logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

monitor KFC CROMACLEAR CA szeroki obraz brak reakcji na regu

mosfet 05 Sty 2006 15:04 1245 5
REKLAMA
  • #1 2148954
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Mam problem, poważny. Przepraszam że zawracam wam głowe, temat pewnie był wałkowany, ale nie mam monitora i szukanie jest ciężkie.

Monitor pracował normalnie, potem się wyłączył (zgasł obraz, kontrolka załączenia świeciła normalnie) po włączeniu i wyłączeniu obraz się pojawił ale był bardzo rozciągnięty w poziomie i nie ma reakcji na regulacje szerokości. Regulacja na przesunięcie w poziomie jest, dzięki temu 'jakoś' sobie radzę ale komfort pracy jest żaden.

Proszę o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2148978
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    W zależności ja jest wykonany układ ( nie miałem w naprawie tego cuda) uszkodzona może być jedna z diod modulatora diodowego stoją w okolicach C Hota, tranzystor regulacji szerokości - może to być jakiś darlington ( ale niekoniecznie) znajdziesz go też w okolicach poziomego powinien być na radiatorze, czasami lubi paść też dioda przy poziomym np jakiś MUR...- generalnie problem powinienes zlokalizować przy poziomym. No i podstawa - luty do poprawienia.
  • REKLAMA
  • #3 2149447
    mosfet
    Poziom 25  
    Dioda na radiatorze obok trandzia lini jest sprawna. 480mV odcięcia. Ale
    blisko na osobnym małym radiatorze jest inna dioda. Wylutowana z układu ma 40ohm w obie strony (więc chyba coś znią nie teges).

Nie mam na niej żadnych oznaczeń. Jest spora, okrągła i czarna :) Rozumiem ze powinna mieć w piiiip prąd, szybka i wytrzymywać duże wsteczne. Co moge tam wstawić? Dioda z przetwornicy komputerowej da rade?
  • REKLAMA
  • #4 2150397
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Przy podobnych usterkach stosowałem MUR460 jest dość szybka i powinna dać radę.
  • REKLAMA
  • #5 2151104
    mosfet
    Poziom 25  
    Wstawiam MUR480 bo takich mam pare sztuk. Panie zmiłuj się nade mną..nie wiem co czynie....
  • #6 2151579
    mosfet
    Poziom 25  
    Od kilku godzin monitor pracuje poprawnie. Dziekuje za pomoc.
REKLAMA