logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudować przenośny notatnik elektroniczny z mikrokontrolerem 89C51?

iop_2 06 Feb 2006 15:46 3573 19
ADVERTISEMENT
  • #1 2267547
    iop_2
    Level 11  
    Rate: 1
    Witam
    Przyszedl mi do glowy pomysl pewnie juz ktos o tym myslal, ale jako ze jestem dyslektykiem (pryznaje sie bez bicia :P) to nie moge wogole odczytac swoich notatek i chcialem sobie zbudowac taki przenosny notatnik elektroniczny :). Wiec sprawa ma sie nastepujaca pierwsza plytka - klawiatura na ktorej znajdowalo by sie ok 50 przyciskow... t.z.n. : abcdefghjiklmnoprstuvwxyz , . ?! 1234567890/*-+= ()"spacja" ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZ cos ala "backspace" oraz przycisk do oznaczania nowego wiersza ;). Druga plytka to bylyby uklady sterujace oraz pamiec. I tutaj mam pare pytan. Wiec tak w mikrokontrolerach z rodziny '51 np. 89C51 w obudowie DIP 40 mam do wyboru 33 piny programowalne tak ? tzn. ze moge na tych 33 pinach ustawiac co chce i kiedy chce ? mam racje i czy jest ich zeczywiscie 33 ( czyli port 0, 1 , 2 , 3 i piny P1.0 P1.1itd. i w sumie jest ich 33?) i czy sa do calkowicie mojej dyspozycji? Jeden pin slyzylby do wysylania znakow do pamieci mysle ze najlepiej by bylo "masowac" dane wejscia z klawiatury prawda ? Jesli chodzi o ten tekst to juz sobie poradze :) (wysylalbym ASCII znakow) A druga sprawa to chodzi o pamiec gdzie przechowywalbym tekst. Moze tez uklad '51 czy moze jakis EPROM? A jesli eprom to czy macie moze jakies konkretne schematy do "Willem Eprom" bo wydaje mi sie ze to dobry programator :). No i to by bylo na tyle. :) Mam nadzieje ze chociaz w polowie podzielicie moj entuzjazm ;) bede niezwykle wdzieczny za jakikolwiek przejaw pomocy.
    Pozdrawiam :)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 2267602
    katarcza
    Level 12  
    Help: 2
    Rate: 2
    Ambitne...

Procesory z regóły maja kilka portów we/wy. To ile jest ich zależy od tego co to za procesor. W wiekszości przypadków mozna dowolnie przypisywac funkcję danego pinu, sa jednak wyjatki. Jesli chodzi o eeprom, to bywa on wewnatrz procesorów, ale czy aby jest wystarczajaco duzy?

Odpowiedzi na twoje pytania mozna wyczytac w dowolnej nocie katalogowej procesora (www.atmel.com dla przykladu).

Pozdrawiam
  • #3 2267666
    iop_2
    Level 11  
    Wiem ze wsklad mikrokontrolerow (niektorych) wchodzi eeproim nie jest on jednak wystarczajaco duzy wiec chcialem zrobic zewnetrrzy eprom. Stad moje pytania co do niego.
    Pozdrawiam I czekam na dalsze opinie ;)

P.S. : W sklad calego zestawu wchodzilby wyswietlacz 2x16 LCD- tak zebym wiedzial co pisze ;)
  • ADVERTISEMENT
  • #4 2267866
    Anderian
    Level 18  
    Help: 9
    Rate: 3
    a moze po prostu laptop ??
  • ADVERTISEMENT
  • #5 2267918
    iop_2
    Level 11  
    nie mam kasy i nie chce go nosic za duzy....
    Pozdrawiam
  • #6 2268006
    karlos79
    Level 33  
    Help: 254
    Rate: 76
    Witam
    Kolego iop_2 Twierdzisz , że laptop jest za duży.
    Zastanów się nad kwestią klawiatury - 50 przycisków, jeśli to miała by być klawiatura matrycowa to masz 100 lini do samego procka - to po pierwsze.
    Można osczywiście zastosować jakieś układy np.serji PCF i użyć magistrali I2C.
    Mozna też zastosować klawiature od kompa pod PS2.
    Tylko czy zrobisz ją sam, czy użyjesz gotowej to i tak bedzie to niezła kobyła.
    Jeśli każdy przycisk chciałbyś "masować" to masz już z głowy 50bitów (zmienna "kontrolna") pamięci i 50 pinów procka, do tego sprawdzanie który przycisk jest wciśnięty a który nie, to zamuli program.
    Pozdrawiam
  • #7 2268020
    kaczepa
    Level 20  
    Help: 32
    Rate: 5
    To może odpowiedni będzie Palmtop.Jest wielkości małego notesu i ma wszystko czego potrzebujesz.
    Pozdrawiam
  • #8 2268044
    Raflles
    Level 14  
    Help: 4
    Jeżeli kolega iop_2 nie rozróżnia Portu procesora od pinu procesora to proponuję kupić sobie elektronicznego tłumacza albo palmtopa, one mają wbudowany edytor textu, kolorowy wyświetlacz i nawet korekcję błędów, a na allegro można je kupić w granicach 500 zł.
  • #9 2268064
    iop_2
    Level 11  
    Portow mamy 4: 0,1,2,3 - wiec chyba wiem... a ze zabraklo mi slowa pin to chyba nic strasznego...??

Dodano po 4 [minuty]:

karlos79:
    Chcialem to zrobic w ten sposob kilka/kilkanascie przyciskow pod jeden kontroler i tak prosto
    while(1) if(P1.1 == 0) {P3.2 = 0x41} Naprawde bedzie mulic ?
    Pozdrawiam
  • #10 2268708
    dioda1000
    Level 28  
    Help: 143
    Rate: 132
    iop_2 pomysł ciekawy.Co do klawiatury "ma być to notatnik" to moze klawiature z telefonu 4 znaki pod klawiszem / widziałem gościa klepał jak utomat :)/ wyświetlacz powinno wystarczyć 2x16 zn. Co do pamięći ba i tu pytanie ile chcesz ? . Myśle że w 100 powinieneś się zmieścić. a i jeszcze zgrywanie danych jakiś RS by się przydał. to 120zl .Obudowa ba i tu ze 20 zł minimum to już 140 .I jeśli jesteś początkującym to z pare miesięcy pracy.
    zastanów się jednak nad kupnem.
    pozd.dioda

ps. akumulatorki to też ze 40 zł
    ładowarka ze 20zl
    to juz masz 200zł w sumie
  • #11 2268778
    jony15
    Level 25  
    Help: 68
    Rate: 74
    co do klawiatury moża pokusić sie na klawiature od telefonu ericsson t10. mial on dodatkowo klawiaturke zewnetrzna do pisania sms-ów, niestety nie wiem jak to jest sterowane. co do pamięci może AT24C1024 128kb za 20 goli. pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #12 2268815
    iop_2
    Level 11  
    Klawiaturke to ja sobie myslalem ze zwyklych switchow wlutownych zrobic ;) Jesli chodzi o zgrywanie to Willem bede odczytywal :) Bedzie zasilane z zasilacza, sam sobie zrobie bo mam pare transformatorow :) Bez Willema to pownienem zamknac sie w 80zl bez problemowo. Obudowy to chyba tez raczej nie a jesli juz to (niepamietam typu) ale koszt ok. 8zl :) Co wy na to :) ?
    Pozdrawiam
  • #13 2268904
    marcinelektronik
    Level 27  
    Help: 44
    Rate: 62
    Witam.
    Plamptop ci w tym pomoże na 100%.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #14 2268924
    iop_2
    Level 11  
    Hehe... ;) wiec laptop, palmtop odpada poniewaz koszty to po pierwsze, po drugie satysfakcja, po trzecie czegos sie moze naucze, i po 4 bedzie dzialac tak jak ja tego chce ;) (w zalozeniach oczywiscie:))
    Pozdrawiam i czekam na dalsze komentarze ;)
  • #15 2269374
    jaglarz
    Level 23  
    Help: 58
    Rate: 47
    iop_2 Po pierwsze nie 33 piny, tylko 32. 4 porty po 8 bitów.
    Po drugie nie odróżniasz EPROM od EEPROM. EPROM pamięć równoległa zapisywana elektrycznie ale kasowana ultrafioletem! EEPROM to układ zapisywany i kasowany elektrycznie. Po trzecie znasz programowanie chociaż jednej rodziny mikrokontrolerów?

Marek Jaglarz
    www./ja/rozdz.htm
  • #16 2269525
    yego666
    Level 33  
    Help: 239
    Rate: 564
    Coz za roznica czy 32 czy 33 ? jeden pin wiecej czy mniej to zaledwie okolo 3% calosci, wiec nie ma co na takie detale patrzec. Co do umiejetnosci programowania, to nikt sie programista nie rodzi i w kolysce nie rozroznia EPROMow od EEEEEEPromow. Tego kiedys trzeba sie nauczyc, wiec czemu nie wlasnie przy okazji jakiegos prostego projekciku - jak ten :) .

Mozna zaczac oczywiscie od czegos odrobinke ambitniejszego, jak n.p. sterowanie pretami grafitowymi w stosie atomowym, albo detektora pomostow Einsteina-Rosena, ale na poczatek to moze przerastac wiedze kolegi, wiec proste polaczenie procesora, pamieci, wyswietlacza i klawiatury na pewno nie bedzie za wielkim wyzwaniem, a projekt jest jak najbardziej ciekawy i godny wykonania.
    Dla uproszczenia proponuje przetrenowac dzialanie kazdego z tych elementow z osobna, potem w parach, az dojdziesz do calosci :)

Pozdrawiam, yego
  • #17 2269746
    clipie
    Level 16  
    Help: 11
    kurcze. no wszytko fajnie, ale budowales juz kiedys jakies systemy mikroprocesorowe? po drodze rodzi sie duzo malych problemikow ktore strasznie irytują.

zachodze w glowe do czego tak naprwde bedzie ci to slorzyc (obstawiam /ja tak robie/ ze niedlugo po uruchomieniu rzucisz to w kat- ale i tak do uruchomienia pewnie jeszce daleko).

OK. powedzilem co chcialem teraz do rzeczy :)

32piny? jak najbardziej, z pomoca przychodzi magistrala (problem to sporawy prad zatrzaskow).
    8 na 8 - 64przyciski klawiatury sekwencyjnej, czy tma przemiatna (to ciekawe ale wczesniej wydawalo mi sie ze ktos pisal o klaw. prostej :P), lcd - im wiekszy tym lepszy, rownolela pamiec eeprom oprocz 8bitow magistrali wymagala by jescze jednego portu (byc moze to jest juz przezytek, Ja nigdy niekozystlem z pamieci zew. !:) ale jakis flash SD, dolaczany pen drive pod USB, heh byloby swietnie :D:D).
    z 32 pinow wyszlo by: P0 na mogistrale, P1 dla pamieci, sterujace: 4b do lcd 2b do klawiatury, (dla pamieci: ) 2b do bufora dwukierunkowego,sygnaly EA ALE PSEN z uk a z P3 wydzielone bity rw rd. No i chyba wszytko
    Lacznie: 8+8+4+2+2+2 = 26.

:) dopiero teraz sobie wyobrazilem takei urzadzonko, fajne by bylo :) (taki gameboy) na plasko: 3wierszowy, dlugi lcd pod nim (szerokosci lcd) zalaminowana klawiatura z microswitchow tylko ze pod tym wszytkim... no coz trzeba byloby ladnie to rozplanowac. ...i baterie

Zycze powodzonka :)
  • #18 2270359
    psiemek
    Level 21  
    Help: 23
    Rate: 42
    Ja też uważam że pomysł jest świetny i ja bym to zrobił tak: Klawiatura matrycowa 8 X 8 przycisków z przemiataniem. Wyświetlacz z Nokii 3310 (mało prądożerny i łatwe sterowanie a w przyszłości mógłbyś dopisać sobie małe gierki :-) typu Snake z nokii) Jako nośnik danych karta MMC lub SD (koszt takiej karty o rozmiarze 16MB to około 20zł na allegro a 16MB to około 16milionów znaków !!!). Procek jakikolwiek choć warto szukać czegoś co ma tryby obniżonego poboru mocy i chodzi np od 1.7V (niektóre AVRy). Pozdrawiam.

P.S. Ewentualnie kupić używanego Gameboya koszt kilkadziesiąt zł a w środku stary wysłużony procek Z80 i prosta w obsłudze "karta graficzna" :-), złącze szeregowe "link". Jedenym mankamentem jest mała ilość przycisków (2 plus 4 strzałki).
  • #19 2270395
    Oineh
    Level 20  
    Help: 48
    Rate: 21
    Na stronie Elektroniki dla wszystkich (link w linkowisku na elektrodzie chyba jest) jest projekt takiego notesu elektronicznego). Moim zdaniem warto się posiłkować tym schematem. Najtaniej jak zastosujesz LCD 2X16 Klawiatórę 4X4 lub 4X6. (16 lub 24 przyciski Pisało by się jak lefonie komórkowym). i atmega8515. (wbudowana pamięć nieulotna pozwoli zapisać tylko 512bajtów) ale można użyć jakiegoś zewnętrznego eeproma na wspólnej szynie danych z wyświetlaczem. ) Do tego Jest wbudowany UART. Myślę że można się wyrobić w 100zł. Nawet zamawiając płytkę. (12 zło Atmega; ok 15zł wyświetlacz; ok 10zł klawisze microswitch, ok 20zł pamięć, ok 20zł płytka; ok 30 zł reszta wątpi (kwarc rezys itp). do tego trzeba poświęcić ok 3miechy jak się nie wie co i jak na opanowanie niezbędnej wiedzy i projektowanie. Ale kupa zabawy przy tym i straszna satysfakcja jak się uda.[/url]
  • #20 2272179
    iop_2
    Level 11  
    Wiec tako programowaniu mikrokontrolerow pojecia nie mam. Z kompami sobie radze. Dlatego tez chcialem sie nauczyc i wlasnie najlepiej na jakims wlasnym projekcje ;) kwestia do rozwazan jest co do tej klawirki, bo mi najbradziej pasowalby uklad QWERTY :) (przyzwyczailem sie) szybciej by sie pisalo. Bede to tworzyl oczywiscie krok po kroku przy okazji uczac sie zasad dzialania poszczegolnych kontrolerow :) wiec mi troche zejdzie. Zaopatrzylem sie w kasiazeczke T. Stareckiego "Mikrokontrolery jednoukladowe rodziny 51". Wiec bedzie lekturka ;) Bede go oczywiscie rzowijal w miare mozliwosci/umiejetnosci mysle ze karty pamieci beda juz kolejnym etapem rozwoju :). ALe bede sie staral.
    Pozdrawiam i czekam na kolejne komantaze ;), dziekujac czywiscie za dotychczasowe :D

P.S.: Ogolny zamysl to cos takiego :) http://www.edw.com.pl/pdf/k09/81_18.pdf no tylko czywiscie klawisze inne no i eeprom wiekszy ;)

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy budowy przenośnego notatnika elektronicznego opartego na mikrokontrolerze rodziny 89C51 (8051) z klawiaturą około 50 przycisków, wyświetlaczem LCD 2x16 oraz pamięcią zewnętrzną EEPROM. Poruszono kwestie liczby i dostępności pinów mikrokontrolera (32 piny programowalne w 4 portach po 8 bitów), różnic między pamięcią EPROM a EEPROM oraz ograniczeń wbudowanej pamięci. Zasugerowano zastosowanie klawiatury matrycowej (np. 8x8) lub klawiatury telefonicznej (np. Ericsson T10) w celu zmniejszenia liczby linii do mikrokontrolera, a także wykorzystanie magistrali I2C do komunikacji z pamięcią zewnętrzną (np. AT24C1024 128kb). Wskazano na konieczność nauki programowania mikrokontrolerów i etapowe testowanie poszczególnych modułów (klawiatura, pamięć, wyświetlacz). Zaproponowano alternatywy sprzętowe, takie jak palmtop, laptop lub używany Gameboy z procesorem Z80, jednak autor preferuje własnoręczną konstrukcję dla nauki i satysfakcji. Wspomniano o możliwości wykorzystania karty MMC/SD jako nośnika danych oraz o potrzebie interfejsu szeregowego (np. UART) do zgrywania danych. Koszty komponentów i czas potrzebny na realizację projektu również zostały omówione. Autor planuje rozwijać projekt krok po kroku, ucząc się mikrokontrolerów i korzystając z literatury, np. książki T. Stareckiego oraz schematów dostępnych w internecie.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT