logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta DVD-007 Emperor2 Diablo - typ lasera do odtwarzania DVD i CD?

IREKG 12 Kwi 2008 17:59 2809 8
REKLAMA
  • #1 5022721
    IREKG
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Oznaczenie na głowicy optycznej w tym DVD to:
    4K02
    0387
    2201
    1200
    W
    jaki to typ lasera ?

Odtwarzacz nie czyta płyt DVD tylko CD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5022968
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    Hitachi HOP-1200W. Jak będziesz wymieniał z całym mechanizmem to sprawdź czy silniki są DC 5,9V czy DC 3V. Inaczej w dalszym ciągu nie będzie poprawnie czytać.
  • REKLAMA
  • #3 5023830
    IREKG
    Poziom 19  
    Czy po wymianie lasera potrzebne będą jakieś regulacje np. prowadnic, tymi śrubkami ze sprężynkami ?
  • REKLAMA
  • #4 5024362
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Nie - powinien zadziałać. Chyba, że masz dobry oscyloskop i załapiesz sygnał REF wysokości "oka" i je ustawisz na prowadnicach. Innaczej tylko zamieniaj i musi działać.
  • #5 5024419
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    Prowadnic nie ruszaj! Są w sumie trzy płaszczyzny, które się nimi ustawia, regulacja jest dość żmudna i lepiej postarać się by "śrub z sprężynkami" nie ruszać.
    Aby wymienić laser trzeba odkręcić tylko jedną śrubę - tą pod płytką na chassis. Jedną z prowadnic wysuwasz w stronę silnika napędu płyty i wyjmujesz laser. Uwaga na sprężynkę pod laserem! Zakładanie w odwrotnej kolejności.
  • REKLAMA
  • #6 5025633
    IREKG
    Poziom 19  
    Niestety śrubkami już pokręciłem obiema przy jednej z prowadnic bo zachciało mi się wymontować laser, zrobiłem to zanim przeczytałem wasze odpowiedzi. Czy teraz mogę mieć duże trudności z uruchomieniem DVD po wymianie głowicy?

Oscyloskop mam i mógłbym przeprowadzić regulację sygnału REF ale nie wiem gdzie w tym sprzęcie podłączyć sondę i jaka jest procedura regulacji.
  • #7 5026784
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Swoją drogą warto by zrobić przyklejony post ze spisem laserów do popularnych DVD.
  • Pomocny post
    #8 5055768
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Sygnał REF jeżeli nie jest opisany należy "macać" sondą w okolicach scalaka z tasiemką lasera. Oscyloskop musi pokazywać pod warunkiem, że laser coś chwyta coś w rodzaju kilkunastu sinusoid nałożonych na siebie(wysokość oka). Obraz nie powinien zawierać zakrzywień czy zwisów amplitudy, można to praktycznie regulować tylko mechanizmem i to w niektórych przypadkach. Większość wymaga tylko wymiany głowicy i to tyle. Jeżeli chce się obejrzeć OKO to trzeba mieć troszkę lepszy oscyloskop. Pod warunkiem, że laser startuje.
  • #9 5061787
    IREKG
    Poziom 19  
    Wymieniłem głowicę i już czyta mi wszystkie płyty DVD oprócz jednaj, z tych które mam. Szukałem oscyloskopem sygnału "oka" ale niestety wyraźnego sygnału nie udało mi się wychwycić , używam oscyloskopu GOS620 20MHz, wcześniej używałem go pomiarów tego sygnału w odtwarzaczach CD i tam nie było problemu z jego obserwacją. Czy do głowic DVD potrzebny jest oscyloskop o większym paśmie przenoszenia ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono typ lasera w odtwarzaczu Manta DVD-007 Emperor2 Diablo, gdzie oznaczenie na głowicy optycznej to 4K02 0387 2201 1200 W. Identyfikowano go jako Hitachi HOP-1200W. Przy wymianie lasera zaleca się sprawdzenie napięcia silników (DC 5,9V lub DC 3V), aby zapewnić poprawne działanie odtwarzacza. Regulacje prowadnic i śrub z sprężynkami nie są zazwyczaj konieczne, a wymiana lasera polega na odkręceniu jednej śruby i ostrożnym wyjęciu głowicy, zwracając uwagę na sprężynkę pod laserem. W przypadku ingerencji w prowadnice możliwe są trudności z uruchomieniem urządzenia, jednak regulacja sygnału REF za pomocą oscyloskopu może pomóc w ustawieniu prawidłowego działania. Sygnał REF należy szukać w okolicach układu scalonego z tasiemką lasera, a do obserwacji sygnału "oka" potrzebny jest oscyloskop o odpowiednim paśmie przenoszenia. Wymiana głowicy zwykle rozwiązuje problem odczytu płyt DVD, choć w jednym przypadku pozostał problem z jedną płytą. Oscyloskop GOS620 20MHz może być niewystarczający do obserwacji sygnału w głowicach DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA