logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować automatyczny wyłącznik diody LED z przekaźnikiem?

maneks 02 Kwi 2008 16:56 2591 9
REKLAMA
  • #1 4985228
    maneks
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam
    Mam taki problem jak w podanym linku
    http://groups.google.com/group/pl.misc.elektr...?lnk=st&q=czujnik+ruchu++led#b2c483f444927713

czy ktos spotkal sie z tym czy ewentualnie ma pomysl jak to rozwiazac
    Myslalem aby wylacznik dac na przewod fazowy a zaraz za nim np rezystor duzej mocy ktory bedzie symulowal obciazenie
    Tylko nie wiem czy to sie sprawdzi
    Najlepiej by bylo - tak mi sie wydaje zastosowac przekaznik ktory by zwieral obwod - ale jaki przykaznik jak to wszystko spiac to nie mam pojecia ..

Ma ktos jakies sugestie

pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 4986446
    bogdand
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Wydaje mi się , że kupiłeś nieodpowiedni czujnik gdzie obciążenie wpina się szeregowo z nim. Miałem ten sam problem z wentylatorem o mocy 12W i niestety to nie zdało egzaminu . Moim zdaniem powinieneś wymienić go na inny z załączaniem obciążenia przez przekaźnik.
  • #3 4986953
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Ewentualnie niech czujnik włącza przekaźnik, a przekaźnik lampy LED. Prąd płynący w pozycji WYLĄCZONE nie będzie pewnie na tyle duży żeby włączał przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #4 4987453
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    A co chcesz zyskać?
    Rozumiesz chyba, że czujnik non stop pobiera z sieci moc porównywalną z mocą zasilającą diodę (bo dioda nie gaśnie). Więc największą oszczędność da wywalenie tego czujnika. Daj diodę LED albo neonówkę i niech świeci na okrągło. Chyba, że światło nie da ci spać. :idea:
  • REKLAMA
  • #5 4988067
    maneks
    Poziom 12  
    Juz wyjasniam w czym rzecz
    kupilem takie lampki do schodow
    http://allegro.pl/item308974905_mega_promocja_oprawa_diodowa_led_3_oswietl_schody.html

do tego dwie czujki ruchu tego typu jedna zamontowana na dole tzn przy wchodzeniu na gore na pietro a druga zamontowana przy schodach np gdy schodzi sie na dol

http://allegro.pl/item305918590_mega_promocja_czujnik_ruchu_i_dzwieku_adma.html

Dzialac to mialo tak ze w nocy idac po schodach na dol badz w gore automatycznie zapala sie swietlowki diodowe przy schodach w efekcie ja ani zadno z moich dzieci nie zaliczy "gleby" schodzac po schodach

Wydaje mi sie ze rozwiazanie z przekaznikiem bedzie optymalne a prad pobierany przez przekaznik bedzie znikomy

Pozdrawiam
    Mariusz
  • #6 5010294
    maneks
    Poziom 12  
    NIestety "patent" z przekaznikiem nie przeszedl testow przekaznik odrazu sie zalacza czyli kicha

Moze ma ktos pomysl jak to obejsc
    Jakies mini uklad z przekaznikiem

pozdr
    m.
  • #7 5012503
    bogdand
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    A może zamiast ruchowego po prostu zastosuj zmierzchowy. Ledy i ich pobór prądu jest niczym w porównaniu ze zdrowiem Twoich bliskich. Zresztą ileż mogą one pobrać tego prądu w ciągu nocy i w ciągu okresu rozliczeniowego z ZE.
  • #8 5013386
    Radzich
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

Czy sprawdzałeś działenie czujnika ruchu pod opciążeniem.
    Czy aby napewno jest sprawny.
    Jaki zastosowałeś przekaźnik na jakie napięcie ?
  • REKLAMA
  • #9 5016490
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Zamiast przekaźnika należy zastosować stycznik np. MSM-1 z cewką na 230V. Prawdopodobnie prąd jałowy czujnika nie będzie w stanie go załączyć. :D:idea:
  • #10 5028909
    maneks
    Poziom 12  
    WItam
    Sprawdzalem czujnik pod obciazeniem i z zarowka 60W dziala OK
    Zastanawiam sie czy czasem nie zastosowac wylacznika czasowego ktory np o 11 zapali te diody na schodach a o 6 wylaczy je

Chociaz zdecydowanie lepiej by bylo zeby zastosowac wylacznik automatyczny z czujnikiem ruchu
    Jest oczywiscie mozliwosc podlaczenia do czujki 3-przewodowej ale trzeba bedzie cianne kuc a to mi sie nie widzi szczegolnie

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy automatycznego wyłącznika diody LED sterowanego przekaźnikiem, który miałby działać w oparciu o czujnik ruchu. Problemem jest to, że czujniki ruchu z obciążeniem szeregowym często nie działają poprawnie przy niskim poborze mocy LED, co powoduje ciągłe załączanie przekaźnika lub brak reakcji. Proponowano zastosowanie czujnika z wyjściem sterującym przekaźnikiem lub użycie stycznika (np. MSM-1 z cewką 230V) zamiast standardowego przekaźnika, gdyż prąd jałowy czujnika może być niewystarczający do załączenia przekaźnika. Rozważano także alternatywne rozwiązania, takie jak wyłącznik czasowy lub czujnik zmierzchowy, które mogłyby ograniczyć zużycie energii i poprawić funkcjonalność systemu. W praktyce testowano czujnik z obciążeniem 60W, który działał poprawnie, jednak przy LED-ach problem pozostaje. Autor używa lamp LED do oświetlenia schodów oraz czujników ruchu zakupionych na Allegro, jednak rozwiązanie z przekaźnikiem nie spełniło oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA