logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować komunikację między motorami na odległość do 5 km?

sexbik 22 Sty 2007 16:30 4048 11
REKLAMA
  • #1 3474147
    sexbik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.

Chciałbym się dowiedzieć (ewentualnie poszukać z Wami jakieś rozwiązanie) w jaki sposób można zrobić komunikację między motorami w odległości najlepiej 5km (ewentualnie może być 200m).

Musi oczywiście bym to zrobione na zestawie słuchawkowym albo czymś podobnym (bo gdzie pod kaskiem np. krótkofalówke umieścić). Krótkofalówki nie sprawdziły by się chyba przy prędkościach 50km/h w ruchu po 2 ninewygodne troche te naciskanie (gdzie w czasie jazdy naciskać na knefel o jakości nie wspomne).

Czekam na Wasze pomysły i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3474231
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    A my czekamy na opis co to za motorole :D sie pomyliłem hehe
  • #3 3475133
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Chyba chodzi o motory, czyli motocykle, a nie o motorole.

Moim zdaniem łaczność można zrobić za pomocą PMR'ów z funkcją vox. Być może znalazłyby się takie, do których można podłączyć z zewnątrz słuchawki i mikrofon.

P. S. Na twoim miejscu wyposażyłbym się za młodu w samochód i CB.
  • REKLAMA
  • #4 3475257
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    A ja na twoim miejscu bym wyposażył się w CB z zestawem słuchawkowym. I wiadomości drogowe i pogadac z kumpelą na motorze można.

Oczywiście PMR jak kolega wyżej to tańsze rozwiązanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3475289
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Motory, to są w motopompach. Przynajmniej ta mi MOTOCYKLIŚCI prawdziwi wytłumaczyli.
    Są walkie - talki (małe wielokanałowe z wyświetlaczem) umożliwiające łączność zdaje się do trzech kilometrów z funkcją vox (aktywowanie głosem). Na większe odległości to chyba ci cb zostaje.
  • #6 3475339
    sexbik
    Poziom 13  
    cb było by dobre ale dla dwóch osób to wychodzi z 500złociszy niestety.

Pisałem moorami a nie motorolami... A w sumie powinno mówić sie Motocykle :P

Możecie powiedziec co to te PMR?
  • #8 3475410
    sexbik
    Poziom 13  
    a powiedz mi czym one się różnią od zwykłych krótkofalówek?
  • #9 3475546
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    a co masz na myśli mówiąc krótkofalówki?

Dla mnie krótkofalówka to urządzenie krótkofalowe, ktore nadaje i odbiera na tych falach, jest często mylone własnie z takimi zabaweczkami, które mają wyznaczoną częstotliwość na falach ultrakrótkich ok. 466MHz to tak gwoli wyjaśnienia. :)

pozdrawiam
  • #10 3478191
    sexbik
    Poziom 13  
    Hmmm a nic innego nie da rady wymyśleć?
  • #11 3482198
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Legalnie bedzie ciezko. W terenie zabudowanym praktycznie nie masz szans na to, zeby uzystac zasieg wiekszy niz poltora kilometra. Mowie o PMR i LPD...

W sumie masz szanse, jezeli zainstalujesz te wynalazki na kasku ;) Ale z oczywistych wzgledow ta opcja odpada.
  • REKLAMA
  • #12 3494456
    sexbik
    Poziom 13  
    a niema jakiś cb starych już nieurzytecznych ale działających tak jak mi potrzeba?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji komunikacji głosowej między motocyklami na odległość do 5 km, z wykorzystaniem zestawów słuchawkowych kompatybilnych z kaskiem. Proponowane rozwiązania to radiotelefony PMR446 z funkcją VOX, umożliwiające aktywację głosem i podłączenie zewnętrznego mikrofonu oraz słuchawek, co eliminuje konieczność ręcznego naciskania przycisku nadawania podczas jazdy. PMR446 oferują zasięg do około 3 km w terenie otwartym, jednak w zabudowanym zasięg ten może spaść do około 1,5 km. Alternatywą są krótkofalówki (walkie-talkie) oraz CB radio, które zapewniają większy zasięg, ale są droższe i mniej wygodne do montażu pod kaskiem. W dyskusji podkreślono różnicę między PMR a tradycyjnymi krótkofalówkami, gdzie PMR działają na częstotliwości ultrakrótkiej 446 MHz i są legalne do użytku bez licencji. Wskazano również na ograniczenia prawne i techniczne związane z uzyskaniem zasięgu 5 km w warunkach miejskich. Użytkownik pytał o możliwość wykorzystania starszych, używanych urządzeń CB jako tańszej opcji komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA