logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony RX99 - dyskoteka na wyświetlaczu po modyfikacji

michnick 04 Kwi 2008 12:06 9067 13
REKLAMA
  • #1 4991884
    michnick
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Mam wieżę ok. 20cm pod sufitem, przycisk od jej włączania ok. 23cm... a że jestem leniwy postanowiłem poprawić trochę firmę i poprowadzić sobie włącznik bliżej siebie na przewodziku - tak też zrobiłem. Otworzyłem obudowę, na górze pod 8 śrubkami jest prymitywna płyteczka, na której znajdują się zwykłe zwierające przyciski - banał.
    Dolutowałem delikatnie 2 drobne przewodziki (lutownica z grotem igiełką) - złożyłem, włączam... oczywiście ruszyła bez zarzutu - trochę jednak zmartwił mnie widok wyświetlacza. Świeci się wszystko, a przy zgaszonej wieży lekko żarzy w miejscach gdzie symbol jest większy. Podczas gdy gra muzyka wraz z podnoszeniem się słupka equalizera większe części również żarzą mocniej wraz z nim. Bardzo proszę o nakierowanie mnie co tu zrobić - jedyne co poza przyciskiem zrobiłem to, delikatnie odkurzyłem wnętrze i laser (w końcu płyty działają). Czekam na wasze sugestie
    Pozdrawiam
    PS. Jak w samochodzie miałem podobny problem - tylne światła świeciły wszystkie przy kierunkowskazie to problem stanowił brak masy. Zwróciłem na to uwagę i masa jest - po porządnym dokręceniu obudowy ten sam problem.

Tytuł i post poprawiony. Regulamin pkt.15. [dzimi]
  • REKLAMA
  • #3 4992033
    michnick
    Poziom 11  
    zapomniałem dodać - przycisku ani nie lutowałem, zostawiłem 2 przewodziki sprawdzając czy działa na zasadzie zworki...
    po obejżeniu rezultatu odlutowałem je - dyskoteka została ;/

jeśli coś to komuś pomoże to przewodziki maja ok 1,5m... ale czy to aż tak duża różnica rezystancji jak przewodzik ma 5 małych żyłek?
  • #4 4992237
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Czy ten włącznik odcina napięcie zasilania czy jest podpięty pod procesor i jest tu coś na zasadzie nowszych monitorów komputerowych, wszystko działa (zasilacz) a procesor uśpiony przez przycisk z przodu. Taki soft start. Jak tak jest /przycisk pod procesor bezpośrednio/ to może załatwiła go elektrostatyka.
  • REKLAMA
  • #5 4992663
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Jest możliwe że uszkodził się procesor ale ja bym jednak poszukał zimnych lutów na tej płycie i złączkach. W szczególności luty wyświetlacza ..... Bardzo możliwe że jak rozkręcałeś to któryś pękł.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4993144
    michnick
    Poziom 11  
    zimnych lutów nie widze;/ poruszałem wszystkimi możliwymi taśmami ale nic się nie zmienia... a typ włącznika o jaki kolega pytał to niestety nie wiem... na tyle się nie znam;/ do wyświetlacza boje się dogrzebywać skoro przy odkręcaniu mogło się to stać...
    może jeszcze jakiś pomysł? co z tym zrobić?
    przesyłam zdjęcia, może pomogą:

przód płytki...

tył płytki...

wnętrze wieży...
  • #7 4993178
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Zrób jeszcze zdjęcie tej dyskoteki. Ewidentnie przyczyną usterki była ingerencja do środka tera tylko pytanie co się stało. Ja nadal obstawiam(zakładając iż nie zrobiłeś żadnego zwarcia oraz nie byłeś "naelektryzowany") to szukałbym obluzowanej złączki czy zimnych lutów na głównej płycie. Niestety trzeba będzie patroszyć sprzęt albo oddać do serwisu jeśli nie czujesz sie na siłach.
    Pozdrawiam
  • #8 4994359
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Czarno to widzę, prawdopodobnie uszkodził się procesor sterujący, IC601 TMP-87CH48DF-6671, na wskutek ładunków elektrostatycznych, miałem podobny przypadek.
  • REKLAMA
  • #9 4994831
    michnick
    Poziom 11  
    wymiana w jakiś tani sposób wchodzi w grę? ;/

no i pytanko... czy tak korzystając z wieży szykować się, że nie pożyje długo czy raczej nic jej już nie grozi?
  • #11 4996639
    michnick
    Poziom 11  
    ok, dzieki koledzy za pomoc

powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz... co zrobic z lutownica zeby nie byla "naladowana" bo ma zlacze od uziemienia a mimo to przyciaga do siebie rozne male igielki metalowe
  • #13 4997326
    mikon88
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Elektromagnetyzm powstaje w lutownicy transformatorowej jest niebezpieczny szczególnie dla CMOS.w tego typie lutownicy jest on nie do eliminacji ze względu na budowę( transformator). A ochrona przed ładunkami to uziemienie grotu.
  • #14 4997895
    michnick
    Poziom 11  
    no wlasnie... ale lutownica z grotem iglowym nie posiada transformatora tylko grzałkę... dlatego nie rozumiem tego naładowania... musze poprowadzić przewód od grotu do uziemienia w kontakcie? chyba nie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmodyfikował włącznik wieży Sony RX99, przedłużając przewody, co spowodowało nieprawidłowe świecenie wyświetlacza – wszystkie symbole świecą się intensywnie, a większe elementy dodatkowo żarzą się wraz z poziomem equalizera. Próby odlutowania przewodów nie usunęły problemu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie zimnych lutów, zwłaszcza na płytce wyświetlacza i złączkach, jednak ich brak został potwierdzony. Podejrzewano uszkodzenie procesora sterującego (IC601 TMP-87CH48DF-6671) na skutek ładunków elektrostatycznych podczas ingerencji w urządzenie. Wymiana procesora jest możliwa, ale może być kosztowna. Problem z wyświetlaczem prawdopodobnie pozostanie, choć wieża powinna działać dalej. Poruszono także kwestie elektrostatyki i magnetyzmu w lutownicach, zwłaszcza różnicę między lutownicą transformatorową a z grzałką i konieczność uziemienia grotu, aby zapobiegać uszkodzeniom elementów CMOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA