logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kondensatorów w Radmorze 5412 - jakie napięcia wybrać?

DrSwistak 01 Lip 2007 22:29 1074 7
REKLAMA
  • #1 4039894
    DrSwistak
    Poziom 2  
    Witam!
    Postanowiłem restaurować starocia, zwłaszcza, że męczy mnie to, że nierówno gra, ale do rzeczy. Przeczytałem parę ładnych tematów o Radkach, ale mam kilka pytań jeszcze.
    Chcę zacząć od wymiany kondensatorów el. w bloku przedwzmacniacza + potencjometry. Mam takie pytanie okołoteoretyczne co do tych elektrolitów. Pojemności trzymam się tych samych i to jest dla mnie jasne. Co z napięciami? Na allegro widzę, że nie ma wszędzie takich, jakie są montowane wg. schematu. Poniżej zalecany nie schodzić, a co kondensatorami na wyższe napięcie, ale tej samej pojemności? Będą jakieś różnice, czy w ogóle nie zwracać na to uwagi? Jeżeli nie zwracać, to jaka jest idea montowania kondensatorów o parametrach, dajmy na to 10µ/40V i 10µ/16V zamiast jednego typu 10µ/40V ?
    Na ten czas to tyle, będę wdzięczny za podpowiedzi. Jeżeli pójdzie gładko to będzie miodzio, jeżeli trzeba się będzie z końcówką też pobawić, to pewnie rozgrzebie jeszcze trochę ten wątek, w przypadku jakichś wątpliwości.

Pozdrawiam
    Ś.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4039912
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    16V mogą być mniejsze... I na pewno są tańsze..
    uwierz mi , ze w hurcie/produkcji masowej takie oszczędności dają wielkei zyski. Po co dawać przewód 16mm^2 do podłączenia bateryjki 9V. Rozumiesz?

A do rzeczy: Na wyższe napięcie mogą być. LowESR raczej nie opłąca sie do audio chyba, ale to już muszą powiedzieć fachowcy :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4039921
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    osobiście wydaje mi sie ze wyższe możesz dać byle nie na 500v chodzi chyba o to że na większe napięcia kondy są większe i po co dawać giganta na 10 cm jak można spokojnie dać takiego na 2 proste
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4039944
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Pojemnosci muszą być te same. Jezeli chodzi o napiecie to zalezy jakie wystepuje w gałezi. Zawsze warto dać kondensaory o wiekszym napieciu np. Jezeli masz równe napieci ok 16V to dajesz kondka na 25v. Stosowanie róznych kondków w sprzecie ma na celu zmniejszenie abarytów układu. Wiadomo jesli w gałezi wystepuje napiecie ok 5 V to nie dasz kondensatora 2200uF i na 40v bo to nie oto chodzi :D pozdrawiam. Pamietaj zeby nie dawać o mniejszym napieciu!!!!!!! Bo będzie BUUUUUUUUUUUUUUUUUUM!! :D
  • #5 4040074
    DrSwistak
    Poziom 2  
    Czyli względy ekonomiczno-praktyczne. Trochę się domyślałem, ale wolałem być pewny. Zatem jutro lecę po wiaderko kondensatorów i zaczynam lutować.
    Dzięki raz jeszcze :)
  • #6 4040865
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    ja bym proponował przed wymianą elek doprowadzić ten sprzęt do dobrego stanu(aby oba kanały grały równo) a potem dopiero brać się za wymianę elek co i tak nie ma większego sensu bo nawet jak 1 czy 2 elka są uszkodzone to dobrze było by je znaleźć i wymienić a nie wymieniać wszystkie bo przy tym możesz sobie narobić tyle uszkodzeń że już nigdy nikt nie naprawi tego sprzętu
  • REKLAMA
  • #7 4042275
    DrSwistak
    Poziom 2  
    Za późno... :) Siedzę właśnie i lutuje kondensatory... tempo mam porażające, ale w końcu są wakacje. Nigdzie mi się nie spieszy. Może jutro uda mi się skończyć... ale ojciec jak zobaczył, że rozkręciłem całego, to powiedział, że równie dobrze mogę go od razu na śmietnik wynieść.
    Niestety z potencjometrami się chyba wstrzymam, bo 10zł za sztukę, to lekkie przegięcie na tym etapie.

Update:

Polutowałem kondy, odpaliłem bez obciążania.. i o dziwo działa, co najwyżej mogą mi grozić zimne luty, ale jak widać jeszcze nie teraz. Problem jednak nie zniknął (no chyba, ze głuchy na słuchawki jestem, ale to jeszcze rozbujam paczki na ty) Nieco bardziej pewny siebie pytam zatem, bo widzę, że mogę dać rade z problemem.
    Jeden kanał gra ubogo w bas i ogólnie przez to dynamicznie jest upośledzony. Widać to nawet na wskaźniku wysterowania. Robi się w miarę wyrównany, jeżeli skręcę potencjometrami do minimum. I teraz się pytam - wymieniać jednak te poty i zostać na etapie grzebania tylko w preampie, czy szukać w końcówce?
    Trochę przeczytałem tych tematów tutaj o Radkach, ale z oszczędności wolę się nazbyt nie rozpędzać, bo z tym zapałem to mu jeszcze wszystkie bebechy przelutuję.
    I jeszcze jedno, bo też wyczytałem tutaj - o tzw. "formatowaniu" kondensatorów - to jest "must-do" i podawać mu sygnał przez te kilkanaście godzin bez obciążenia na wyjściu, czy nic sie nie stanie jak po prostu zacznę używać sprzęt normalnie?
  • #8 4052288
    DrSwistak
    Poziom 2  
    Widzę, że muszę nieco niekulturalnie post pod postem, ale inaczej nie wyciągnę tego na górę.
    Jakbym mógł prosić o komentarz do części pod "updatem".

I dalej... on mi się ostatnio grzeje bardzo i włącza zabezpieczenie. Jak były upały to rozumiałem, ale teraz tak upalnie nie jest, a wcześniej nie było takich problemów, bo potrafił być cały dzień włączony Wymieniać BD649 i BD650? Pomoże to?

Problem z tymi częstotliwościami został chyba jednak w preampie, bo jak przepinam doprowadzenia do układów sterujących końcem to drugi kanał siada. Gdzie szukać problemu?

Dzięki za wszelkie rady
    Ś.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany kondensatorów elektrolitycznych w przedwzmacniaczu Radmora 5412, ze szczególnym uwzględnieniem doboru napięć znamionowych kondensatorów. Zaleca się stosowanie kondensatorów o pojemnościach zgodnych ze schematem oraz napięciach nie mniejszych niż oryginalne, z możliwością zastosowania kondensatorów o wyższym napięciu, co jest praktyczne i często wynika z względów ekonomicznych oraz rozmiarowych. Kondensatory o niższym napięciu niż wymagane mogą prowadzić do uszkodzeń. Wymiana wszystkich kondensatorów nie zawsze jest konieczna – warto najpierw zdiagnozować uszkodzone elementy, aby uniknąć dodatkowych problemów. Autor relacjonuje postęp prac, wskazując na nierówną pracę kanałów, problemy z basem i dynamiką oraz przegrzewanie się końcówki mocy i włączanie zabezpieczeń. Pojawiła się sugestia wymiany tranzystorów BD649 i BD650 oraz dalszej diagnostyki układu przedwzmacniacza i potencjometrów, które mogą wpływać na jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA