logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 - centralny zamek samoczynnie się otwiera po zamknięciu

AdamAP 15 Sty 2004 12:05 24067 15
REKLAMA
  • #1 476238
    AdamAP
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    J.w. - po zamknięciu następuje natychmiastowe samoczynne otwarcie. Nie posiadam schematu. Co może być przyczyną.
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 476305
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 205
    Zamykasz z kluczyka czy z przycisku?
    Zamek fabryczny?
  • REKLAMA
  • #3 476417
    AdamAP
    Poziom 11  
    Obojętne, to samo z kluczyka,przycisku, czy też pilota
    Adam
  • REKLAMA
  • #4 476566
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    moze masz zamienione przewody z silownika(te od przelacznika zamknac/ otworzyc). A czy z drzwi pasazera da sie otworzyc kluczykiem?
  • #5 476592
    AdamAP
    Poziom 11  
    Przewody na pewno są nie pozamieniane, bo nikt tam nic nie grzebał. Drzwi kierowcy i pasażera dają się zamykać i otwierać kluczykiem, tylko przy zamykaniu trzeba przytrzymać dłużej niz trwa impuls ponownego otwarcia. Wydaje mi się że może to być któryś z czujników zamknięcia drzwi, tak przynajmniej mam w swojej 406-ce. Jak nie domknę drzwi, a prubuję zamknąć centralnym, to robi impuls zamknięcie, a następnie impuls otwarcia. Ale czy tak samo jest w 206-ce to nie wiem.
    Pewnych spraw nie mogę sprawdzic na bierząco, ponieważ w tej chwili nie mam tego samochodu.
    Adam
  • #6 476672
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    w 206 nie ma potwierdzenia zamkniecia drzwi najprawdopodobniej jest uszkodzony mikroswitch w ktorys drzwiach rozepnij kostki na slupkach i sprawdz na ktorych drzwiach jest dobrze
  • #7 598307
    KULA101
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    zabardzo nierozumiem, czy to jest centralny od poeugeota czy byl poxniej montowany
    czyli czy masz przciski w pilocie czy w kluczyku?? bo to bardzo istothne
  • #8 598677
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Albo uszkodzony siłownik, albo co bardziej prawdopodobne przetarty gdzieś kabel w drzwiach i styka do masy. Masz 2 mastery? Jak tak to dwoje drzwi do rozebrania :o
  • #9 603527
    bblo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    raczej diagnoza Wloc'a:
    uszkodzony mikroswitch w zamku może być przyczyną tego odbijania....
  • #10 604749
    mikewa
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Zgaduję, że jest to auto 5-cio drzwiowe, jeśli tak to najprawdopodobniej padł zamek w tylnych lewych drzwiach. Podejdź do nich, mocno zamknij i przyciśnij do auta po czym zamknij zamek z pilota (ewentualnie spróbuj kilka razy). Pamiętaj, że po odłączeniu którejkolwiek kostki auto będzie rozpoznawało, że drzwi są otwarte.
    Powodzenia.
  • #11 607081
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    W moim przypadku (Astra/centralny fabryczny sterowany z dokladanego alarmu) przyczyna takiego zachowania bylo utlenione gniazdo bezpiecznika zasilajacego modul alarmu.Z zwiazku z czym w chwlii zamkniecia(lekki wstrzas/ zwiekszony pobor pradu ) nastapil zanik zasilania alarmu i wysterowanie/zanik sterownika centralnego na otwarcie.
  • #12 609071
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Może być też uszkodzony sam sterownik. Już przerabiałem takie przypadki. W 206 nawet dość często.
  • REKLAMA
  • #13 882370
    ultragraf
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    To auto ma potwierdzenie zamknięcia drzwi, wszystkich. Niebieski przewód do lampki oświetlenia, pojawia się na nim plus. Dla odwrócenia polaryzacji dajemy mikroprzekaźnik i podłączamy do alarmu. Działa na 100 %.
  • #14 7298731
    erdrew
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    ja mam ten sam problem, po zamknieciu zamek sam sie odbija. wymianiałem w prawych przednich drzwiach kasete, chwile byl spokoj i od nowa to samo .
    czy ktos wie jak to dokladnie naprawic trzeba ?
  • #15 7298740
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Przewody w słupkach, mikro wyłączniki w kasecie lub zimne luty.Cała filozofia.
  • #16 10843443
    grud
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam, miałem podobny problem (odbijający c.z.) i nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Otóż w moim wypadku pomogło odpięcie przewodu oznaczonego jako CPO - tabelka. Dodatkowo załączam schematy dla zamka 6 i 9 pinowego.
    Pozdrawiam.

Peugeot 206 - centralny zamek samoczynnie się otwiera po zamknięciu Peugeot 206 - centralny zamek samoczynnie się otwiera po zamknięciu Peugeot 206 - centralny zamek samoczynnie się otwiera po zamknięciu

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego otwierania się centralnego zamka w Peugeot 206 po jego zamknięciu może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazywane są uszkodzone mikrowyłączniki (mikroswitche) w zamkach drzwi, szczególnie w tylnych lub prawych przednich drzwiach, które mogą powodować błędne sygnały otwarcia. Możliwe jest również przetarcie przewodów w słupkach drzwi, co powoduje zwarcie do masy i nieprawidłowe działanie siłowników. Warto sprawdzić kostki i przewody przy słupkach oraz stan lutów w kasecie zamka. W niektórych przypadkach problem może wynikać z uszkodzenia sterownika centralnego zamka lub zanieczyszczenia/utlenienia gniazda bezpiecznika zasilającego moduł alarmu, co powoduje zaniki zasilania i nieprawidłowe impulsy otwarcia. Dodatkowo, w modelu 206 brak jest fabrycznego potwierdzenia zamknięcia drzwi, co różni go od np. modelu 406, gdzie czujniki zamknięcia drzwi wpływają na działanie centralnego zamka. Rozwiązaniem może być także zastosowanie mikroprzekaźnika do odwrócenia polaryzacji sygnału do alarmu. Wskazane jest dokładne sprawdzenie mechanicznych elementów zamka, przewodów oraz ewentualne odłączenie przewodu CPO, co w niektórych przypadkach rozwiązało problem. Do diagnozy pomocne są schematy elektryczne zamków 6- i 9-pinowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA