logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

odkurzacz Zelmer "ORION" iskrzenie szczotek na kom

damian354 09 Kwi 2008 07:17 7005 10
  • #1 5010028
    damian354
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    odkurzacz tak jak w temacie - podły łożyska i przy okazji komutator kupiłem nowy wirnik szczotki i łożyska po zamontowaniu i złozeniu silnika jest duże iskrzenie na komutatorze i nie wiem co jest przyczyną?
  • #2 5010090
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Cewki stojana sprawdziłeś?A łożyska jak montowałeś:praską czy też metodą zza ucha(młotek)?.
  • #3 5010246
    damian354
    Poziom 11  
    cewki stojana to nie sprawdzałem wizualnie wyglądają ładnie są czyste i nie maja śladów przegrzania - łożyska były montowane metodą domową czyli młotek - wirnik odbraca się lekko
  • #4 5010431
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 790
    NO niestety trzeba to sprawdzić miernikiem a nie na oko i jeszcze czy sprawdzałeś ten silnik złożony z turbinami czy bez. Musi być silnik kompletny z turbinami bo inaczej będzie iskrzył osiąga za wysokie obroty nic go nie hamuje można tak uszkodzić wirnik,przy okazji mieć jakiś odłamek w swoim ciele.
  • #5 5010476
    damian354
    Poziom 11  
    silnik sprawdzałem bez turbiny po południu sprubuję go złozyć i sprawdze jak działa
  • Pomocny post
    #6 5010486
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam
    dopasuj profil szczotek do krzywizny komutatora, najłatwiej to wykonać owijając kawałek drobnoziarnistego papieru na komutator pod szczotki i delikatnie obracać wirnikiem (wystarczy kilka ruchów).
  • Pomocny post
    #7 5010503
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 790
    No to już wiadomo.
  • #8 5013744
    damian354
    Poziom 11  
    złożyłem silnik wyprofilowałem szczotki i pomogło odrazu była poprawa dzięki za pomoc
  • #9 5015445
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Szczotek nie profiluje się papierem ściernym tylko pumeksem. Odcina się (piłką) pasek z kostki do mycia rąk i na pracującym silniku dotyka się delikatnie do komutatora najpierw przed jedną szczotką a później przed drugą. Ziarenka pumeksu dostają się pod szczotki i pięknie je docierają czyszcząc jednocześnie komutator. Na koniec przedmuchujemy silnik z resztek pumeksu i po robocie oczywiście pumeks musi być suchy a nie tuż po myciu rąk.
  • #10 5016742
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    jerzyf napisał:
    Szczotek nie profiluje się papierem ściernym tylko pumeksem. Odcina się (piłką) pasek z kostki do mycia rąk i na pracującym silniku dotyka się delikatnie do komutatora najpierw przed jedną szczotką a później przed drugą. Ziarenka pumeksu dostają się pod szczotki i pięknie je docierają czyszcząc jednocześnie komutator. Na koniec przedmuchujemy silnik z resztek pumeksu i po robocie oczywiście pumeks musi być suchy a nie tuż po myciu rąk.

a włożyłbyś rękę z pumeksem do pracującej spawarki wirowej?, nie zawsze tą metodę da się zastosować.
  • #11 5018481
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1168
    Osobiście zgadzam się z kolegą jerzyf. Odpowiednio zamocowany pumeks lub kamyk w trzymadełku np. krótki patyk i koszulka termokurczliwa zdają super egzamin przy docieraniu nowych wirników i szczotek. Chociaż metoda z papierem ściernym jest również jak najbardziej słuszna.

Podsumowanie tematu

✨ W odkurzaczu Zelmer "ORION" po wymianie wirnika, szczotek i łożysk pojawiło się silne iskrzenie na komutatorze. Przyczyną może być montaż łożysk młotkiem zamiast prasą, co może powodować niewłaściwe osadzenie elementów. Silnik powinien być testowany w pełnym złożeniu z turbinami, ponieważ brak obciążenia powoduje nadmierne obroty i iskrzenie. Kluczowym rozwiązaniem okazało się dopasowanie profilu szczotek do krzywizny komutatora poprzez delikatne docieranie papierem ściernym lub pumeksem na pracującym silniku, co poprawiło kontakt szczotek z komutatorem i zmniejszyło iskrzenie. Zaleca się stosowanie pumeksu zamiast papieru ściernego, nakładanego na komutator za pomocą kostki do mycia rąk, co skutecznie czyści i dociera szczotki. Po docieraniu należy oczyścić silnik z resztek pumeksu. Metoda ta jest preferowana, choć w niektórych przypadkach może być trudna do zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA