logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie krótkofalówki do komunikacji na motocyklach? Miniaturyzacja i kanały

HEYAH 01 Kwi 2008 22:33 8532 17
REKLAMA
  • #1 4982758
    HEYAH
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Przyszedł czas, że zdaliśmy ze znajomymi prawko na kat. A i, gdy już każdy ma swoją maszynę, doszliśmy do wniosku, wspominając sobie owy egzamin, że fajnie było by skonstruować sobie "3-osobowe radio", czyli komunikację między sobą poprzez krótkofalówki. Jestem w kwestii krótkofalarstwa zielony, jedyne, co jestem w stanie zaplanować, to to, że każda osoba będzie miała swój kanał nadawczy, a odbiornik , który każdy będzie posiadał będzie ten sam dla wszystkich 3 osób, o paśmie obejmującym wszystkie 3 sygnały,czyli wszyscy się słyszymy, nie ma "priv`ów" ;). Zależy mi również na możliwej miniaturyzacji, by całość zmieściła się w kasq, lub kabelkiem do kieszeni w bluzie. Proszę o radę w kwestii praktycznej, jak i teoretycznej (czy wogóle opłaca się budować takie układy, czy lepiej kupić sobie coś na allegro) ?
  • REKLAMA
  • #4 4982844
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

Jeżeli budować to trzeba mieć licencje na nadawanie w określonym paśmie (na przykład kategoria 2) lub homologacje (w przypadku PMR lub CB).
    Dobrym pomysłem jest zakup PMR-a. Przy dobrych wiatrach można uzyskać zasięg 5km.
  • #5 4983852
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Oczywiście najtaniej i najprościej to PMR-y.

Zainstaluj (PMR-a) nie w kasku tylko w maszynie (motocyklu) na stałe tak aby antenka wystawała poza blachy.
    Przycisk nadawania zainstaluj "pod kciukiem".
    Mikrofon i głosniczek zainstaluj w kasku i połącz się przewodem 4-ro żyłowym z maszyną.

UWAGA !
    Pamiętaj , że połączenie Ciebie z motocyklem (przewodem) musisz wykonać w ten sposób aby przy KAŻDYM braku kontaktu z motocyklem , użyte złącze na kablu automatycznie zorczepiało się.
    UWAGA !
    Przewód od maszyny do kasku musi być przewodem bardzo DELIKATNYM , aby w razie braku kontaktu z maszyną i zablokowaniem się złącza na kablu, ten kabel "poprostu" urwał się.
    Lepiej naprawiać kabelek niż kości.

Pozdrawiam.
    PS. Pomiędzy pasażerem a kierowcą najlepiej jest zainstalować interkom (łączność dupleksowa jak w telefonie bez przycisku nad/odb. [łacze na stałe]), który również umożliwi pasażerowi nadawanie na PMR. Przycisk tylko jeden pod kciukiem kierowcy, poniważ to on decyduje kiedy nadawać i odbierać.
  • #6 4984731
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    PMR może być np na rękawie - gdziekolwiek, ale tak, żeby przy ewentualnym upadku nie spowodowal dodatkowego kuku ;)

http://allegro.pl/28282_radiokomunikacja_krotkofalowki_i_walkie_talkie.html Tu poszukaj. Są tanie urządzenia z zestawami słuchawkowymi (takie jak w telefonach kom.) i VOX'em dzięki którym nadajnik aktywujesz głosem.
    Taki patent bardzo często można spotkać właśnie ka kursach kat. "A" - łaczność kursant-instruktor.

Kable i przycisk nadawania "pod palcem" jednak odradzam. Swego czasu 'kawą' Ninja troche jezdzilem i wiem, że kabelki są złośliwe - kilka razy je urwiesz zanim się do nich przyzwyczaisz.
  • REKLAMA
  • #7 4986089
    HEYAH
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mhm, dzięki wszystkim za nakierowanie na cel, tylko jeszcze jedno pytanie. Zależy mi koniecznie na komunikacji 3 osób. Na allegro widzę tylko zestawy 2 pmr`owe. Zatem ... czy pmry działają na jednej częstotliwości, lub mają wymienne kwarce, jak np. nadajniki w modelach RC ? proszę o małą ściągawkę z tej kwestii ;)
  • REKLAMA
  • #8 4986152
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1050
    PMR-y mają 8 kanałów. Można wybrać do pracy 1 z nich. Na tym jednym kanale może być wiele łączności z wieloma korespondentami. To tak jak rozmowa z kilkoma kolegami tylko trzeba poczekać aż jeden z nich skończy mówić i wskaże osobę, z którą chce rozmawiać, żeby nie wszyscy naraz. Są jeszcze inne możliwości (selektywnego wywołania ale myślę na motorach mniej przydatne. Tak więc przed wyjazdem ustalacie numer kanału i na niego ustawiacie wszystkie stacje ile ich jest. Wszyscy więc słyszą jeśli ktoś coś nadaje.
  • REKLAMA
  • #9 5039934
    Paweł SQ8BWH
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam, jako któtkofalowiec i motocyklista temat juz przerabiałem, Hi. I powiem gdzie jest największy problem, w mikrofonach zbierąjących wiatr, przy ponad 80 km/h można zapomnieć o rozmawianiu, nawet w kaskach "szczękowych" , a nawet vox się sam załącza od szumu wiatru w PMR' kach. Myślę ze na skutery by to zdało egzamin. Teraz robię próby na laryngofonach z hełmofonów czołgowych ale sa dosyć duże i nie bardzo jest je jak zmontować choć ładnie chodzą. Wiem że jako laryngofony fajnie chodzą przetworniki piezzo ale jeszcze nie próbowałem je stosować. Pozdrawiam i do spotkania w eterze i na trasie :)
  • #10 5040225
    Preskaler
    Poziom 40  
    Myślę, że jako laryngofony można zastosować wkładki elektretowe odpowiednio zabudowane i wytłumione. Od strony obudowy należy zastosować miękką, skórzaną obudowę wypełnioną watą a stronę aktywną (od membrany) docisnąć do szyi na jakiejś elestycznej gumce pasmanteryjnej (taśmie). Brzegi tej skórzanej obudowy dobrze by było wykończyć jakimś miękkim i elastycznym silikonem lub przynajmniej pianką. Myślę, że stały element wyposażenia motocyklisty jakim jest szalik, wystarczająco wytłumi wiatr.
  • #11 5040400
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Dźwięk z laryngofonu jest kiepski ale trudno - jak ktoś chce dam namiar na PW kto ma do odstąpienia.

Jest produkowane jedno radio typowo na motór - ale aby używać trzeba mieć uprawnienia
  • #12 5040638
    Paweł SQ8BWH
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    W brew pozorom z larynofomu jest dobra modulacja np. Nolan produkuje kaski fabrycznie wyposażone w laryngofon i słuchawki a laryngofon umieszczony jest na czubku głowy. Zestawów takich używa Policja, a szalik to raczej lata 60-70, bo teraz do kombinezonu to było by trochę co najmniej nie praktyczne.. :D
  • #14 5041016
    Preskaler
    Poziom 40  
    :arrow: "Paweł SQ8BWH" Może i nie praktycznbe ale jakie stylowe! Czego to się nie robi dla fasonu.:D
    Próby można przeprowadzić z laryngofonem umieszczonym w różnych miejscach byle był odizolowany akustycznie od dżwięków zewnętrznych.
  • #15 6408891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6408964
    Preskaler
    Poziom 40  
    W tych PMR-ach które ja mam wystarczy tylko włączyć mikrofon i już jest nadawanie. Z mikrofonu idą dwa przewody i jeśli na jednym z nich zrobimy przerwę to mamy odsłuch. Jeśli tą przerwę zewrzemy (zamkniemy obwód) to urządzenie przechodzi do nadawania.
  • #17 6410065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Do komunikacji trzech motocyklistów rekomendowane są krótkofalówki PMR, które oferują 8 kanałów pracy, umożliwiając wspólne nasłuchiwanie i nadawanie na wybranym kanale. PMR-y są legalne do użytku bez licencji, pod warunkiem posiadania homologacji. Zaleca się montaż urządzeń na motocyklu z anteną wystającą poza karoserię oraz mikrofonem i głośnikiem w kasku, połączonymi delikatnym przewodem z przyciskiem nadawania (PTT) umieszczonym pod kciukiem. W praktyce jednak kable bywają podatne na uszkodzenia, a przyciski PTT w kasku mogą być niewygodne. Alternatywnie stosuje się zestawy z VOX (aktywacja głosem), choć przy prędkościach powyżej 70-80 km/h szumy wiatru powodują fałszywe aktywacje. Problemem jest również jakość mikrofonów – standardowe mikrofony zbierają szumy wiatru, co utrudnia komunikację. Rozwiązaniem są laryngofony (mikrofony kontaktowe na szyi), które wymagają odpowiedniej obudowy i tłumienia akustycznego, np. za pomocą miękkich materiałów i szalika. Niektóre kaski, np. marki Nolan, fabrycznie wyposażone są w laryngofony i słuchawki, stosowane także przez służby. Schematy prostych słuchawek PMR z przyciskiem PTT polegają na zwieraniu obwodu mikrofonu, co przełącza urządzenie w tryb nadawania. Budowa własnego układu jest możliwa, ale ze względu na wygodę i niezawodność lepiej kupić gotowe urządzenia dostępne na rynku, np. na Allegro.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA