logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zestaw uruchomieniowy z mikrokontrolerem 8051?

dandys997 09 Kwi 2008 18:46 2743 7
REKLAMA
  • #1 5012007
    dandys997
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam!
    Chciałbym zacząć przygodę z mikrokontrolerami w domu, ponieważ do tej pory mam okazję pisać tylko na symulator 8051, zaś zestawu DSM-51 używamy jedynie na laboratoriach.
    W związku z tym mam następujące pytanie: czy ktoś chętny byłby w stanie sklecić dla mnie taki prosty "zestaw uruchomieniowy"? Piszę w cudzysłowiu, ponieważ chcę, aby zawierał on:
    - mikrokontroler zgodny z 8051,
    - 8 jednokolorowych diód, podłączonych do jednego portu tego mikrokontrolera,
    - 3 dodatkowe diody - czerwona, zółta, zielona, podłączane do innego portu, najlepiej do kolejnych bitów,
    - 2-4 przyciski membranowe,
    - jeden wyświetlacz 7-segmentowy,
    I chyba tyle. LCD nie potrzebuję, aczkolwiek gdyby ktoś miał na zbyciu i chciał go zamontować, to prosiłbym o informację, jak zwiększy się koszt. Całość może być na płytce drukowanej - uniwersalnej albo wytrawianej, dla mnie to bez znaczenia. Do tego zasilanie powinno być rozwiązane przez gniazdo do podłączenia jakiegoś zewnętrznego zasilacza, np. ładowarką od komórki albo jakimś większym zasilaczem. Na płytce powinno znaleźć się też gniazdo podłączenia programatora (mam STK200).
    Jeżeli byłby ktoś chętny, prosiłbym o kontakt na PW albo mail. Proszę o podanie mi tam czasu wykonania oraz ceny.
    Z góry dziękuję za zainteresowanie!
  • REKLAMA
  • #2 5024321
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Kolego, radzę zapoznać się z symulatorem Jagoda !
    Cena DSM-51 to 2000zł+dodatki a nikt nie będzie "sklejał" bo za dużo roboty.
  • REKLAMA
  • #3 5024340
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    W sumie nie masz dużych wymagań:) Posiedź troszkę sam i zmontuj sobie to na płytce uniwersalnej, albo stykowej. Przy okazji nabędziesz trochę wprawy w projektowaniu urządzeń.
  • #4 5024344
    dandys997
    Poziom 12  
    Używam Jagody na codzień. I nie chcę kupować DSM-51, bo zdaję sobie sprawę z jego kosztów, a jedynie mikrokontroler na płytce + parę diód, 2-4 przyciski membranowe i jeden 7-segmentowy wyświetlacz diodowy.
  • REKLAMA
  • #5 5024357
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    dandys997 napisał:
    Używam Jagody na codzień. I nie chcę kupować DSM-51, bo zdaję sobie sprawę z jego kosztów, a jedynie mikrokontroler na płytce + parę diód, 2-4 przyciski membranowe i jeden 7-segmentowy wyświetlacz diodowy.

Przecież to możesz zmontować sam za grosze na płytce uniwersalnej, elementy kupisz w sklepie elektronicznym za grosze.
  • #6 5024390
    dandys997
    Poziom 12  
    Michal19881 napisał:
    Przecież to możesz zmontować sam za grosze na płytce uniwersalnej, elementy kupisz w sklepie elektronicznym za grosze.

Owszem, ale przy moich zdolnościach do elektroniki w praktyce, to albo źle podłączę, albo przegrzeję, albo dobiorę procek nie taki, itp. Dlatego chciałem poprosić o pomoc kogoś doświadczonego ;-)
  • #7 5024776
    Skubik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jak boisz się przegrzać procek to zastosuj podstawki, a o to jaki procek wybrać poczytaj na forum.
  • REKLAMA
  • #8 5025945
    MarasK
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    zawsze możesz kupić zestaw uruchomieniowy w AVT.

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje prostego zestawu uruchomieniowego z mikrokontrolerem zgodnym z 8051 do domowej nauki, zawierającego: mikrokontroler, 8 jednokolorowych diod na jednym porcie, 3 diody (czerwona, żółta, zielona) na innym porcie, 2-4 przyciski membranowe oraz wyświetlacz 7-segmentowy. Nie potrzebuje LCD, ale jest otwarty na informacje o kosztach jego dodania. Propozycje z forum sugerują samodzielne zmontowanie układu na płytce uniwersalnej lub stykowej, co pozwoli zdobyć praktyczne doświadczenie. Wskazano, że elementy są tanie i łatwo dostępne w sklepach elektronicznych. Zalecane jest stosowanie podstawek do mikrokontrolera, aby uniknąć przegrzania. Wspomniano o symulatorze Jagoda jako alternatywie do nauki oraz o wysokim koszcie gotowego zestawu DSM-51 (około 2000 zł). Jako opcję zakupu gotowego zestawu uruchomieniowego zasugerowano ofertę firmy AVT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA