logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102: Jakie kondensatory wybrać na płytkę C1127?

WujekWszystkoZlo 26 Mar 2007 12:08 7951 13
REKLAMA
  • #1 3720315
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Próbowałem (szczerze) przebrnąć przez tematy, który wyrzuciła mi wyszukiwarka ale to prawie niemożliwe więc z góry przepraszam za powtórki, bo na pewno są.
    Jestem na etapie odświerzania mojego radka, wymieniłem już kondy na płytkach PWM i potencjometry ale chcę również wymienić kondesatory na płytce C1127 i mam w związku z tym pytania:
    1. Czy zamiast 220u/63V mogę użyć 50V?
    2. Jakie kondy najlepiej wstawić za KEO 1000uF i czy warto je wymieniać?
    3. Jakie kondy wstawić zamiast KEPD 6800u/40V?
    Od razu zaznaczę, że nie chodzi mi o tuning audiofilski i nie chcę kupować kondów za kilkadziesiąt zł/sztuka. Po prostu ostatnio miałem problem z degradacją dźwięku, balansem etc. Wymiana kondów na płytkach PWM i korektora oraz potencjometrów już sporo poprawiła. Kilka kondów było w dosyć kiepskim stanie więc chcę wymienić wszystkie elektrolity.

Wymieniłem też bezpieczniki, gniazda głośnikowe na złote banany monacora i zamontuje też komplet złoconych gniazd RCA monacora bo diny to dość niewygodny archaizm. Odciąłem też kontur.
    Co jeszcze warto wymienić/poprawić w tym wzmaku?
  • REKLAMA
  • #2 3720740
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    nie bardzo rozumiem twoje pytanie czy chcesz wymienić kondensatory na płytce C1127 (nie znalazłem takiej płytki ) czy też chcesz wymienić kondensator c1127 ( też takiego kondensatora nie znalazłem .
    co do kondensatora na 50v jeżeli zasilanie danej płytki jest niższe niż 50v to można taki kondensator założyć .
    w zasadzie tylko w zasilaczu występuje napięcie powyżej 50v tak że jak to jest kondensator poza zasilaczem to można dać zamiast 220u/63v założyć 220u/50v
  • #4 3722870
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Oznaczenie tej płytki jest PZS i to wszystko co jest na schemacie, a co do wymiany elek tam sie znajdujących to jeżeli napięcia zasilania dochodzące do T1206 i wychodzące są dobre( to samo dotyczy T1201) to nie ma sensu ich wymieniać ,ale widzę że kolega ma manię stosowania złota to może je wymienić ale to nic nie da .ważne są napięcia na kolektorach t1206>50v i T1201> 24v dokładnych się nie da podać bo napięcia te zależą od napięcia sieci a schemat podaje że zasilanie 220v a teraz mamy 230v
  • REKLAMA
  • #5 3722889
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Mania stosowania złota? Po prostu gniazda monacora są naprawdę porządnie wykonane. Chyba wszystkie są złocone. Co w tym złego?
    Co do wymiany kondów, gdyby elektrolity się nie starzały to nikt by ich nie wymieniał, ale tak nie jest.
    Jeżeli na T1206 ma być >50V to nie mogę wstawić kondów na 50V, trzeba będzie poszukać odpowiednich.
  • #6 3723571
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Mania wymiany elek pochodzi z tv gdzie zasilacz pracuje 24h na dobę 365dni w roku elka są cały czas podgrzewane co drastycznie skraca ich żywotność w sprzęcie audio tak nie jest . jeszcze 1 ostatnio sprawdzałem elka w swoim 26 letnim radmorze i wszystkie elka miały leprze parametry niż nowe prosto ze sklepu szczególnie miały lepszą rezystancję.
    co do napięcia na elkach to jedynie elko na kolektorze T1206 pracuje przy >50v i ono musi być na 63v pozostałę mają zasilanie poniżej 50v i mogły by byc na 50v ale zdarza się że ten T1206 pada i wtedy z zasilacza może być >niz 50v i elka takie mocgą wystrzelić. ja założył bym C1206 C1208 i C1214 na 63v pozostałe mogą być na 50v
  • REKLAMA
  • #7 3723647
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    h jaworski napisał:
    Mania wymiany elek pochodzi z tv gdzie zasilacz pracuje 24h na dobę 365dni w roku elka są cały czas podgrzewane co drastycznie skraca ich żywotność w sprzęcie audio tak nie jest .
    Swieta racja i to zdanie powinno byc napisane na srodku monitora po wlaczoeniu strony "elektrody".Ci co lubia tak wymieniac elektrolity to niech sobie zapamietaja to.....!!!!!
  • #8 3725931
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Super, tyle że tylko w samym korektorze miałem 2 wylane elektrolity a było ich więcej. Wymiana to żadne wielkie pieniądze a przynajmniej będę miał święty spokój. Wymieniając tylko te kilka trefnych mogę tylko czekać kiedy następny poleci i tak się będę z nimi bawił co pół roku aż wymienie w końcu wszystkie?
  • REKLAMA
  • #9 3726708
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Nikt z nas nie neguje wymiany uszkodzonych kondensatorów bo wtedy je trzeba wymienić, ale chodzi nam o to aby to nie był główny cel i główna porada na każdą naprawę bo jak się czyta posty to przy każdym uszkodzeniu nawet przy ewidentnie spalonych tranzystorów mocy znajdzie się porada „wymień wszystkie elka „bo tak naprawdę naprawa sprzętu polega na zlokalizowaniu uszkodzenia zastanowieniu się nad tym dlaczego nastąpiło uszkodzenie jaka jest przyczyna i co zrobić aby już więcej nie nastąpiło a nie na wymianie wszystkich elek bo zadam pytanie a co później jak to nie będzie elko co wymienić wszystkie opory ?? . tak naprawdę to te stare polskie elka nie są takie złe sam niedawno sprawdzałem w swoim radmorze te 26letnie elka i co okazało się ze te stare elka miały leprze parametry niż nowe prosto ze sklepu !!
  • #10 3983454
    salida
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    Temat i treść radosnej twórczości autora który zainicjował ten wątek skłania mnie do zamieszczenia kilku uwag.

Spostrzeżeń o cudownych zmianach i poprawy parametrów technicznych w OR5102 rzekomo powstałych po wymianie tzw. kondów ( czytaj kondesatorów ) nie należy brać poważnie.

Bezmyślna wymiana kondensatorów ( elektrolitycznych ) w OR5102 nie poprawia parametrów odbiornika.

W tym modelu OR jedynym logicznym ruchem może być tylko wymiana potencjometrów ( siły głosu, barwy i balansu ) i tylko te elementy rzeczywiście po latach mają prawo nie trzymać parametrów ( przerywają i trzeszczą ).

Jeżeli ktoś myśli, że wymiana kondensatorów w Radmorze to tuningowanie , albo poprawa parametrów to napewno nie jest to elektronik.
  • #11 3983659
    Dreamer_1
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Ja myślę,że po wymianie kondensatorów Radmor 5102 zagrał zdecydowanie lepiej niż na oryginalnych elkach.Wymieniałem również okablowanie, gniazda i tranzystory sterujące.Uwaga jest tylko taka,żeby nie stosować Jamiconów czy innego tego typu śmiecia.

Przerabiałem 4 czy 5 Radmorów i każdy brzmiał inaczej przy zastosowaniu innych kondensatorów (bo nie w każdym zmieniałem dodatkowo okablowanie i gniazda).

Trzeba to po prostu usłyszeć bo inaczej to nikt nikogo nie przekona.Oczywiście na reszcie sprzętu,który będzie w stanie pokazać tą różnice.
  • #12 3985236
    BIZON1301
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Odpowiadając na twoje pytanie kondensatory C1206 oraz C1208 z płytki PZS muszą być na napięcie 63V ponieważ wchodzi na nie około 53V ja u siebie wrzuciłem wszystkie na 105C. Jeżeli chodzi o kondy 6800 to wstawiłem 10000/50V i basik znacznie sie poprawił można je kupić za 8zł sztuka. Jak byś robił dla siebie proponuję wymianę tranzystorów BC 413B na niskoszumowe BC550c, BC 415B i BC 157 na BC 560c, wstawienie w tor sygnałowy kondensatorów tantalowych oraz wymianę rezystorów mocy na nowe. Efekt jest całkiem imponujący.
  • #13 3986005
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Dreamer_1 napisał:

Przerabiałem 4 czy 5 Radmorów i każdy brzmiał inaczej przy zastosowaniu innych kondensatorów (bo nie w każdym zmieniałem dodatkowo okablowanie i gniazda).

Trzeba to po prostu usłyszeć bo inaczej to nikt nikogo nie przekona.Oczywiście na reszcie sprzętu,który będzie w stanie pokazać tą różnice.
    Tak,tak a juz na pewno wymiana kabli dała Ci ogromną różnicę w dzwięku....Śmiać sie chce....Jak nie elektolity to za jakis czas bedzie mit na elektrodzie o wymianie kabli!!!!
  • #14 3989852
    Mr.Macki
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Muszę powiedzieć, że jednak wymiana kondensatorów pomimo, że cudów nie zdziała, to jednak potrafi trochę pomóc... Tak zdecydowanie zgadzam się - posty "to wymień kondensatory!" w odpowiedzi na wszelkie usterki i tym podobne "tuninngi" są bynajmniej śmieszne i nie jest to panaceum na wszystkie "bolączki elektroniki" (już o kablach - których przekroje BYŁY zapewne liczone a nie dobierana "od tak sobie"- nawet sie nie wypowiadam!), ale też nie zgodzę się, że wymiana 20-30 letnich elektrolitów czasem nie może przynieść pożądanych efektów!
    Choć uzasadnione jest chwalenie parametrów starych kondów - które przewyższaja często ich młodsze, współczesne tanie odpowiedniki, to jednak widziałem juz tyle wylanych i/lub spuchniętych elektrolitów, że głowa mała. Także czasami wymiana wszystkich bywa uzasadniona. Zwłaszcza, że nie po wszystkich widać ich stan, a nie każdy potrafi określić ich zużycie.
    kiedyś zrobiłem taki, powiedzmy śmieszny, eksperyment - miałem na bank wylane 2 kondensatory w jednej z płytek przed końcówką, więc wymieniłem wszystkie elki (na jakieś pożądne, 105°), ale tylko dla jednego kanału, po czym porównałem dźwięk.
    Efekt - nawet wskaźnik zaczął żywiej pracować, o dźwięku już nie wspominam...
    Niech spróbuje tak samo jak ja, a potem zdecyduje które u niego lepiej grają. Przecież zawsze można Elwy spowrotem wlutować na miejsce.

Także moja opinia - kondy wymieniać w miarę potrzeb - ale z GŁOWĄ.
    I jak jest na 63V - to znaczy, że tak minimalnie ma być.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany kondensatorów elektrolitycznych na płytce oznaczonej jako C1127 (PZS-2 C-1127) w wzmacniaczu Radmor 5102. Zaleca się stosowanie kondensatorów o napięciu znamionowym dostosowanym do napięć roboczych na poszczególnych elementach: kondensatory przy tranzystorze T1206 powinny mieć napięcie co najmniej 63V (ze względu na napięcie około 53V i możliwość wzrostu powyżej 50V), natomiast pozostałe mogą mieć 50V. W miejsce kondensatorów 6800uF/40V sugeruje się użycie 10000uF/50V, co poprawia bas. Wymiana kondensatorów może pomóc w poprawie stabilności i jakości dźwięku, zwłaszcza gdy oryginalne elektrolity są uszkodzone lub wyciekają, jednak nie jest to panaceum na wszystkie problemy i nie zawsze przynosi znaczącą poprawę. Wymiana potencjometrów i gniazd (np. na złocone Monacor) jest również wskazana dla poprawy parametrów. Wskazane jest unikanie tanich kondensatorów niskiej jakości (np. Jamicon). Niektórzy uczestnicy podkreślają, że stare polskie kondensatory elektrolityczne często mają lepsze parametry niż nowe tanie zamienniki. Wymiana powinna być przemyślana, a nie wykonywana bezmyślnie jako standardowa procedura naprawcza. Dodatkowo sugerowano modernizację tranzystorów na niskoszumowe typy BC550C, BC560C oraz zastosowanie kondensatorów tantalowych i nowych rezystorów mocy dla lepszego efektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA