania się z dokumentacją techniczną pamięci oraz stosowania odpowiednich procedur programowania i kasowania, w tym kontroli stanu bitu Q7 do potwierdzenia zakończenia operacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA