logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Matiz 1999 Korea: Jak samemu wymienić linkę ręcznego?

Krzysiek1916 02 Kwi 2008 22:11 18991 5
REKLAMA
  • #1 4986939
    Krzysiek1916
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, auto Matiz, rok 1999, wersja koreańska. Dziś wieczorkiem gdy podjechałem pod dom zaciągnąłem ręczny hamulec i dźwignia skoczyła opór do góry przy wyraźnym szrpnięciu i odgłosie, który jak dla mnie na 99% oznacza zerwanie linki (chyba że się mylę), ręczny nie działa, można go postawić pionowo, po wciśnięciu pedału hamulce normalnie działają.

Stąd mam dwa pytanka:

a. czy jazda z zerwaną linką może byc niebezpieczna? np. czy linka mi w czasie jazdy nie wyfrunie spod samochodu pod koło i nie wyrwie mi czegos z tyłu siejąc zniszczenie w nowo zrobionych tylnych hamulcach (szczęki, bębny, przewody, cylinderki)? bo chyba jako taka jazda bez ręcznego to nie problem bo są zwykłe hamulce a do parkowania to na biegu, ale czy mi nie będzie ona za autem się ciągnąć po ziemi?

b. i to częśc trudniejsza: w jaki sposób samemu taką linkę wymienić? czy to coś skomplikowanego czy nowicjusz w asyście ojca sobie z tym poradzi? bo chcę to sam zrobić a mam w garażu mały kanał to może się uda jeśli to nie jest zbyt trudne...

Z góry dzięki wszystkim za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 4987024
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6491
    Zamiast zakładać wątek na forum, to skoro masz kanał to wejdź pod auto i sam zobacz. Może linka wcale się nie zerwała tylko np. spadła z zaczepu na szczęce.

Czy się nie będzie ciągnąć po ziemi - spójrz pod auto i zobacz ;)

Co do wymiany (jeśli się urwała) to zależy która część się urwała, zapewne konieczne będzie albo zdemontowanie dźwigni hamulca ręcznego (choć nie wiem jak to wygląda w Matizie) albo tylnych hamulców. Dla człowieka z "technicznym wyczuciem" to nie jest problem, ale są i tacy, których przerasta wymiana żarówki, nie potrafię więc odpowiedzieć na pytanie czy to jest trudne.
  • REKLAMA
  • #3 4987114
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    W matizie trzeba ściągnąć bęben i obudowę dźwigni ręcznego - 15 minut pracy i linka wymieniona.
  • REKLAMA
  • #4 4987151
    Krzysiek1916
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    A może byc tak, że linka zerwała się bądź spadła bo 2 dni temu miałem zdejmo wany lwey bęben i szczękę bo siadł cylinderek i był wymieniany?
    Wiesz, z tym że na kanał to wiem, ale nie dziś bo trochę ciemno i inny samochód w garażu. Jutro zerknę na pewno, ale chcę też wiedzieć czy moge jutro spokojnie sobie jeździć.
  • REKLAMA
  • #5 6223090
    zgredzik008
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    w zeszłym tygodniu wymieialem linkę ręcznego i teraz żałuję ze nie oddałem do warsztatu. linka jest przykręcona do podłogi żeby mieć dostęp trzeba bak paliwa odkręcać, jeżeli śruby nie są zardzewiałe to powinno lekko iść, u mnie widocznie nie były ruszane od nowości (a mam 99') to trochę czasu mi to pochłonęło
  • #6 6252686
    eurodata
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie sugerujcie się odpowiedzią eltrona ,że to 15 minut,,,, potrzebny na 100% kanał,,, śruby trzymające linkę często ,,zrywają się,,a z tą pod bakiem to tragedia,,, sugerowałem się odpowiedzią eltrona... nie mniej niż 1 godzina na kanale,,(matiz 2001) mi zeszło z linką ponad 2 godz i dobrze że miałem ,,blachowkręty,,którymi musiałem zastąpić pourywane śruby..pozdrawiam Wszystkich
REKLAMA