logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pozyskiwanie danych na odległość

Developmax 16 Kwi 2008 23:59 3277 6
REKLAMA
  • #1 5039056
    Developmax
    Poziom 10  
    Witam serdecznie!

Na wstępie należą się dwa słowa prezentacji.

Jestem nowym użytkownikiem. Proszę zatem o pewną dozę wyrozumiałości w pierwszych danych raczkowania u Was (np. zły dział). Trochę o sobie - zajmuję się szeroko rozumianym pozyskiwaniem danych i ich przetwarzaniem (na razie nie na odległość - z tym jest więc związane moje pytanie, ale o tym za chwilę). Mam tu na myśli system data mining, systemy eksperckie, wykorzystanie sztucznej inteligencji itd. Na razie prototypowo do firmy odlewniczych próbuję wdrożyć narzędzie do przetwarzania danych i dalszej integracji z systemami ERP/ERPII (SAP, Baan, Egeria itd.). Tyle pokrótce. WITAM SERDECZNIE

A dlaczego do Was trafiłem? To jakby zapytać, dlaczego Seneszyn zrobiło się głupio podczas rozmowy z Cejrowskim. Jesteście imho najlepszym forum dot. automatyki, robotyki i elektroniki. Sam jestem uczestnikiem kilku for, które znakomicie sprawdzają się w swojej działce. Mam nadzieję, że tutaj również znajdę coś dla siebie i będę zaglądał coraz częściej (zwłaszcza, że coraz bardziej wchodził będę w techniki pozyskiwania danych "od warsztatu").

Teraz meritum. Poza przetwarzaniem danych chciałbym wejść w ich pozyskiwanie drogą bezprzewodową (póki co dane z pirometrów, spektrometryczne czy wprowadzane ręcznie na bazie pomiarów wilgotności, wytrzymałości czy badaniu zawartości pewnych substancji chemicznych w masach formierskich nie nastręczają pokaźnych trudności). Co innego z techniką pomiarową bezprzewodową. Chciałbym na razie teoretycznie przyjrzeć się zagadnieniom pomiaru danych z kilku punktów pomiarowych i dalszym ich zbieraniu do jednego wora w celu przetwarzania. No tylko jak? GPS, GIS a może GPRS? W jaki sposób można przesyłać dane np. do 5 km, a w jaki sposób do np. 100 km? Czy mogę gdzieś zasięgnąć więcej informacji? Chodzi mi tutaj już o szczegóły typu jakie przetworniki, czujniki, ew. schemat podłączenia.

Pewnym punktem zaparcia jest dla mnie książka prof. Józefa Saneckiego "Teledetekcja. Pozyskiwanie danych". Ale czy warto ją kupić? A może ktoś zajmuje/zajmował się/ew. może pomóc w kierunku pozyskiwania danych na odległość i zbierania do jednej bazy?

Z góry dziękuję i wybaczcie przydługawy post

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 5042485
    Developmax
    Poziom 10  
    A może dacie radę wskazać jakieś urządzenia, czujniki pomiarowe, przetworniki? O stacji zbierającej dane pomyślę później.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 5042567
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Witamy nowego miłego użytkownika Forum.
    Developmax napisał:
    Co innego z techniką pomiarową bezprzewodową.
    Chciałbym na razie teoretycznie przyjrzeć się zagadnieniom pomiaru
    danych z kilku punktów pomiarowych i dalszym ich zbieraniu do jednego
    wora w celu przetwarzania. No tylko jak? GPS, GIS a może GPRS? W jaki
    sposób można przesyłać dane np. do 5 km, w jaki sposób do np. 100km ?
    Czy mogę gdzieś zasięgnąć więcej informacji? Chodzi mi tutaj już o
    szczegóły typu jakie przetworniki, czujniki, ew. schemat podłączenia
    Kilka km - moduły małej mocy na 868 MHz (nie wymagają zezwolenia).
    Kilkanaście...kilkadziesiat km - wykupiona częstotliwość w paśmie
    40, 80, 160, 450, (868) MHz, anteny kierunkowe, radiomodemy;
    Przy możliwości postawienia stacji pośrednich będących (przy okazji)
    retransmiterami - zasięg wzrasta n razy (kosztem wolniejszej transmisji).
    Wskazana transmisja 2 kierunkowa (test, potwierdzenie, korekcja danych)
    Nie polecam korzystania z sieci GSM (opłaty, zawodność) choć to "modne".
    Zasięg zależy gł. od wysokości anten i samych instalacji antenowych
    (patrz "Poradnik Ultrakrótkofalowca" e-book).
    Na technice cyfrowej się nie znam, ale w antenowej, EMC - mogę pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 5050481
    Developmax
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź!

Jesteś może w posiadaniu przykładowego schematu połączenia takiego urządzenia z odbiornikiem sygnału np. rejestrującym dane (schemat czy szkic szybciej do mnie trafi). Może być chociażby wspomniana przez Ciebie technika antenowa lub EMC (o ile się nie mylę jakieś środowisko lub system elektromagnetyczny)?

Pzdr
  • #5 5060502
    Developmax
    Poziom 10  
    Mam pytanie do tych modułów małej mocy. Możesz podać jakieś przykłady? Jakie moduły masz na myśli? Można je kupić czy raczej trzeba zrobić samemu? Jeżeli tak, to może posiadasz jakiś schemat montażowy?

Druga sprawa, to przesyłanie tych danych. W jaki sposób dane np. z czujnika wilgotności powietrza przesłać do transmitera. Rozumiem, że czujnik mysi być wyposażony w specjalny moduł bezprzewodowego przesyłania danych.

Dalej, .w jaki sposób np. radiomodemy lub inne urządzenia przesyłać będą dane do komputera? Bluetooth, dokupiony moduł bezprzewodowy do komputera?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #7 5064795
    Developmax
    Poziom 10  
    kondensador napisał:
    2. Z daleka od 433MHz !
    ...

Cenna uwaga, o której nie pomyślałem.

Dziękuję. Na razie tyle w tym temacie. O ew. szczegóły będę pytał na bieżąco.

Pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pozyskiwania danych na odległość z wykorzystaniem bezprzewodowych modułów transmisji danych. Proponowane rozwiązania obejmują moduły małej mocy pracujące na częstotliwości 868 MHz, które nie wymagają zezwoleń, oraz radiomodemy na wykupionych częstotliwościach w pasmach 40, 80, 160, 450 MHz z antenami kierunkowymi dla zwiększenia zasięgu. Zalecane jest stosowanie transmisji dwukierunkowej dla potwierdzenia i korekcji danych oraz unikanie sieci GSM ze względu na koszty i zawodność. Zasięg transmisji zależy głównie od wysokości i jakości instalacji antenowych. Wskazano na konieczność integracji czujników (np. wilgotności powietrza) z modułami bezprzewodowymi do przesyłania danych. Podano linki do przykładów modułów i dokumentacji technicznej, m.in. transceiverów RF na 868 MHz (np. RFM12B). Zwrócono uwagę na unikanie pasma 433 MHz ze względu na zakłócenia. Poruszono także kwestie schematów połączeń urządzeń z odbiornikami danych oraz środowiska elektromagnetycznego (EMC) w kontekście instalacji antenowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA