logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić symetryczne zasilanie w TINA i dodać bibliotekę BF245B?

lever_nano 12 Kwi 2008 14:18 4693 10
REKLAMA
  • #1 5021886
    lever_nano
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam...mam pytanko apropo TIN-y, potrzebuje zrobic symetryczne zasilanie wzm operacyjnego i nie wiem jak?, oraz jak sie wrzuca biblioteki do tego programu? potrzebuje tranzystor BF245B njfet

Dzieki za Pomoc, pozdrawiam

P.S. Jezeli macie linki do Pspice to prosilbym o wstawienie ich w tym watku, interesuje mnie wersja 7 >
  • REKLAMA
  • #2 5021901
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Ja mam demo TINA i tam jest BF245B.
    A jak z dwóch baterii zrobić zasilacz symetryczny kolega wie ?
  • #3 5021918
    lever_nano
    Poziom 10  
    wiem jak z dwoch baterii zrobic symetryczne tylko zaczyna mi sie pluc blad IC...takze nie wiem o co lotto???
  • REKLAMA
  • #4 5021932
    jony
    Specjalista elektronik
    to pokaż schemat
  • REKLAMA
  • #5 5021966
    lever_nano
    Poziom 10  
    OK, musze zrobic dwa wzmacniacze, odwracajacy oraz calkujacy i przywal mi sie do symetrycznego...pozatym, na wejscie podaje sygnal sin o amp 1 pik pik...oraz zmieniam czestotliwosc co 1 2 5 8 krokow...dostaje charakterystyke ku = logf(Hz) jeszce do tego nie doszedlem!!! :( ... wzm k1 = 5, k2 = 55...

Dodano po 5 [minuty]:

Zrobilem, jony powiedz mi jak zrobic zaleznosc K = f(f)??
  • #6 5022006
    jony
    Specjalista elektronik
    Analiza AC (AC transfer characteristic)
  • #7 5022063
    lever_nano
    Poziom 10  
    Jony, w zalaczniku podaje ci schemat wzm op...pluje mi sie ze powinienem miec jedno wejscie oraz wyjscie dozwolone????
    Załączniki:
    • symetr.rar (1.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5022155
    lever_nano
    Poziom 10  
    Jony jak sie podlaczyc z generatorem i oscyloskopem do ukladu - potrzebuje zobaczyc przebieg???

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Nie wiem co sie dzieje, mozliwe ze robie cos zle, niestety nie dalem rady uruchomic analizy AC, pluje sie ze powinienem miec jedno wejscie IN1 w poleceniu insert to jest, tylko nie mam w tym momencie zielonego pojecia dlaczego to nie chce dzialac :/
  • #9 5022635
    jony
    Specjalista elektronik
    Moje demo nie otwiera tego pliku
  • #10 5022679
    lever_nano
    Poziom 10  
    Jak dodawac we/wy??

Dodano po 5 [godziny] 3 [minuty]:

potrzebuje sie dowiedziec jak wyznaczamy czestotliwosci dolne oraz gorne wzm operacyjnych (w roznych ukladach) gdybys ktokolwiek mial materialy bylbym wdzieczny :)
  • REKLAMA
  • #11 5024133
    jony
    Specjalista elektronik
    Musisz wstawić Volt meter jak na tym schemacie
    I wynik analizy AC

I częstotliwości graniczne wyznacza sie podobnie jak dal wzmacniaczy tranzystorowych.
    I tak Fd=0.16/(R1*C2)
    I Fg=0.16/(R2*C1)
    lub jak nie ma C1 to
    Fg=GBW/ku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic942574.html#4806073

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z symetrycznym zasilaniem wzmacniacza operacyjnego w programie TINA oraz dodawaniem biblioteki tranzystora BF245B. Użytkownicy wskazują, że BF245B jest dostępny w wersji demo TINA. W kwestii symetrycznego zasilania sugerowane jest użycie dwóch baterii, jednak pojawiają się błędy związane z układem scalonym (IC). Poruszono także zagadnienia dotyczące analizy charakterystyki częstotliwościowej wzmocnienia (K = f(f)) za pomocą analizy AC (AC transfer characteristic). Wskazano, że do pomiarów należy wstawić wirtualny woltomierz oraz wykonać analizę AC, a częstotliwości graniczne można wyznaczyć wzorami: Fd=0.16/(R1*C2) oraz Fg=0.16/(R2*C1) lub Fg=GBW/ku, jeśli nie ma kondensatora C1. Podano linki do schematów i przykładów pomiarów. Poruszono również problem podłączenia generatora i oscyloskopu w TINA oraz trudności z uruchomieniem analizy AC z powodu wymagań dotyczących pojedynczego wejścia IN1. Wątek zawiera prośby o materiały dotyczące wyznaczania częstotliwości dolnych i górnych wzmacniaczy operacyjnych oraz linki do wersji PSpice 7.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA