logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer restartuje się po dodaniu pamięci RAM 256 AM1 PC 320 - co robić?

Bart-06 13 Kwi 2008 23:25 2954 17
REKLAMA
  • #1 5028031
    Bart-06
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Mam taki problem http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=2&t=216651&st=0&sk=t&sd=a
    A zaczeło sie tak że kolega dał mi pamieć 256 AM1 Pc 320. I włożyłem i komputer śmigał jakieś 2 miechy i przy pisaniu w wordzie strzelił reseta i się włączał normalnie i pochodził trochę i reset. To zainstalowałem windowsa kilka razy i pomogło, działał normalnie ,ale była wyjęta chyba ta kość . Ostatnio wkładałem dvdrw i włożyłem przy okazji to pamięć . I komputer się nie włączył przeleciało logo winowsa i nic ;/. To wyjąłem ją i to samo. Nagrywałem windowsa XP sp2 3 razy i ciągle to samo ,to nagrałem zwykło XP i chodzi to chciałem nagrać sp2 i też ten problem się pojawia ,teraz chodzi mi na sp0 :Dm ale też się zrestartował 2 razy . Czytałem tamten post ale w końcu nie wiem co to powoduje .
    mam 2 pamięci 512 + 256 i chodzą i jest ta 3 ;/ ,pewnie walnięta czy nie chcą może działać 3 razem
  • REKLAMA
  • #2 5028203
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Oczywiście regulamin i ogłoszenia gryzą... nie podałeś nawet konfiguracji.
    Zacznij od tego i opisz efekty: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html
    Stawiam jak zwykle na zasilacz, pamięć albo temperaturę, tutaj w tej kolejności.
  • REKLAMA
  • #3 5029020
    Bart-06
    Poziom 18  
    Celeron 2,6D
    płyta g. Neo3
    256 +512 ram
    dysk 80
    radeon x1950xt albo 1650xt nie pamiętam :) ,gdyż nie mam komputera teraz.
    Miałem xp sp2 ale pojawił się ten problem i teraz mam normalnego windowsa ale dalej to samo. Możliwe że jest to wirus ,albo pamięć walnięta. Zasilacz ma mniej niż rok 480W colorsit. Teraz jest tak że chodzi jakiś czas komputer po dłuższej przerwie ale też się pojawia się błąd. Temperatury niema aż takiej dużej ,sprawdzę przystawię od niego wentylator pokojowy i zobaczę co się będzie działo.

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Po dochodzeniu znalazłem w narzędzia administracyjnych że pojawia się błąd 0x100000ea (0x82587da8, 0x82923390, 0x82b67590, 0x00000001). i jeszcze jest coś z grafiką wyświetlają się 4 komunikaty 3 błędy i ostrzeżenie.
    Błędy:
    CPLIB :: HDCP - Failed HDCP key binding verification
    I2c return failed
    I2c return failed
    Ostrzeżenie:
    Rom does not support this device

Dodano po 47 [minuty]:

Znalazłem trochę na ten temat Stop 0x000000EA lub THREAD_STUCK_IN_DEVICE_DRIVER

Możesz zobaczyć ten komunikat o błędzie po zainstalowaniu nowej karty graficznej lub zaktualizowanego (i nienajlepiej napisanego) sterownika karty graficznej, który powoduje zatrzymanie systemu na nieokreślony czas podczas oczekiwania na urządzenie wideo.

* Rozwiązanie: Aby rozwiązać problem, wymień kartę graficzną lub użyj innego sterownika wideo.

Mam przystawiony wentylator do komputera i chodzi normalnie jak odsunę wentylator to po jakimś czasie bach i czarno ;/ . Jak instalowałem windowsa i nagrałem stery do kart i uruchomiłem ponownie to się zaczynało. To coś by się działo z kartą graficzną ?? ,jak na tych sterach chodziła mi długi czas .
  • #4 5029530
    Micah
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wyłącz automatyczny restart przy błędzie, jeśli będą się pojawiać różne błędy od dysku aż po usb to obstawiam pamięć ( możesz wpisać w google nr błędu ten przed nawiasem na niebieskim ekranie ). Podejrzewam że jest to konflikt pamięci, pewnie ta 512 i 256 się gryzą (a może przełóż w inne sloty), raczej unikałbym mieszania różnych marek i prędkości pamięci. Re instalacja XP z różnymi SP też raczej nic tu nie zdziała, bo pewnie nie ma zasady kiedy komputer się zresetuje. Dla pewności ściągnij program S&M 1.91 np. i zobaczysz przy którym teście będzie reset., a najlepiej najpierw przetestuj te kości memtestem raz 512 później 256. Aha spróbuj jeszcze zresetować BIOS jeśli na samej 512 będzie wywalać.

Nie wykluczone że to też karta graficzna. Posprawdzaj czy nic nie jest za gorące.
  • #5 5030445
    Bart-06
    Poziom 18  
    Znaczy tak ,niebieski ekran mi się nie pojawia ,ten błąd 0x000000EA to dotyczy coś grafiki. Robiłem memtesta około 4 h ale wyłączyłem ,wyłączyłem ten automatyczny restart . Zauważyłem tak że teraz komputer chodzi mi z wentylatorem pokojowym i jak odsunę wentylator to pojakimś czasie pada, ale komputer nie jest aż taki gorący. A gdy wyjmowałem pamięć i włożyłem jedno to problem też był

Dodano po 2 [minuty]:

A i błędów w memteście nie było. 8 tazy pass leciał .
  • #6 5030635
    Micah
    Poziom 11  
    memtest leci w kółko, więc jeśli nie było błędów to pamięć ok, ale to nie znaczy że dobrze ze sobą współpracują, masz jedną 512 + 256 czy 2x512 i 256??

No jeśli wentylator przy nim stoi i wszystko chodzi ok, to znaczy dla mnie tylko jedno, że coś się przegrzewa. Dotykałeś karty graficznej??zn radiatora?? (po awarii przy wyłączonym kompie) a może wystarczy na nowo nałożyć pastę, może masz ją mocno zakurzoną, wyjmij przeczyść także slot. Pozostaje procek, ram, chipset płyty coś faktycznie musi się grzać.

Najlepiej podaj temperatury jakie masz np za pomocą speedfana czy everesta. Jeśli coś ma z 50C lub koło tego na wolnym biegu, to najpierw bym się temu przyjrzał. Ale zobacz bez włączonego pokojowego wentylatora.

PS. Kiedy ostatnio odkurzałeś komputer?? :) Myślę że wystarczy zrobić przegląd, odkurzyć przedmuchać na nowo założyć pastę i będzie OK.

Nie widzisz niebieskiego ekranu (blue screen'a) bo masz włączony restart w
    Właściwość Mój komputer, zakładka zaawansowane, podmenu Uruchamianie i odzyskiwanie i odznacz automatyczny restart.
    Czasami nie wszystkie błędy się zapisują w dzienniku zdarzeń.
  • REKLAMA
  • #7 5030661
    Bart-06
    Poziom 18  
    Odkurzanie robiłem niedawno ,a pamięć to AM! 512 i aM! 256 i 256 elixir .
    Temperatury z everesta to :
    Z wiatrakiem :D

Temperatury
    Procesor 44 °C (111 °F)
    Aux 33 °C (91 °F)
    Procesor graficzny 43 °C (109 °F)
    Otoczenie procesora graficznego 34 °C (93 °F)
    SAMSUNG SP0802N [ TRIAL VERSION ]

Wentylatory
    Procesor 2136 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.31 V
    Aux 3.31 V
    +3.3 V 3.07 V
    +5 V 5.03 V
    +12 V [ TRIAL VERSION ]
    +5 V podczas wstrzymania pracy 5.09 V
    VBAT baterii CMOS 2.96 V

a bez zaraz podam niech się nagrzeje
    :cry:

Dodano po 15 [minuty]:

No i bez

Temperatury
    Procesor 47-48 °C (117 °F)
    Aux 40 °C (104 °F)
    Procesor graficzny 45 °C (113 °F)
    Otoczenie procesora graficznego 40 °C (104 °F)

Wentylatory
    Procesor 2136 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.32 V
    Aux 3.31 V
    +3.3 V 3.06 V
    +5 V 5.03 V
    +12 V [ TRIAL VERSION ]
    VBAT baterii CMOS 2.96 V

Dodano po 8 [minuty]:

a ten restart mam wyłączony i mi się nie pojawia ten ekran.
  • #8 5030918
    Micah
    Poziom 11  
    w dzienniku zdarzeń tylko raz jest błąd 0x000000EA, czy pokazuje się po każdym restarcie?? Jeśli tak jest to problem sprzętowy z kartą graficzna, raczej nie sterowniki. Trochę dziwne bo temperatury są w miarę, może trochę za duża jest procesora.

Ale czarny ekran, czy reset?? Jeśli masz możliwość pożyczenia innej pasującej karty graficznej to dobrze będzie z nią sprawdzić.

Twoja płyta mam 4 sloty ram, 2 zielone i 2 żółte, nie wkładaj 2 innych (różnych) pamięci do tego samego koloru slotu (chyba że to taka zmyłka z tymi kolorami) sprawdź w jakim układzie masz tryb dual channel na płycie. Może jakiś slot uległ uszkodzeniu, posprawdzaj najlepiej jedną kością, w różnych slotach.

PS. Miałem te same problemy co ty, znikał obraz, czasami reset lub zawiecha, okazało się że pamięci nie współpracowały dobrze w dualu, jeszcze jedna przyczyną była usługa BONJURE instalowana do Abdobe photoshopa lub flasha, skype i z czymś tam jeszcze.

Ale jest to trochę dla mnie nie zrozumiałem bo jeśli przy włączonym wentylu pokojowym jest OK, a temperatury nawet bez niego są w miarę, a może dla jakiejś części już nie są...
  • #9 5030931
    Bart-06
    Poziom 18  
    a tu pod obciążeniem ,gorący jest strasznie na płycie radiator ,karta jest ciepła wmiare ale radiator zimny.
    Temperatury
    Procesor 59-60 °C (138 °F)
    Aux 49 °C (120 °F)
    Procesor graficzny 46 °C (115 °F)
    Otoczenie procesora graficznego 41 °C (106 °F)

Wentylatory
    Procesor 2109 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.30 V
    Aux 3.28 V
    +3.3 V 3.01 V
    +5 V 5.05 V
    +12 V [ TRIAL VERSION ]
    VBAT baterii CMOS 2.94 V

Dodano po 7 [minuty]:

Błędy pokazują się po każdym resecie jest ich 4 ,i jest tak chodzi chodzi i bach monitor w stan czuwania .a komputer chodzi czasami po jakimś czasie się zrestartuje albo ja to robie .a czasami było tak że przeleciał pasek windows i tyle te same objawy . Później popatrzę jak jest z tą pamięcią ,jak do tej pory śmiga mi tzn jakieś 2 godz.
  • #10 5030975
    Micah
    Poziom 11  
    No właśnie temp chipsetu nie podałeś bo masz "nie edukacyjną" wersję everesta :)
    Chciałem zapytać, miałem płytę MSI to jak zdjełem z niej radiator zrobiony chyba z puszki aluminiowej to pod spodem nie było pasty a jeszcze jedna aluminiowa blaszka :D, możesz zamontować nad nim jakiś wentyl 80mm lub bezpośrednio przykręcony 40mm i sprawdzić czy faktycznie to chipset, bo wentyl pokojowy wieje na wszystko :)

Jednak w stresie proc prawie się smaży, trzeba pomyśleć nad innym chłodzeniem.
    Spróbuj załatwić druga kartę graficzną.
  • #11 5031167
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Ej, bratku... napięcia to się miernikiem mierzy przy molexie... nie Everestem.
  • #12 5031678
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5059416
    Bart-06
    Poziom 18  
    Nie sprawdzałem ,zaniosę go może kiedyś do sklepu to się podłączy ,jeszcze ostatnio pojawił się błąd:

Kod błędu 100000ea, parametr 1 82815da8, parametr 2 82978be8, parametr 3 82b60aa0, parametr 4 00000001.

Zainstaluje sterowniki omegi i usunę stare dobrze ,bo ponoć wina sterowników też jest że się gryzą. Bo jak zainstalowałem windowsa i śmigał a jak zainstalowałem stery od karty ,to już się zaczynało. ;/

Dodano po 6 [minuty]:

Zauważyłem że teraz komputer chodzi i włącza normalnie ,ale w rejestrze pojawiają się tę błędy .
    ati2mtag

Dodano po 30 [minuty]:

Zainstalowałem omege i rejest jest czysty nie ma błędów .
  • REKLAMA
  • #14 5060230
    Bart-06
    Poziom 18  
    Bida ,już rano nie chciał się włączyć ,w trybie awaryjnym usunąłem stery i komputer chodzi ;/ ,nie mam pojęcia co mu. A do jakiego sklepu oddać go bo w jednym mam na gwarancji zasilacz a w drugim kartę graficzno.
  • #15 5061155
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    A płyta i procesor gdzie są na gwarancji?
  • #16 5063137
    Bart-06
    Poziom 18  
    Już nie są ;/
  • #17 5064006
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Jeżeli problemy są z zasilaczem, to do reklamacji tudzież naprawy oddajesz tylko zasilacz. Jeżeli z kartą graficzną - tylko ją.
    Tak więc, jeżeli oddasz do naprawy cały zestaw to już tylko na własny koszt (i pożegnać się możesz z zawartością HDD).

Odnośnie zasilacza, kolega sprawdzi go jeszcze raz - ale tym razem prawidłowo, tzn miernikiem napięcia podłączonym do jednego ze złącz Molex. Zanotować trzeba najwyższą i najniższą zaobserwowaną wartość napięcia oraz czy w momencie resetu dochodzi do nagłego spadku - jeżeli tak, to zasilacz jest do reklamacji.
  • #18 5084886
    Bart-06
    Poziom 18  
    Ale oto chodzi ,że coś chyba z grafiką ,bo miałem nowego windowsa i chodził ponad tydzień a dzisiaj rano już sie normalnie nie chciał włączyć ,to włączyłem w awaryjnym usunąłem sterowniki do karty graficznej ,i komputer normalnie się włącza . Zacina się podczas logowania windowsa ,jak leci ten pasek.

Dodano po 46 [sekundy]:

Ale jak usunąć te stery to włącza sie normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilności komputera po dodaniu pamięci RAM 256 MB AM1 PC320, objawiającej się restartami podczas pracy, zwłaszcza przy użyciu programów takich jak Word oraz podczas uruchamiania systemu Windows XP z różnymi Service Packami. Konfiguracja sprzętowa to procesor Celeron 2,6 GHz, płyta główna Gigabyte GA-NEO3, pamięci RAM: 512 MB AM! i 256 MB AM! oraz 256 MB Elixir, dysk twardy 80 GB, karta graficzna ATI Radeon X1950XT lub X1650XT, zasilacz Colorsit 480W. Testy pamięci memtestem nie wykazały błędów, jednak możliwe są konflikty między różnymi modułami RAM lub uszkodzenie pojedynczej kości. Problemy mogą być także związane z przegrzewaniem się komponentów, zwłaszcza chipsetu płyty głównej, co potwierdzają podwyższone temperatury pod obciążeniem (procesor do 60°C, chipset do 49°C). Zalecane jest sprawdzenie poprawności chłodzenia, czyszczenie radiatorów, ewentualna wymiana pasty termoprzewodzącej oraz testowanie pamięci w różnych slotach i konfiguracjach. Błędy systemowe wskazują na problem z kartą graficzną (kod błędu 0x000000EA, komunikaty HDCP i I2C), a usunięcie sterowników ATI Omega poprawia stabilność systemu. Sugerowane jest również wyłączenie automatycznego restartu przy błędach, testowanie zasilacza miernikiem pod obciążeniem oraz ewentualna wymiana karty graficznej na inną w celu diagnozy. Problemy ze sterownikami ATI mogą powodować zawieszanie się systemu podczas ładowania Windowsa. W przypadku gwarancji należy oddawać do serwisu tylko uszkodzony komponent (zasilacz lub kartę graficzną).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA