logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa zerwanego gwintu wkładkami bez specjalnego zestawu - domowe sposoby?

rogerege 15 Kwi 2008 19:39 32485 9
REKLAMA
  • #1 5033999
    rogerege
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    Czy ktoś stosował te wkładki ale "solo"? tzn nie używał specjalnego zestawy do nawiercania i gwintowania lecz zrobił to domowym sposobem, jakim? i jakie efekty. Chodzi mi o minimalizację kosztów , jeden gwint do naprawy.

Naprawa zerwanego gwintu wkładkami bez specjalnego zestawu - domowe sposoby?
  • REKLAMA
  • #2 5034021
    facio41
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Niestety kolego do tego trzeba specjalny gwintownik , do każdego gwintu inny.
  • REKLAMA
  • #3 5035468
    marcys20
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    potwierdzam! do naprawy systemem Helicoil potrzebny jest gwintownik ktorego raczej nie kupisz na bazarze ;/
    jesli gwint ktory potrzebujesz zregenerowac nei jest jakims super odpowiedzialnym laczeniem to polecam kupic za pare groszy mosierzną wkladke ktora w srodku ma gwint, na zewnatrz jest moletowana, rozwiercic zniszcozny gwint pod wkladke(na ciasno) i wprasowac wkladke na "mocnym" Loctite.
  • #4 5035603
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    helicoli to nie tylko gwintownik do otworów ale specjalne narzedzie do regeneracji gwintów. w skład wchodzi klej, 2 gwintowniki (jeden na do otworów 2 do gwintowania sprezyny w otworze). Bardzo mocny, pewny i szczelny system regeneracji. Mechanicy motocyklowi uzywaja tylko tego.
  • REKLAMA
  • #5 5035626
    bokuden
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Potrzebne jest do tego jeszcze male narzedzie,aby go wkrecic w gwint,rodzaj wkretaka z widelkami na koncu.
    Ale fakt,jest to bardzo mocne polaczenie.
    Pozdrawiam
  • #6 5035863
    rogerege
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    marcys20 napisał:
    potwierdzam! do naprawy systemem Helicoil potrzebny jest gwintownik ktorego raczej nie kupisz na bazarze ;/
    jesli gwint ktory potrzebujesz zregenerowac nei jest jakims super odpowiedzialnym laczeniem to polecam kupic za pare groszy mosierzną wkladke ktora w srodku ma gwint, na zewnatrz jest moletowana, rozwiercic zniszcozny gwint pod wkladke(na ciasno) i wprasowac wkladke na "mocnym" Loctite.

myśle też właśnie o czymś takim lub o kołku jakimś rozporowym metalowym tylko nie moge trafić, gdzie znajde taką wkładke ? do czego jest stosowana?dzięki i pozdrawiam
  • #7 5039304
    marcys20
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    u mnie w okolicy takie tulejki dostepne sa w sklepie ze srubami (sukces), niestety dostepne sa tylko w wymiarach "podstawowych" - M6,M8,M10. jakbys potrzebowal jakies nietypowe to chyba tylko tokarz ci zostaje.
    PS.regenerowalem tak 8 z 10 srub mocujacych dekiel zaworowy w yamasze i trzyma do dzis- 4 lata, mimo wielokrotnego odkrecania.
  • #8 5080260
    przemson11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli chcesz zregenerować gwint M-8,to wystarczy zwykły gwintownik M-10×1,25.Kluczyk do wkładki zrób w ten sposób,że natnij kawałek pręta Φ6 od czoła.Wkręć wkładkę na harmetic lub inny specyfik.Pokręcenie kluczykiem w lewo powoduje ułamanie ząbka wkładki.Gotowe.Regenerowałem w ten sposób gwinty:rolka napinacza paska rozrządu opel,panewka tylna i kolektorki wydechu do głowicy F-126,oraz wiele innych.Jeśli chodzi o inne rozmiary gwintu to nie znam średnicy zewnętrznej wkładki,ale zasada jest taka,że skok gwintu musi być ten sam.
  • #9 12492099
    pawel78
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    przemson11 napisał:
    Jeśli chcesz zregenerować gwint M-8,to wystarczy zwykły gwintownik M-10×1,25.Kluczyk do wkładki zrób w ten sposób,że natnij kawałek pręta Φ6 od czoła.Wkręć wkładkę na harmetic lub inny specyfik.Pokręcenie kluczykiem w lewo powoduje ułamanie ząbka wkładki.Gotowe.Regenerowałem w ten sposób gwinty:rolka napinacza paska rozrządu opel,panewka tylna i kolektorki wydechu do głowicy F-126,oraz wiele innych.Jeśli chodzi o inne rozmiary gwintu to nie znam średnicy zewnętrznej wkładki,ale zasada jest taka,że skok gwintu musi być ten sam.

Kolego również chciałem samodzielnie zregenerować gwint M8 pod rolka rozrządu i mam jedno pytanie. Mam spręzynki M8x1,25 (Hard Head). Wpadłem na ten sam pomysł aby zrobić pręt z nacięciem, więc zrobiłem to ze śruby M8 spiłowanej na końcu do średnicy m6 i poprzeczne nacięcie aby ten wąs sprężynki w niego wskoczył. To już mam. teraz zastanawiam się jakie dobrać wiertło i gwintownik? Średnica zewnętrzna tej wkładki spręzynowej to 9mm - poszukać gwintownika M9? Doradź coś bo mi auto juz 2 tydzień stoi z rozebranym rozrządem. Z góry dzięki. Po za tym wymagany jet klej??? Wystarczy taki przeciw odkrecaniu się, czy mocniejszy np poxipol lub super metal?
  • REKLAMA
  • #10 12545178
    pawel78
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zaniechałem samodzielnego tworzenia zestawu. Kupiłem gotowy zestaw i gwint zregenerowany.

Nie warto samemu kompletować - teraz tak z doświadczenia mogę powiedzieć

Podsumowanie tematu

✨ Naprawa zerwanego gwintu za pomocą wkładek Helicoil wymaga specjalistycznych narzędzi, w tym gwintowników do nawiercania i gwintowania otworów oraz kluczyka do wkręcania wkładek. System Helicoil jest mocny, trwały i stosowany przez mechaników, jednak zestawy te są kosztowne i trudne do samodzielnego skompletowania. Alternatywnie, można użyć metalowych tulejek z gwintem wewnętrznym i moletowaną powierzchnią zewnętrzną, które po rozwierceniu uszkodzonego gwintu i wprasowaniu na mocnym kleju (np. Loctite) zapewniają trwałe połączenie. Takie tulejki dostępne są w standardowych rozmiarach M6, M8, M10, a w przypadku nietypowych wymiarów konieczna jest pomoc tokarza. Do regeneracji gwintów M8 można użyć gwintownika M10×1,25, a wkładkę wkręcać za pomocą samodzielnie wykonanego kluczyka z pręta o średnicy 6 mm. Klej do zabezpieczenia wkładki powinien być mocny, np. Loctite lub specjalistyczny klej do metalu. Próby samodzielnego wykonania zestawu często kończą się niepowodzeniem, dlatego wielu użytkowników rekomenduje zakup gotowego zestawu Helicoil. Przykładowo, regeneracja gwintów w motocyklach (np. dekiel zaworowy Yamaha) przy użyciu tulejek na kleju sprawdza się przez wiele lat mimo wielokrotnego odkręcania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA