POMOCY! Kupiłem niedawno audi w Niemczech i podczas sprawdzania przy zakupie wszystko chodziło ok ale po przejechaniu ok 1500 km w Polsce zacząłem odczuwać dziwne drgania samochodu przy 1100-1300 obrotach silnika -dzieje się to na niskich obrotach przy delikatnym dodawaniu gazu tak jak by się ślizgało sprzęgło i wprowadza auto w sekundowe drżenie . Co to może być - domyślam się że niedomagania skrzyni automatycznej/tiptronik/.
Może ktoś miał podobne dolegliwości i coś na ten temat może mi poradzić.
Dodano po 42 [sekundy]:
W jednym z lepszych warsztatów w moim mieście mówili mi że te skoki obrotów i drgania nie pochodzą koniecznie od skrzyni i kazali mi się skrzynią zająć w ostateczności.
po sprawdzeniu na vagu mój błąd to :
17087 P0703 Bremslichtschalter (F) elektrischer Fehler im Stromkreis [Torque Converter/Brake Switch B, Circ Malfunction] [Koppelomvormer / remschakelaar B, storing in circuit]
P0703 "Przetwornik momentu obr./przełącznik B hamulca - usterka"
Może ktoś wie czy ta usterka może mnieć wpływ na takie objawy w moim aucie .
W środę umówiłem się na wymianę tego przetwornika - może coś pomoże jeśli nie to wymienię olej i filtr w skrzyni - tylko czy potem nie trzeba kalibrować skrzyni ?
Dodano po 40 [sekundy]:
Co do czujnika pedału hamulca to wszystko jest ok . błąd skasowany i nie powtarza się przez tydzień. Olej w skrzyni jest czysty i stan nawet jak by za duży - a te drgania i samoistnie podskoki obrotów występują nadal. Co robić ?
W mojej skrzyni nie ma żadnej miski - więc i chyba nie ma filtra - bo jak się do niego dostać , są tylko otwory wlewowy i spustowy.
Poczytajcie tem post i niech ktoś mądry mi doradzi.
Może ktoś miał podobne dolegliwości i coś na ten temat może mi poradzić.
Dodano po 42 [sekundy]:
W jednym z lepszych warsztatów w moim mieście mówili mi że te skoki obrotów i drgania nie pochodzą koniecznie od skrzyni i kazali mi się skrzynią zająć w ostateczności.
po sprawdzeniu na vagu mój błąd to :
17087 P0703 Bremslichtschalter (F) elektrischer Fehler im Stromkreis [Torque Converter/Brake Switch B, Circ Malfunction] [Koppelomvormer / remschakelaar B, storing in circuit]
P0703 "Przetwornik momentu obr./przełącznik B hamulca - usterka"
Może ktoś wie czy ta usterka może mnieć wpływ na takie objawy w moim aucie .
W środę umówiłem się na wymianę tego przetwornika - może coś pomoże jeśli nie to wymienię olej i filtr w skrzyni - tylko czy potem nie trzeba kalibrować skrzyni ?
Dodano po 40 [sekundy]:
Co do czujnika pedału hamulca to wszystko jest ok . błąd skasowany i nie powtarza się przez tydzień. Olej w skrzyni jest czysty i stan nawet jak by za duży - a te drgania i samoistnie podskoki obrotów występują nadal. Co robić ?
W mojej skrzyni nie ma żadnej miski - więc i chyba nie ma filtra - bo jak się do niego dostać , są tylko otwory wlewowy i spustowy.
Poczytajcie tem post i niech ktoś mądry mi doradzi.