logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio TITAN VV 1933 - schematy i wskazówki do naprawy i renowacji

januwit 04 Kwi 2008 19:32 3104 8
REKLAMA
  • #1 4993364
    januwit
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Posiadam czeski odbiornik TITAN VV z 1933 r. Chcę przystąpić do naprawy i renowacji. Poszukuję wszelkich opisów i schematu do tego radia. Proszę kolegów o uwagi i problemy dotyczące uruchomienia tego odbiornika.
  • REKLAMA
  • #2 5004419
    daro9925
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Jeżeli chcesz się zająć renowacją tego odbiornika to najpierw zadaj sobie pytanie: czy elektronika jest cała?? Lampy masz?? Skala jest w całości?? Najpierw zajmij się uruchomieniem elektroniki. Następnie jeżeli elektronika ruszy to przejdź do renowacji skrzynki. Daj jakieś zdjęcia odbiornika jeżeli możesz.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5004823
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    januwit napisał:
    Posiadam czeski odbiornik TITAN VV z 1933 r. Chcę przystąpić do naprawy i renowacji. Poszukuję wszelkich opisów i schematu do tego radia. Proszę kolegów o uwagi i problemy dotyczące uruchomienia tego odbiornika.

Zacząć należy od tego, jak dobry jesteś w tym temacie. Nieraz był przypadek, kiedy początkujący zabierał się za renowację radia, po czym zostawał z kupką części i desek :cry:
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #5 5008541
    januwit
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie te informacje, ale nie wniosly nić do mojej obecnej wiedzy na ten temat.
    1. Aby zacząć cokolwiek robić z elektroniką trzeba mieć bezwzględnie schemat.
    2. Mam nieco doświadczenia ogólnego związanego z renowacją starych odbiorników.( udalo mi się przywrocić do życia zjedzony przez robaki odbiornik SBR 365 belgijski z 1938 roku), który gra i wygląda dobrze.
    3. Odbiornik Titan jest niby prostym odbiornikiem o bezpośrednim wzmcnieniu, ale przez to rozwiązanie wcale nie jest go łatwiej uruchomić.
    4. Dużo szukałem na temat tego radia w internecie głównie na stronach czeskich, ale niestety oprócz bardzo ogólnych opisów i zdjęć nic szczególnego nie znalazłem.
    5. Wiem że jest to popularny odbiornik,który licznie znajduje się wśród kolekcji zarówno polskich jak i zagranicznych. Często można go kupić na aukcjach w Czechach i Słowacji.
    6. Proszę kolegów którzy posiadają radio TITAN VV, w swoich zbiorach o uwagi o trudnościach i problemach z jego uruchomieniem i renowacją.
    7. Może ktoś trafił na stronach WWW na schemat tego radia, albo opisy problemów technicznych związanych z jego uruchomieniem.
    Wszystkim z góry dziękuję za każdą pomoc.
    Oczywiście zdjęcia szczegółów mogę zamieścić dla zainteresowanych tym radiem.
  • REKLAMA
  • #6 5009431
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    januwit napisał:
    Dziękuję za wszystkie te informacje, ale nie wniosly nić do mojej obecnej wiedzy na ten temat.
    1. Aby zacząć cokolwiek robić z elektroniką trzeba mieć bezwzględnie schemat.

Nieprawda. Schemat jest potrzebny, gdy odbiornik był mocno przerabiany, ma bardzo skomplikowany układ, albo ma wyjątkowo poronioną konstrukcję [1]. Układy są typowe, nawet jak odbiornik nie jest 'normalnie' skonstruowany. Punkty uszkodzeń są typowe i prawie zawsze te same[2], dopiero przy naprawdę dziwnych usterkach lub układach schemat jest niezbędny. Polecam zapoznanie się z poradnikiem uruchamiania starych radyj zamieszczonym na mojej stronie.

[1] Naprawiałem kiedyś jeden odbiornik Schaub Kongress, który się charakterysował tym, że miał ciągłe pokrycie fal długich i średnich, bez przełącznika zakresów. Cewki były tak poupychane w dziwnych miejscach i tak dziwnie połączone, że nawet schemat (z Szaltungenów) niepomógł w uruchomieniu heterodyny...

[2] A często i schemat nic nie da, gdy powodem okazuje się np. sprzężenie, bo kondensator filtrujący napięcie ARW miał w niewidoczny sposób urwane doprowadzenie - tu tylko doświadczenie + szczęście pomoże naprawić układ.
  • REKLAMA
  • #7 6969635
    spiga
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Dalej potzrebny ten schemat - mam zrobiony z natury, ale na pewno dobry:D
  • #8 6971092
    januwit
    Poziom 11  
    Witam, bardzo proszę o ten schemat. Muszę praktycznie odbudować to radio od podstaw. Blok kondensatorów do wymiany, transformator sprzęgający ma przerwę na jednym z uzwojeń. Nie wiem czy jest tam przekładnia 1:1 czy inna. Może kolega ma możliwość zmierzenia rezystancji tych uzwojeń.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy renowacji i naprawy czeskiego odbiornika radiowego TITAN VV z 1933 roku. Użytkownik poszukuje schematów oraz szczegółowych opisów technicznych, które umożliwiłyby uruchomienie i odbudowę tego modelu. Wskazano, że przed przystąpieniem do renowacji należy ocenić stan elektroniki, obecność lamp i kompletność skali. Podkreślono, że schematy nie zawsze są niezbędne, zwłaszcza gdy układ jest typowy i niezmodyfikowany, jednak w przypadku poważnych przeróbek lub nietypowych konstrukcji schemat może być kluczowy. Zwrócono uwagę na typowe punkty uszkodzeń, takie jak kondensatory filtrujące i uzwojenia transformatorów sprzęgających, które często wymagają wymiany lub pomiarów rezystancji. Użytkownik posiada doświadczenie w renowacji starych odbiorników, jednak dla modelu TITAN VV brakuje szczegółowych schematów i dokumentacji w dostępnych źródłach internetowych, mimo że radio jest popularne w kolekcjach. Zaproponowano również zapoznanie się z artykułami technicznymi dostępnymi na polskich stronach poświęconych radiotechnice. Wskazano, że renowacja powinna rozpocząć się od uruchomienia elektroniki, a następnie przejścia do renowacji obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA