logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu 3V do zewnętrznego oświetlenia LED w kostce brukowej

daniel.sz 18 Wrz 2006 22:14 8670 10
  • #1 3033601
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Witam Panowie mam do zrobienia następujący obwodzik mianowicie zasilam ok 50 diod led wmontowanyh w kostke brukową i zalanych pistoletem glu. Zasilacz zrobiony na LM317 diody łączone równolegle zasilane trzema woltami. zasilanie trafa załączane włącznikiem zmierzhowym i teraz pasuje mi jakiś czujnik ruchu zasilany trzema woltami ktury zamykał by obieg i jednocześnie załączał diody na czas ok 3 minut. układ ma pracować na zewnątrz jeśli macie jakiś pomysł to prosze piszcie. Najprościej było by wykożystać czujnik ruchu z lampy halogenowej ale chce uniknąć ciągnięcia ziemią 220v.

P
  • #2 3033659
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    A może stara czujka ruchu na 12V. W miare proste rozwiązanie. Czy to ma byś oświetlenie chodnika gdzie należy iść? Jeśli tak to prosimy o fotki jak to wygląda.
  • #3 3033675
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Marik fotki zamieszcze jak to zrobie, robiłem to już u klientów ale bez czujnika ruchu wygląda fajnie pamiętaj że w momęcie wykrycia ruchu układ musi pozostać zasilany jeszcze przez ok 3 minuty w tym przypadku jest to oświetlenie drogi wjazdowej zdarzało mi sie to nawet mątować w krawężnikach powiec coś więcej o tyej "starej czujce"
  • Pomocny post
    #4 3033706
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    elektronika czujnika ruchu pracuje na znacznie niższym napięciu tak wiec pozbywając się zasilacza beztransformatorowego z czujnika i zastępując przekaźnik oryginalny na niskonapięciowy np 5V masz układ zasilany napięciem DC , jutro sprawdzę jakie jest napięcie zasilania samej elektroniki
    przy takiej ilości diod led nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest połączenie ich wszystkich równolegle
  • #5 3033747
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Bogdan wic polega na tym że goście kładą kostke wiercą dziury i wyprowadzają kabelek do góry ja tylko wpadadam lutuje diody i zalewam glu trudno było by odnich wymagać żeby łaczyli to szeregowo sekcjami a ja nie widze nawet jak puszczają kabel więc tak jest łatwiej. Mam prośbe powiec mi czy taki układ jak w linku poniżej da sobie radę a może proponujecie inne rozwiązanie. Dziękuję koledzy za szybka reakcje z waszej strony jak zwykle jesteście niezastąpieni
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic203777.html#995618
  • #6 3034099
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Czujnik ruchu - sensor PIR, można wybebeszyć z aplikacji w fotokomórce i zastosować dla własnych potrzeb.

Na wyjściu takiego czujnika, zasilanego z 5V jest sygnał analogowy.

Wykrywanie należy zrealizować poprzez pomiar pochodnej sygnału po czasie i kiedy osiągnie ona wartość progową - załączyć światło.

Sam pomiar i liczenie pochodnej to prosta sprawa dla elektroniki, nie wymaga wielkiego poboru prądu.

Zamiast LM317 radziłbym zastosować LM2576, lub 75 (zależnie od maksymalnego prądu) z tego względu, że po pierwsze to przetwornica i straty energii mniejsze, a po drugie ma wejście on/off umożliwiające jej włączanie i wyłączanie, pod to wejście podłączamy elektronikę fotokomórki, zasilanej osobnym stablilizatorem (choćby tanim i popularnym LM7805) i gotowe.

Jeśli coś jest niejasne pisz - bawiłem się czujnikami PIR i postaram się pomóc
  • #7 3034431
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Można przerocić właśnie starą czujke ruchu od alarmu. W miejscu gdzie jest tranzystor załączający przekaźnik wystarczy dać kondensator i rezystor(taki prosty układ opóźniający). A przekaźnik podpiąć pod zasilanie diod. Jest to niestety rozwiązaniae proste i czas należałoby obliczyć eksperymentalnie. Ewentualnie można zastosować już jakieś elektroniczne układy opóźniające, typu jakiś timer. A czujki ruchu z alarmu są zasilanie napięciem 12V i nie ma potrzeby ich wybebeszania. Inną metodą zamiast takiej czujki mogłaby być dioda w podczerwieni i odbiornik po drugiej stronie bramy. Do tego jakiś układ podtrzymujący i po przerwaniu wiązki światła będzie się zalączał.
  • #8 3060277
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Witam Panowie nie wiem co jest grane złożyłem przetwornicę na płytce uniwersalnej uz 17v DC przewaliłem wszystko posprawdzałem 100 razy aż wstyd przecież to tylko kilka elementów 5 pin do masy zmieniłem wartość rezystora 3.09k Ohm na 1.4 wszystkie elementy sprawne scalak z końcówką T niestety na wyjściu nul piąty pin 1.4 v nawet jeśli jest w powietrzu to radiator delikatnie się grzeje czyżby nowy scalak był uszkodzony ? przetwornice przed załączeniem obciązyłem tylko jedną diodą led i tu włąsnie pytanie czy to możliwe że trafiło scalak ze względu na zbyt małe obciązenie?
    Załączniki:
    • Czujnik ruchu 3V do zewnętrznego oświetlenia LED w kostce brukowej bez tytułu.JPG (52.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 3062138
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    to fakt że przetwornice impulsowe nie lubią pracy bez obciążenia , ta jedna dioda to ok 20 mA trochę mało , jeżeli jesteś pewien za połączenia to faktycznie układ mógł ulec uszkodzeniu , sprawdź diodę impulsową bo od niej bardzo dużo zależy i nie może to być zwykła dioda prostownicza w dokumentacji jest tabelka z wykazem odpowiednich diod
    na początek zmontuj układ według podstawowej aplikacji i sprawdź zachowanie potem dodaj dzielnik w celu otrzymania odpowiedniego napięcia
    nie wiem czy w Twoim przypadku nie prościej do zasilania diod przewinąć transformator o mocy ok 5-10 VA , bez problemów obliczysz sobie ilość zwoi i masz po sprawie
  • #10 3190488
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Witam Panowie zrobiłem zgodnie z radą Bogdana i odwinąłem trafo. Odnośnie załączania całego układu zastosowałem dwie czujki ruchu na 220V. Dodatkowo zmuszony byłem założyć włącznik czasowy ponieważ jeden z czujników musiał być skierowany na drzwi wejściowe gdzie świecił halogen i czujce” wydawało się” że jest dzień natomiast w momencie kiedy zmieniłem jej czułość (dzien-noc) załączała się w dzień , włącznik czasowy rozwiązał ten problem. Do całości zastosowałem kabel głośnikowy 0.75 dioda zalana glue tak jak widać na zdjęciu. Niestety nie byłem w stanie zrobić zdjęć w nocy ale efekt jest super całe obrzeże jest podświetlone co dwa metry dodatkowo kółko w środku i bramie wjazdowej. Dziękuje wszystkim za pomoc szczególnie koledze Bogdanowi za dobre rady i czas który mi poświęcił miedzy innymi na PW
    Załączniki:
    • Czujnik ruchu 3V do zewnętrznego oświetlenia LED w kostce brukowej hhhhhhhhhhhhhh.JPG (145.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3190798
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Gdybyś kiedyś miał możliwość, zrób fotki w nocy, bo niedługo też będe przed domem kostkę układał i rozwiązanie jest bardzo interesujące, może też coś takiego zrobie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu zasilania około 50 diod LED zamontowanych w kostce brukowej, zasilanych napięciem 3V z układu opartego na stabilizatorze LM317 i włączanego przez włącznik zmierzchowy. Autor poszukuje czujnika ruchu zasilanego napięciem 3V, który po wykryciu ruchu zamknie obwód i załączy diody na około 3 minuty, działającego na zewnątrz bez konieczności stosowania 230V. Proponowano użycie czujników ruchu PIR zasilanych 5V, które można rozmontować z fotokomórek lub lamp halogenowych, modyfikując układ zasilania i przekaźnik na niskonapięciowy. Sugerowano także wykorzystanie czujek ruchu z alarmów 12V z prostym układem opóźniającym (kondensator i rezystor) lub zastosowanie bariery podczerwieni z odbiornikiem i układem podtrzymującym. Dyskutowano o problemach z przetwornicą impulsową LM2576, która nie działała poprawnie przy zbyt małym obciążeniu (jedna dioda LED), co mogło spowodować uszkodzenie scalaka lub diody impulsowej. Ostatecznie autor zastosował dwie czujki ruchu na 230V wraz z włącznikiem czasowym, aby uniknąć fałszywych załączeń w dzień, oraz przewód głośnikowy 0,75 mm² do zasilania diod zalanych klejem na gorąco. Efekt końcowy to podświetlenie obrzeży kostki brukowej i bramy wjazdowej, działające stabilnie i zgodnie z założeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA