logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tzw clock ( generator sygnału prostokątnego)

Pawelkam 13 Sty 2004 21:53 2892 9
REKLAMA
  • #1 474288
    Pawelkam
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem mam zmieniarkę płyt w aucie ale potrzebuje ona z radia sygnału tzw clock ( sygnal prostokątny o amplitudzie ok 4,5 V Sygnał trwa przez 120mikro sek potem 50 mili sek przerwy i tak dalej)
    Nie mam zbyt dużego doświadczenia w budowie takich rzeczy
    Dzięki za każdą radę
    Załączniki:
    • clock signal.jpg (38.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 474327
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    tylko clock?? Czy clock brakuje Tobie a co z resztą sygnałów?
  • REKLAMA
  • #3 474381
    Pawelkam
    Poziom 11  
    Cała reszta jest tylko brakuje mi tego. Mam radio blaupunkta i zmieniarkę również ale fabryczną VW. Radia fabryczne wysyłajątaki sygnał w celu chyba synchronizacji bez niego znieniarka tylko płytami mieli ale nie gra. Ta sama zmieniarka na tym samym przewodzie z VW Betą gra pięknie. Porównywałem schematy no i teraz brakuje mi tylko tego CLOCK sygnału.
  • #4 474477
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Problem na pewno da się rozwiązać tylko jest małe pytanie,
    jak dokładny ma to być ten przebieg, bo to będzie determinować
    sposób rozwiązania. Druga sprawa to ile ma trwać wysoki stan sygnału,
    bo ze zdjęcia to wychodzi tak około 5ms.
    Proponuję żebyś poczukał opisu układów: NE555, NE556, i ich odpowiedników. Zresztą taki układ na at89c2051 można zrobić za 1 godz
    z programem i dokładnością generatora kwarcowego.
    Jak chcesz więcej informacji pisz na mój e-mail.
  • #5 474490
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    :arrow: Pawelkam
    Nie piszesz dokładnie o jaki sprzęt chodzi ale domyślam się ,że nie masz kompletu .Prawdopodobnie to różne protokoły i nie tędy droga .Napisz dokładnie jaki masz sprzęt i czy tego sygnału zegarowego Ci brakuje czy masz go uszkodzony ,bo to różne tematy.
    :arrow: olekewaagata
    Zbudować generator to nic wielkiego :(
    a jak chcesz zsynchronizować ten sztuczny sygnał z danymi :) .. pomijam fakt że to nie o to tu chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 475200
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Jano masz racje. Puszka VW nie będzie chodzić z cywilnym Blaupunktem. Człowiek nie ma pojęcia jak jest prowadzona transmisja danych i podłącza na zasadzie + do +, data do data. Ale Blaupunkt wystawia zegar - SCL i jedną data w dwie strony SDA. A puszka VW chce 2 Data - data in i data out (Panasonic standard). No cóż nie każde dwa urządzenia da się razem podłączyć (moje ostatnie osiągnięcie puszka Philips DC082 i Alpine M-Bus).
  • #7 475252
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    pawelkam, a tak wogóle to ja się zastanawiam skąd wziesz jak ten przebieg ma wyglądać ???? bo dla mnie to czatrna magia skąg go wziołeś, bo wygląda jakby to było na jakimś oscyloskopie komputerowym ściągmnięte, tylko skąd wziołeś sygnał ?????
  • REKLAMA
  • #8 3897289
    kicekdarek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    djlj24 napisał:
    Jano masz racje. Puszka VW nie będzie chodzić z cywilnym Blaupunktem. Człowiek nie ma pojęcia jak jest prowadzona transmisja danych i podłącza na zasadzie + do +, data do data. Ale Blaupunkt wystawia zegar - SCL i jedną data w dwie strony SDA. A puszka VW chce 2 Data - data in i data out (Panasonic standard). No cóż nie każde dwa urządzenia da się razem podłączyć (moje ostatnie osiągnięcie puszka Philips DC082 i Alpine M-Bus).

Już do Ciebie pisałem w sprawie podłączenia do radia Philips Radiosat 6000 zmieniarki DC082-CZY DA SIE TO ZROBIĆ BEZ ZBĘDNYCH KOSZTÓW??
  • #9 3899561
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Obawiam się że DC-082 to standard I2C a radia Renaulta chodziły z puszkami w standardzie Philipsa D2B i trzeba by przebadać tą puszkę od wewnątrz jak to jest zrealizowane. Ze zmieniarką DC-022, 026 nie było by tego problemu. Sprawdź najpierw czy to radio napewno steruje zmieniarką i czy ma napis CD Changer Control bo znam kilka modeli które wyglądały identycznie to jedne miały sterowanie a drugie nie.

SławeK
  • #10 3916325
    kicekdarek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki Sławku za odpowiedź. Już sprzedałem DC082, kupię RC026-poczytałem o interfejstach I2C i D2B na kablomanii.
    Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału zegarowego (clock) o przebiegu prostokątnym i amplitudzie około 4,5 V, niezbędnego do poprawnej pracy zmieniarki płyt w samochodzie z radiem Blaupunkt i fabryczną zmieniarką VW. Sygnał clock ma trwać około 120 mikrosekund, po czym następuje przerwa około 50 milisekund. Fabryczne radia VW generują ten sygnał dla synchronizacji, bez którego zmieniarka nie działa poprawnie. Rozwiązaniem może być zbudowanie generatora sygnału clock, np. na układzie NE555, NE556 lub mikrokontrolerze at89c2051, co pozwoli na precyzyjne sterowanie czasem trwania sygnału. W dyskusji podkreślono, że różne standardy transmisji danych (np. Panasonic, I2C, D2B) mogą powodować problemy z kompatybilnością między urządzeniami różnych producentów. Przykładowo, Blaupunkt używa magistrali I2C (SCL i SDA), podczas gdy fabryczne puszki VW wymagają dwóch linii danych (data in i data out). Wymiana zmieniarki DC082 na RC026 została zasugerowana ze względu na różnice w standardach komunikacji. Wskazano również, że dokładność i czas trwania sygnału clock są kluczowe dla poprawnej synchronizacji i działania zmieniarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA