Więc tak... Patrząc jak mój staruszek się męczy z wożeniem komputera po całym sklepie wpadłem na pomysł, Prostego inwentaryzatora...
Mam czytnik kodów kreskowych, z którego dane wychodzą jak z klawiatury...
Urządzenie miałoby wyświetlacz, np 2X20, podpięty czytnik a do czytnika klawiatura numeryczna (przerobiona ze zwyklej)
Pojawia się pytanie: Kod?
Klikamy czytnikiem. Jakby z klawiatury wpisuje się 593234234242342<enter>
Pojawia się pytanie: Ile? wpisujemy z numerycznej i naciskamy enter.
Zapisuje się to do pamięci... itd... jak się skończy to musi się to zapisać do pliku na kompie w postaci:
KOD, ILOSC
KOD, ILOSC
itd...
Problemem wydaje mi się pamięć bo wyliczylem że ok 20 bajtów * 4000 towarów = ok 80kb
Co możnabybyło zastosować jako pamięć?
Czy jest ktoś chętny z pomocą przy tym projekcie? Bo ja conajwyżej mogę do wykonać, fizycznie, ale o pisaniu pod uC nie mam zielonego pojęcia...
Uważam że projekt jest dość ciekawy...
Mam czytnik kodów kreskowych, z którego dane wychodzą jak z klawiatury...
Urządzenie miałoby wyświetlacz, np 2X20, podpięty czytnik a do czytnika klawiatura numeryczna (przerobiona ze zwyklej)
Pojawia się pytanie: Kod?
Klikamy czytnikiem. Jakby z klawiatury wpisuje się 593234234242342<enter>
Pojawia się pytanie: Ile? wpisujemy z numerycznej i naciskamy enter.
Zapisuje się to do pamięci... itd... jak się skończy to musi się to zapisać do pliku na kompie w postaci:
KOD, ILOSC
KOD, ILOSC
itd...
Problemem wydaje mi się pamięć bo wyliczylem że ok 20 bajtów * 4000 towarów = ok 80kb
Co możnabybyło zastosować jako pamięć?
Czy jest ktoś chętny z pomocą przy tym projekcie? Bo ja conajwyżej mogę do wykonać, fizycznie, ale o pisaniu pod uC nie mam zielonego pojęcia...
Uważam że projekt jest dość ciekawy...