logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 wymiana kondensatorów w przedwzmacniaczu

jkoval 02 Kwi 2008 22:06 3019 2
REKLAMA
  • #1 4986903
    jkoval
    Poziom 10  
    Witam,
    Udało mi się uzdrowić lewy kanał (grał ciszej i z minimalnym basem) w Radku 5412 z pomocą forumowiczów - dziękuję. Uszkodzony był kondensator C 417 - 1µ/63V. Wstawiłem 4,7µ/25V bo taki akurat miałem-wydaje mi się że bas stał się głębszy.
    Ponieważ w/g wielu opinii , kondensatory elektrolityczne w torze sygnału to zło konieczne , zastanawiam się czy nie wymienić ich (chodzi o przedwzmacniacz) na suche . Co o tym myślicie ? Jeżeli wymieniać to na jakie najlepiej ?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie sugestie co do sensu w/w operacji .
  • REKLAMA
  • #2 4987450
    esiuabek
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Jeśli były elektrolity to takie przewidział konstruktor i takie załóż. Problem jest (jak jest) w jakości tych elek. Ja u siebie wymieniłem kilka lat temu na lepsze jakościowo i jak na razie nie ma niespodzianek. Pamiętaj że konstrukcje domowego użytku RADMORA to tylko odprysk podstawowej ich działalności, czyli sprzętu dla wojska. Niektórych może dziwić nadmierne rozbudowanie poszczególnych bloków, ale chińczycy z jakością swoich konstrukcji mogą się głęboko schować. Nie zamienię swojej blaszanki na żaden wzmacniacz sztucznie poprawiający jakość dźwięku.
  • #3 4995725
    witek0987
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    "Ponieważ w/g wielu opinii , kondensatory elektrolityczne w torze sygnału to zło konieczne , zastanawiam się czy nie wymienić ich (chodzi o przedwzmacniacz) na suche . Co o tym myślicie ? Jeżeli wymieniać to na jakie najlepiej ?"

Chociażby na MKT. Na pewno będą lepsze niż elektolity.
    Jeśli ten 1u był na drodze sygnału (na wejściu) to jest to możliwe, że bas stał się głębszy.
REKLAMA