logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWM8062 - błąd FP, głośne buczenie i wyciek wody przez szufladę

coneser79 08 Kwi 2008 19:18 52529 17
REKLAMA
  • #1 5008328
    coneser79
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Mam problem z pralką Whirlpool AWM-8062, a mianowicie w trakcie prania pralka zatrzymuje się (błąd FP), jeżeli już ruszy to bardzo głośno pracuje (bardzo głośne buczenie), potrafi też raz na jakiś czas wylać wodę przez szufladę od proszku. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 5008350
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 818
    Witam.
    Do wymiany silnik pompy i układ hydrostatu do czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 5008393
    coneser79
    Poziom 10  
    Czy jak kupię pompę bez wkładki filtra to wystarczy (132zł) i proszę jeszcze o pomoc z czyszczeniem układu hydrostatu, z góry dziękuje.

Dodano po 7 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanko, czy wystarczy kupić sam silnik pompy (bo też takie widziałem na stronie części AGD), ponieważ jest o wiele tańszy (ok 40zł) i czy trudno go wymienić samemu?
  • #4 5008561
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 818
    Witam,
    Kup sam silnik .a jak będziesz wymieniał silnik to będziesz miał dostęp do kubka hydrostatu.
  • #5 5010421
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5010568
    coneser79
    Poziom 10  
    A gdzie najlepiej kupić taki silnik pompy. Proszę o jakieś namiary.
  • #8 5010740
    coneser79
    Poziom 10  
    "nalezy tylko dodać konektorki". Co mam przez to rozumieć
  • REKLAMA
  • #9 5011930
    azu
    Poziom 17  
    Ocena: 86
    Chodzi o metalowe wsuwki na zasilanie pompy, ta na zdjęciu różni się przyłączem, a dokładnie rozstawem, dlatego daje się nowe złączki zamiast oryginalnych (kostka). Do kupienia w każdym chyba sklepie AGD.
  • REKLAMA
  • #10 5014088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5015042
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    bronekb napisał:

Mam jeszcze jedno takie zapytanie czy dozownik nie jest nad pompką , bo były wersje pralek iż woda kapiąca z nadmiaru proszku szła na przyłącze pompki i wypalało je nie widać z zewnącz ale jak się przyjrzałeś widać było zgorzel a to niszczyło programator

AWM8xxx nie było w wersji z pompami po lewej stronie, pompy po lewej stronie były w niektóych AWM6xxx
  • #12 5017556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5021355
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    coneser79 napisał:
    potrafi też raz na jakiś czas wylać wodę przez szufladę od proszku.

warto wyjac szuflade i sprawdzic czy nie zebraly sie pod nia resztki proszku do prania. Warto takze dobrze wypoziomowac pralke.

bronekb napisał:
    jak niema napięcia NA PąPKE to sprawdź czy program nie ma wypalone styki:D

przeciez kolega napisal ze jest glosne buczenie... bez napiecia na pompce to ona sobie raczej nie pobuczy co nie ;)
  • #14 5027936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5066330
    ogi88
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    witam
    mam ten sam typ pralki, też się zatrzymuje podczas prania, ale problemem jest zaniakjące zasilanie
    poprostu podczas prania wszystko zgaśnie na ok 1sek i się zaraz włączy tzn trzeba nacisnąć mrugający start aby ruszyła dalej,
    czy może ktoś wie co to za usterka?
  • #16 5168736
    AdrianSŁ
    Poziom 2  
    ogi88 napisał:
    witam
    mam ten sam typ pralki, też się zatrzymuje podczas prania, ale problemem jest zaniakjące zasilanie
    poprostu podczas prania wszystko zgaśnie na ok 1sek i się zaraz włączy tzn trzeba nacisnąć mrugający start aby ruszyła dalej,
    czy może ktoś wie co to za usterka?

U mnie występuje ten sam problem z pralką, podczas normalnego prania staje np. w połowie programu (też podobnie gasną kontrolki - dzieje się to bardzo szybko) i powraca do życia - z tym że w trybie pauzy i nieraz z przestawionym czasem prania. Trzeba ponownie nacisnąć START średnio ze dwa/trzy razy zanim ruszy normalnie.

Sprawdzałem programator nie ma widocznych uszkodzeń, na razie nie mam pomysłów co dalej, zapobiegawczo wymienię triaki Z0103 MA; i układ VIPer20A

Proszę o pomoc
  • #17 6945152
    rallymarcin1
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Sprawdź poprostu odpływ, ja tam znalazłem skarpetkę :)
    To jakaś wada konstrukcyjna tej pralki - już drugi raz mi się to przytrafiło.
  • #18 18649541
    nygus07
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    To nie wada. W każdej pralce małe rzeczy w siateczce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool AWM-8062 wykazuje błąd FP, głośne buczenie podczas pracy oraz wyciek wody przez szufladę na proszek. Przyczyną problemów może być uszkodzony silnik pompy lub zabrudzony układ hydrostatu. Zaleca się wymianę samego silnika pompy, co umożliwia dostęp do kubka hydrostatu w celu jego czyszczenia. Wymiana silnika wymaga zastosowania nowych konektorów metalowych ze względu na różnice w rozstawie przyłącza zasilania. Warto sprawdzić wąż odpływowy i usunąć ewentualne elementy blokujące, takie jak tzw. eco kula. Możliwe jest także uszkodzenie programatora spowodowane wyciekiem wody z dozownika proszku, który może powodować korozję styków. Dodatkowo, problem zatrzymywania się pralki i gasnących kontrolek może wynikać z zanikania zasilania lub uszkodzenia triaków i układu VIPer20A. Zaleca się także sprawdzenie poziomowania pralki oraz czyszczenie szuflady na proszek z resztek detergentów. W przypadku głośnego buczenia bez napięcia na pompce, pompa prawdopodobnie jest uszkodzona. W niektórych przypadkach problemem może być zatkany odpływ, np. przez drobne przedmioty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA