logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy zasilacz PENTAGRAM CAV-620-A12S brak jednego pinu

faxfalkon 01 Kwi 2008 15:47 2166 6
REKLAMA
  • #1 4980823
    faxfalkon
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie :)
    Mam problem z nowo zakupionym zasilaczem firmy PENTAGRAM CAV-620-A12S.
    Otóż "pragnąłem" go podłączyć do swojej już nie nowej płyty głównej - ASRock K7VT4A Pro z mikroukładem VIA VT8377A Apollo KT400A ... i co ?
    Po podłączeniu tego nowego zasilacza komputer "obudził" się na chwile i nici z włączenia.
    Nie wiem nie znam się, ale na załączonym załączniku pokazuję wtyczkę głównego zasilania płyty głównej na której brakuje jednej "damskiej" złączki w złączu.
    Czy to może być przyczyną tego, że moja już nie nowa puszka nie ruszyła?
    Nadmieniam, iż w starym... bardzo starym zasilaczu główne złącze ma wszystkie damskie wejścia w złączu...
    Za wyczerpujące podpowiedzi i pomoc z góry THX
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4980871
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Wszystko OK - tam powinno być puste

Zdjęcie zapożyczone od Zenfista

Najprawdopodobniej kupiłeś za nowy zasilacz, w starszych zasiłkach tam był biały przewód (bodajże -5V)
  • REKLAMA
  • #3 4980882
    faxfalkon
    Poziom 11  
    Czyli czeka mnie zmiana płyty głównej tak? Mam zamiar zmienić "flaczki" w swojej puszce i zacząłem od zasiłki :) widzę jednak, że zmiana "flaczków" mnie nie ominie :) Ale tak na marginesie - dobry zakup czy nie ?
  • #4 4980898
    spinnaker
    Poziom 32  
    Zależy ile dałeś za tego Pentka

Nowe tak mocne zasilacze pod starsze konfiguracje nie bardzo pasują (szczególnie Athlony) bo tam zasilanie płyty, procka było ciągnięte z linii 5V gdzie w nowych zasiłkach ta linia bywa często za słaba (zasilanie procka z linii 12V)

Sprawdź na innym zasilaczu dla pewności
  • REKLAMA
  • #5 4981006
    faxfalkon
    Poziom 11  
    OK sprawdziłem podłączając starego i jest OK - mam zamiar przejść w najbliższym czasie na platformę Intela, więc myślę, że ta zasiłka będzie dobra :)
  • REKLAMA
  • #6 4981045
    spinnaker
    Poziom 32  
    Na nową platformę jak znalazł, ja nie przepadam za Pentkiem bo po jakimś czasie wentyle robione przez nich stają się niezośnie głośne
  • #7 5332772
    blueopti
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Potwierdzam głośność wentylaltora. Wczoraj kupiłem taki zasilacz i wsadziłem do mojej skrzynki (Athlon 2800+, Radek X850PRO, 2x HDD, DVD-RW, 3 wentyle-92,80,80). Niby cichy, ale jeżeli znajduje się zaraz nad radiatorem procka i ciągnie to nagrzane powietrze to wtedy prędkość wentyla wzrasta do ok.1400-1500 i jest "czysty" hałas. Przy otwartej obudowie i nadmuchu pokojowego powietrza innym "serwisowym" wentylem pomiedzy radiator a 120-ke zasiłki obroty spadają do ok.900 i jest ładna cisza. Reszta zasiłki jak najbardziej OK, jak na razie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowego zasilacza PENTAGRAM CAV-620-A12S, który po podłączeniu do starszej płyty głównej ASRock K7VT4A Pro z chipsetem VIA VT8377A Apollo KT400A nie uruchamia komputera. Brak jednego pinu w głównym złączu zasilania płyty jest normalny, ponieważ w nowych zasilaczach nie występuje przewód -5V, który był obecny w starszych modelach. Nowoczesne zasilacze często zasilają procesor z linii 12V zamiast 5V, co może powodować problemy z kompatybilnością ze starszymi platformami, zwłaszcza Athlonami. Zaleca się sprawdzenie działania na innym zasilaczu. Użytkownik planuje migrację na platformę Intela, gdzie nowy zasilacz będzie odpowiedni. Dodatkowo, zasilacz PENTAGRAM CAV-620-A12S cechuje się głośniejszą pracą wentylatora, szczególnie przy obciążeniu i wysokiej temperaturze, co potwierdzili inni użytkownicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA