logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki polacacie klej do klejenia membrany głośnika?

.:leinaD:. 04 Kwi 2008 20:45 25925 10
REKLAMA
  • #1 4993692
    .:leinaD:.
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam nie lada problem .Otóż odkleja mi cię nie wiem z jakiej przyczyny kopułka przeciw pyłowa głośnika (czy jak wy tam na to mówicie )i nie wiem czym ją przykleić .Chciałem zwykłą kropelką ale wydaje mi się że zostawi za sobą białe ślady i jest zbyt krucha. :cry: (Miejsce gdzie się odkleiło zakleiłem taśmą )
    Może mieliście już kaki przypadek i znacie jakieś dobre rozwiązanie .
    oto fotka z moim " biedakiem "
    Załączniki:
    • S7301016.JPG (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • S7301013.JPG (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4993819
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Po pierwsze to zdejmij punkty za pobranie zdjęć.

Gdy mi sie odkleiła kopułka w głośniku to przykleiłem ja butaprenem. Tylko musisz to robić bardzo starannie aby nie okleić całej membrany.
  • REKLAMA
  • #3 4994184
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    Nanieś patyczkiem niewielką ilość butaprenu (lepszy UHU) na obie klejone powierzchnie, odczekaj 1-2minuty i lekko dociśnij kopułkę do membrany. Przytrzymaj parę minut lub obciąż kopułkę czymś miękkim i niezbyt ciężkim, np. kawałek gąbki + pudełko papierosów :-).

Pozdrawiam.
  • #4 5154080
    .:leinaD:.
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    dzięki za pomoc ale skleiłem jeszcze lepszym klejem jak podaliście .kupiłem pistolet do kleju na gorąco jest nie drogi i nadaje sie do tego bo jest w miarę elastyczny a zarazem wytrzymały.
    dzięki za pomoc
    zamykam przewód:D
  • REKLAMA
  • #5 5154347
    tomcio.gr
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    WItam

dzięki za pomoc ale skleiłem jeszcze lepszym klejem :lol:

To juz zdecydowanie lepsza kropelka
  • #6 5154426
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    Olałeś nasze rady i spieprzyłeś to. Szkoda gadać!

Pozdrawiam.
  • #7 5154479
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Mnie to ciekawi najbardziej:
    Cytat:
    Miejsce gdzie się odkleiło zakleiłem taśmą )

PS: Klej powinien być leciutki, bardzo leciutki, wtedy jest ok. A te z pistoletu.. szkoda gadać.
  • #8 5155087
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Silikon z pistoletu - echhh... wystaw na słońce, nagrzeje się i dostanie takiej elastyczności że spłynie...
    Do głośnika to butapren, epoxy lub ew. poxipol. Nie silikon na gorąco!
    Do kopułki może być każdy z nich, natomiast do łączenia membrany do kosza zastosuj butapren - w razie awarii bierzesz palnik i po podgrzaniu obrzeża membrana odchodzi jak ciastko. A w miejsce łączenia membrany z cewką poxipol - tylko trochę, nie za dużo. Tu nie ma być elastyczności.
  • REKLAMA
  • #9 5155145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5155212
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Jesli membrana i kopułka jest z papieru nie nasanczaneego nie malowanego to mozna wikolem..na amen! jesli to jest malowane to polimerem,jesli zle sie by (co niemozliwe jest) trzymało to distalem albo żywicą epoksydową na zawsze juz sklei ja tym kleje całe układy zawieszen i membrany do cewek nie zdazyło siee by sie cos rozpadło czy pod wpływem gorąca rozkleiło.

Moderowany przez Artur k.:

W jakim języku kolega pisze na forum?
    Jeszcze jeden post zawierający błędy ortograficzne (w tym brak "ogonków") i kolega otrzyma ostrzeżenie.
    Proszę mi nie pisać, że kolega jest dyslektykiem, czy że nie ma polskich znaków. Po kolegi postach widać, że jednak może kolega stosować znaki diakrytyczne.
    Regulamin dotyczy wszystkich.
    Polecam lekturę p.15

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odklejającej się kopułki przeciwpyłowej głośnika i wyboru odpowiedniego kleju do jej trwałego i estetycznego przytwierdzenia. Zalecane są kleje takie jak butapren, UHU, epoksyd lub poxipol, które zapewniają trwałość i odpowiednią elastyczność bez uszkodzenia membrany. Klej z pistoletu na gorąco, zwłaszcza silikonowy, jest krytykowany ze względu na ryzyko spływania i utratę właściwości pod wpływem ciepła. Do klejenia membrany do kosza sugeruje się butapren, który umożliwia łatwe odklejenie po podgrzaniu, natomiast do łączenia membrany z cewką – poxipol, stosowany oszczędnie, aby uniknąć nadmiernej elastyczności. W przypadku membran papierowych bez powłok można użyć wikolu, a dla malowanych polimerów – odpowiednich klejów polimerowych lub żywic epoksydowych. Autor ostatecznie zastosował klej z pistoletu na gorąco, uznając go za elastyczny i wytrzymały, jednak opinie w dyskusji wskazują na ryzyko takiego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA