logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon A430 - szybkie rozładowanie baterii przy robieniu zdjęć i filmów

kreoo11 10 Kwi 2008 22:37 14429 11
  • #1 5016820
    kreoo11
    Poziom 2  
    Witam dostalem od kolegi aparat cyfrowy canon A430. Dziala prawie idealnie tzn. robi zdjecia, kreci filmy ale drastycznie rozladowuje baterie tzn po zrobieniu 2 zdjec aparat pokazuje komunikat ze pusta bateria i sie wylancza. Tak samo jest przy nagrywaniu filmow ale nie przy przegladaniu zdjec. Mam akumulatorki GP 2100 I NA NICH MOGE OGLADAC ZDJECIA NAWET OK 4 GODZIN CIAGLE ZMIENIAJAC JEDNO ZA DRUGIM I JESZCZE MAM PONAD POL BATERI a przy wlaczeniu na tryb aparatu lub kamery automatycznie pokazuje sie pusta bateria i po ptakach. Ma ktos na to rade?

Tytuł tematu uzupełniłem. Proszę nie pisać z włączoną funkcją "Caps Lock".
    Zdania zaczynaj z wielkiej litery. Regulamin pkt. 11 z którym gorąco polecam się zapoznać. To na przyszłość. [_OBCY_]
  • #2 5017644
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Przede wszystkim sprawdź akumulatorki. Na zwyklej ładowarce mają się ładować przez 15 godzin prądem 10% pojemności, czyli 200mA. Większość tanich ładowarek daje ledwo 100mA. Jeżeli masz przyrząd z zakresem 10A/DC, to załączony na zwarcie, naładowany akumulatorek R6 ma pokazać ok. 8A. Dobra, impulsowa ładowarka jest dość droga (ok. 100,-), ale najczęściej problem rozwiązuje.

Pozdrowienia.
  • #3 5018875
    kreoo11
    Poziom 2  
    akumulatorki są dobre bo u mojego brata na aparacie działają normalnie zarowno jak i na siostry aparacie jedynie u mnie sie szybko wyłanczają. tez brałem to pod uwage i sprawdziłem nim napisałem ten temat.(moja siostra ma identyczny aparat jak ja.)
  • #4 5018975
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Skoro aparat robi tylko dwa zdjęcia na dobrych bateriach, to kilka amper, które muszą płynąć, będzie tak nagrzewało tą uszkodzoną część, że będzie się z niej dymić. Znaleźć prosto. Bardzo trudno jednak ten aparat rozebrać. Następnym problemem jest zdobycie tej uszkodzonej części. Na koniec wymiana, która wymaga odpowiedniej stacji lutowniczej i określonych procedur. Najlepiej zwrócić się z zapytaniem bezpośrednio do firmowego serwisu. Chociaż, może któryś z Kolegów serwisantów się odezwie?

Pozdrowienia.
  • #5 5577946
    mirorcz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Mam dokładnie ten sam problem, problem nie jest w jakims zwarciu ani w bateriach ale w elektronice aparatu, pokazuje rozładowane baterie mimo ze rozładowane nie sa. Takie obiawy mialem na poczatku, potem pojawiły sie dziwne prążki w zdłuż zdjęcia, fotografie są mocno zniekształcone, a niekiedy prawie zupełnie niewidoczne, wygladają jak by przeswietlone, natomiast filmy kreci ok. Co ciekawe zdjecia robi mimo ze sygnalizuje rozładowane baterie i ciagle sygnalizuje ze sa rozładowane i ciagle robi zdjecia i tak przez wrecz kilkadziesiąd jak nie ponad nawet 100 zdjec. Przypuszczam ze swiruje przetwornica w aparacie, narazie poszukuje schematu jak cos wykombinuje wiecej dam znac. Moze spotkał sie ktos z podobnym problemem?
    Pozdrawiam
  • #6 5626771
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 628
    Ja mam Canona A540. U mnie chyba też przetwornica świruje, mam już jakiś czas akumulatorki 1000mAh i świerzo po ładowaniu aparacik pokazuje że baterie są na wyczerpaniu a zdjęć zrobię około 80 z lampą błyskową. Ja już się przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza, ale chciałbym zwrucić uwagę, że w tych modelach można się natknąć na taką wadę.
  • #7 5760777
    Sleepwalker88
    Poziom 10  
    Witam. Także mam taki problem z Canonem A430. Po włożeniu naładowanych akumulatorów czasem uda się zrobić jedno zdjęcie. Po chwili się wyłącza i pisze "wymień baterie". Próbowałem już z wieloma kompletami akumulatorów ładowanych w różnych ładowarkach. W czym może tkwić problem ? Ktoś sobie już z tym poradził ? Pozdrawiam.
  • #8 6359938
    twojan
    Poziom 1  
    Witam
    Mam A540 i również ten sam objaw z sygnalizacją rozładowanych baterii. Ale oprócz tego uciążliwa jest sytuacja, że po zrobieniu zdjęcia z użyciem lampy błyskowej aparat bardzo długo dochodzi do stanu gotowości (jest to bardzo denerwujące) . Zauważyłem że po zrobieniu kilku zdjęć z lampą czas do gotowości czasami skraca się.
    Może ktoś wie czy daje się tą niedogodność naprawiać i czy jest to opłacalne?
  • #9 6378625
    ciamciamcie
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    mam dokladnie ten sam problem co twojan . czy komus udalo sie go roziwazac ???
  • #10 6780899
    __Mario__
    Poziom 1  
    A próbował ktoś podgiąć delikatnie blaszki dociskające akumulatorki? U mnie to pomogło, zarówno w A430 jak i 540
  • #11 7189881
    StasiuK
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Dzieje się tak, bo stosujesz akumulatorki na napięcie 1,2 V (takie masz?). A powinno się stosować baterie na napięcie 1,5 V. Nie mam pojęcia, jak to się stało, że w handlu pojawiły się te akumulatorki. Sam kupiłem sobie 8 szt., nie sprawdzając ich napięcia - bo ZAWSZE (tak mi się wydawało) były na 1,5 V - i teraz mam 8 fajnych akumulatorków do wyrzucenia. Jeśli faktycznie masz bateryjki 1,2 V - to nawet gdy są naładowane na max - to aparat je widzi tak, jakby były rozładowane (granica to ok. 1,1 V).
    A może się mylę - może ty masz baterie 1,5 V i faktycznie jakieś problemy z aparatem..
    Pozdrawiam ;-)
  • #12 7191806
    mnusz
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Akumulatory Ni-Mh ZAWSZE MAJĄ 1,2 V - od kiedy je wynaleźli, a baterie 1,5 V.
    We wszystkich aparatach cyfrowych (ze względu na pobór prądu) zaleca się stosowanie akumulatorów, a nie baterii (i to jeszcze niejednokrotnie niealkalicznych). W niektórych modelach w "menu" aparatu jest możliwośc ustawienia rodzaju zasilania. W A430 chyba nie ma (nie pamiętam).
    Bardzo rzadko w tym modelu występował problem z rozładowaniem akumulatorów i w zasadzie jest pomijalny. Zawsze był to problem z akumulatorem (albo jeden niedoładowany, albo uszkodzony). Dzieje się tak gdy akumulatorki ładujemy w ładowarkach parami lub po 4 sztuki. Ze względu na różną pojemność różnie się nałądowują i jest efekt jak wyżej. Jedynym rozwiązaniem są ładowarki 4 procesorowe gdzie można ładować każdy akumulator oddzielnie.
    Radzę również dogiąć styki i przede wszystkim dobrze je oczyścić.
    Co do poziomych pasków po zrobieniu zdjęcia w tym modelu jest to zawsze przerwana taśma migawki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada aparat cyfrowy Canon A430, który szybko rozładowuje baterie podczas robienia zdjęć i nagrywania filmów, mimo że akumulatorki GP 2100 działają poprawnie w innych urządzeniach i podczas przeglądania zdjęć. Problem nie wynika z jakości akumulatorów ani ładowarki, lecz najprawdopodobniej z uszkodzonej elektroniki aparatu, zwłaszcza przetwornicy napięcia. Objawy obejmują szybkie wyłączanie się aparatu z komunikatem o rozładowanych bateriach, mimo że akumulatory są naładowane. W niektórych przypadkach pojawiają się też zniekształcenia zdjęć, takie jak prążki lub prześwietlenia, co może wskazywać na uszkodzenie taśmy migawki. Rozwiązania proponowane przez użytkowników to: sprawdzenie i ewentualne dogięcie blaszek dociskających akumulatory, czyszczenie styków, stosowanie ładowarek procesorowych do indywidualnego ładowania akumulatorów oraz konsultacja z serwisem Canon. Wskazano również, że akumulatory Ni-MH mają napięcie 1,2 V, co jest normalne i nie powinno powodować problemów, a baterie 1,5 V nie są zalecane ze względu na większy pobór prądu w aparatach cyfrowych. Podobne problemy zgłaszane są także w modelach Canon A540, gdzie również występują opóźnienia w gotowości po użyciu lampy błyskowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA