Jakiś czas temu napisałem prosty program w Delphi do odczytywania danych z USB gdzie w elektronice był chip FTDI, przykładów było dużo więc bez problemu powstał program. Niestety Ftdi do demonów szybkości nie należy i elektronika została zmieniona a do obsługi USB użyto CY7C68001.
I tutaj zaczynają sie moje problemy, z mojego punktu widzenia jakoś tak mało przykładów jest które pokazywały by jak odczytać albo wysłać dane z takiego USB.
Ze strony
http://tiny.pl/467z
Ściągnąłem sobie sterownik CyUSB.sys, CyAPI, CyConsole.
Za pomocą CyConsole sprawdziłem że dane są transmitowane więc elektronika jest OK.
Trochę sie uśmiałem jak zobaczyłem przykłady i CyAPI, bo ktoś wpadł na dość szalony pomysł aby udostępnić statyczne skompilowane biblioteki pod BC6 albo VC7 (czyli praktycznie już nie spotykane kompilatory a przynajmniej ja nie mogę w delphi korzystać). Przykłady jakie są korzystają ze statycznej biblioteki do której nie ma źródeł więc w sumie nie wiele mi to mówi.
Kolejny etap mojej walki to dokumentacja do CyUSB.sys.
Niestety i tutaj przykłady są dość szczątkowe nie udało mi się odczytać danych
Autor chyba zakładał dość sporą wiedzę z zakresu którego ja niestety nie posiadam.
Działa mi:
IOCTL_ADAPT_ABORT_PIPE
IOCTL_ADAPT_GET_DEVICE_NAME
IOCTL_ADAPT_GET_FRIENDLY_NAME
IOCTL_ADAPT_RESET_PIPE
IOCTL_ADAPT_RESET_PARENT_PORT
A nie działą mi instrukcje którymi powinienem być w stanie odczytać dane z endpointa :
IOCTL_ADAPT_SEND_NON_EP0_TRANSFER
IOCTL_ADAPT_SEND_NON_EP0_DIRECT
Ktoś może posiada jakiś prosty przykład komunikacji bulk z układem cypress ?
W sumie język może być dla mnie dowolny. Ewentualnie jakieś sugestie gdzie można w miare zwięzłej postaci wchłonąć trochę wiedzy jak obsłużyć CyUSB.sys.
I tutaj zaczynają sie moje problemy, z mojego punktu widzenia jakoś tak mało przykładów jest które pokazywały by jak odczytać albo wysłać dane z takiego USB.
Ze strony
http://tiny.pl/467z
Ściągnąłem sobie sterownik CyUSB.sys, CyAPI, CyConsole.
Za pomocą CyConsole sprawdziłem że dane są transmitowane więc elektronika jest OK.
Trochę sie uśmiałem jak zobaczyłem przykłady i CyAPI, bo ktoś wpadł na dość szalony pomysł aby udostępnić statyczne skompilowane biblioteki pod BC6 albo VC7 (czyli praktycznie już nie spotykane kompilatory a przynajmniej ja nie mogę w delphi korzystać). Przykłady jakie są korzystają ze statycznej biblioteki do której nie ma źródeł więc w sumie nie wiele mi to mówi.
Kolejny etap mojej walki to dokumentacja do CyUSB.sys.
Niestety i tutaj przykłady są dość szczątkowe nie udało mi się odczytać danych
Działa mi:
IOCTL_ADAPT_ABORT_PIPE
IOCTL_ADAPT_GET_DEVICE_NAME
IOCTL_ADAPT_GET_FRIENDLY_NAME
IOCTL_ADAPT_RESET_PIPE
IOCTL_ADAPT_RESET_PARENT_PORT
A nie działą mi instrukcje którymi powinienem być w stanie odczytać dane z endpointa :
IOCTL_ADAPT_SEND_NON_EP0_TRANSFER
IOCTL_ADAPT_SEND_NON_EP0_DIRECT
Ktoś może posiada jakiś prosty przykład komunikacji bulk z układem cypress ?
W sumie język może być dla mnie dowolny. Ewentualnie jakieś sugestie gdzie można w miare zwięzłej postaci wchłonąć trochę wiedzy jak obsłużyć CyUSB.sys.