logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 2x 512MB + 2x 1024MB DDR zadziała w Dual Channel na GA-8IPE1000 Pro2?

RockyDT 01 Kwi 2008 14:09 1706 6
REKLAMA
  • #1 4980471
    RockyDT
    Poziom 11  
    Mam obecnie 2x 512 DDR działające w trybie Dual Channel i chciałbym dokupić pamięci.

płyta główna: Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2

1. Zastanawiam się czy mogę dokupić 2x 1024 (łącznie 3 GB), aby pamięci dalej działały w trybie Dual Channel czy też muszę posiadać 4x 512 (łącznie 2 GB) :?:

cytat z instrukcji płyty głównej:
    "4. Four DDR memory modules are installed: If you install four memory modules at the same time, the Dual Channel Technology will operate only when those modules have the same memory size and type."

2. Jaki wpływ na działanie funkcji Dual Channel ma posiadanie dwóch takich samych kości pamięci kupionych oddzielnie, a w zestawie Dual Kit :?:
  • REKLAMA
  • #2 4980550
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Będą działać w trybie Dual Channel.

O ile będą miały takie same parametry to będą działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4980636
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Będzie Dual Channel Asymmetric

Co do timingów dostosują się do najwolniejszych, jeśli sam nie ustawisz ręcznie innych
  • REKLAMA
  • #4 4982030
    RockyDT
    Poziom 11  
    Dzięki za podanie nazwy tego trybu Dual Channel. Poniższy fragment znalazłem w specyfikacji chipset'u płyty głównej (Intel 865PE):

"Intel® 82865PE/82865P MCH Features

System Memory Controller Support
    — Dual-channel (128 bits wide) DDR memory interface
    — Single-channel (64 bits wide) DDR memory interface
    — Symmetric and asymmetric memory dual-channel upgrade
    — 128-Mb, 256-Mb, 512-Mb technologies implemented as
    x8, x16 devices
    — four bank devices
    "

Jestem już pewien, że takie rozwiązanie (2x 512 + 2x 1024) będzie dla mnie najkorzystniejsze.

Jednak w dalszym ciągu chciałbym poznać odpowiedź na drugie pytanie. Czy nie jest to przypadkiem zwyczajny zabieg marketingowy? Dual Kit'y są ciut droższe.
  • REKLAMA
  • #5 4982171
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4983182
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Obecnie nie ma różnic przy tańszych pamięciach między singlami a dual kitami, jedynie przy droższych pamięciach na lepszych kościach dual kity bywają wazniejsze (chodzi o równomierność w overclocking'u)
  • #7 4983354
    RockyDT
    Poziom 11  
    Akurat overclocking mnie nie interesuje, bo przeważnie bez dodatkowego chłodzenia dużo nie daje. A jak byłoby mnie stać na dodatkowe chłodzenie to byłoby mnie stać na lepsze komponenty :D .

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2 z chipsetem Intel 865PE obsługuje pamięci DDR w trybie Dual Channel zarówno w konfiguracji symetrycznej, jak i asymetrycznej. Możliwe jest użycie dwóch modułów 512 MB oraz dwóch modułów 1024 MB, co pozwala na łączną pojemność 3 GB i działanie w trybie Dual Channel Asymmetric. W takim układzie parametry pamięci (timingi) dostosowują się do najwolniejszych modułów, chyba że zostaną ręcznie ustawione inaczej. Producent w instrukcji podkreśla, że przy czterech modułach Dual Channel działa tylko, gdy moduły mają ten sam rozmiar i typ, jednak chipset Intel 865PE wspiera także asymetryczny tryb. Co do różnic między pamięciami kupowanymi pojedynczo a zestawami Dual Kit, obecnie przy tańszych modułach nie ma istotnych różnic w działaniu, a Dual Kity są jedynie nieco droższe i mogą mieć znaczenie głównie przy overclockingu, który w tym przypadku nie jest istotny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA