logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor mono KFC MA 0933 - brak treści obrazu, regulacja kontrastu działa częściowo

benchmarek 15 Sty 2004 12:33 1746 7
  • #1 476279
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Witam monitorek mono 9 cali kfc ma 0933. Widoczne powroty na całym ekranie regulacja jaskrawości działa, kontrastu nie, brak jakiejkolwiek treści na ekranie ale przy podpiętym sygnale z kompa regulacja kontrastu tak jakby działała bo są widoczne zmiany na ekranie jednak brak jakiejkolwiek treści obrazu. co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy. schematu niegdzie nie mogę znaleźć.
  • #2 476352
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    popatrz czy nie jest zwarty tranzystor wyjsciowy
    byc moze lm1201 padl
    napisz cos wiecej, pomierz cos
    przeciez to malenstwo, wez sobie na kolanka, pomierz..
    ps. masz ich wiecej? :D
  • #3 476389
    benchmarek
    Poziom 22  
    miałem 8 sztuk ale zostały już tylko 2 właśnie z takim uszkodzeniem w innych było różnie lekko wypalone kinole mała jaskrawość przełamane kable sygnałowe itp. zaczynam mierzyc

na kinolu wymierzyłem że
    s3 +518V
    s2 +247V
    s1 ? -47V
    katoda +5V
    +12 żarzenie

zwarc w stopniu końcowym nie wymierzyłem zresztą wysokie chodzi nic nie grzeje się nadmiernie. scalaczek w pionie mc1391 nie podstawiałem na razie nic zamiennie. diody koło powielacza są ok, kondensatory nie wykazują rozlania jednak wymieniłem profilaktycznie dwie szt 10uF/160 v oraz 4,7uF/160v, w dalszym ciągu jest bez zmian. Zauważyłem ze nie nagrzewa się wogole wzmacniacz wizyjny pomimo ze tranzystor jest ok zasilania dostaje ok 14V, nie wiem czy to nie za mało.
  • #4 477515
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    14V - oj chyba za mało...(nie znam tego cudeńka ale kinolki już takie są ,że potzrebują te kilkadziesiąt woltów amplitudy na katodzie żeby i kontraścik był i jakośc jakaś...)
    pozdrawiam.
  • #5 477559
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    zgadza sie - posprawdzaj rezystory o malych wartosciach - ktorys sobie urosl...
  • #6 477563
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    szkoda że nie zostawiłeś jednego sprawnego monitora ( miałbyś części na podstawianie).
    -ja w 9" standardowo wymieniam ( dwa lub jeden) elektrolit w przetwornicy , reguluję V wyjściowe i przyglądam się dalej
    -jeśli widać powroty ( w monitorach ETC) trzeba wymienić elektrolit 100uF w okolicy scalaka od pionu
    - warto podstawić parę elektrolitów w okolicy trafa WN
    -tak jak podpowiada CANDLE warto oblukać LM1201 ( poszukaj aplikacji) ale przydałby się oscyloskop ( w ETC jak leci LM to fajczy się rezystor zabezpieczający na zasilaniu LM-a)
    -ogólnie może być starsznie porozkręcany ( peerki)
    -jeśli to nie pomoże to pozostanie wziąść oscyloskop do ręki i szukać gdzie ginie treść
    -w monitorach AXION często brakiem treści spowodowane było uszkodzenie przewodu ( w ekranie) wizji ( treści) idącego na PK
  • #7 477632
    benchmarek
    Poziom 22  
    W monitorku niema układu lm1201
    sa tylko mc1391, tda 1175, 74ls86, uc 3842.
  • #8 477755
    benchmarek
    Poziom 22  
    wykryłem że na zasilaniu wzmacniacza wizyjnego stoi elka 100uF/100V a jest napiecie rzedu 5 volt wymieniłem ją jednak napięcie nie skoczyło w góre sprawdziłem diode która jest szeregowo włączona z odczepem transformatora a na katodzie stoi właśnie ta elka i nic napiecie nie dygneło w góre odłączyłem obciążenie z tej gałęzi poszło w góre ale tylko do 10v.wymieniłem diodę i tez nic. czy swiadczy to padnięciu trafa?

Monitor postał chwilę wyłączony, kondensator się rozładował, po ponownym włączeniu kondensator sie juz nie naladował i z 10V zostało ok 0,2V, okazało sie ze na anodzie diody nie było nic na odczepie trafa 28V ,mikropęknięcie scieżki (niewidoczne). po połączeniu napięcie zasilania wzmacniacza wizyjnego skoczyło do 70 V. Wszystko działa. Dzięki wszystkim za posty pozdrawiam.

I jescze jeden news odnosnie monitorkow okazało sie ze w ostatniej sztuce działającej jak ten wyzej było to samo tzn pęknięcie laminatu w okolicy trafopowielacza po naprawie pękniętych sciezek wszystko ok. Wniosek jest taki ze gdzies musiały spadac na ziemie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monochromatyczny monitor 9-calowy KFC MA 0933 wykazywał brak treści obrazu, mimo częściowej regulacji kontrastu i jaskrawości. Objawy obejmowały widoczne powroty na ekranie oraz działającą regulację jaskrawości, natomiast kontrast nie działał prawidłowo. Pomiary napięć wskazały na zasilanie wzmacniacza wizyjnego na poziomie około 14 V, co okazało się niewystarczające. Wskazano na konieczność sprawdzenia tranzystora wyjściowego, układu LM1201 (choć w tym modelu go nie ma), kondensatorów elektrolitycznych, rezystorów o niskich wartościach oraz ścieżek laminatu. Ostatecznie przyczyną problemu okazało się mikropęknięcie ścieżki na laminacie w okolicy transformatora powielacza, co powodowało brak odpowiedniego napięcia zasilania wzmacniacza wizyjnego. Po naprawie pękniętej ścieżki napięcie wzrosło do około 70 V i monitor zaczął działać prawidłowo. Wskazano również na konieczność wymiany elektrolitów w przetwornicy oraz kontrolę przewodów sygnałowych i elementów wzmacniacza wizyjnego (MC1391, TDA1175, UC3842).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA