logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7N8X-X - migająca kreska po F8 przy instalacji Windows XP

stefanero 17 Kwi 2008 17:49 1705 9
REKLAMA
  • #1 5041204
    stefanero
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Płyta sobie normalnie wstaje, wszystko ładnie testuje(chociaż trybu dual sie nie uruchamia, cały czas singiel) no i jak juz przejdzie pierwszy niebieski ekran przy instalowaniu XP to zaraz po naciśnieciu F8 w lewym górnym rogu miga kreska i koniec.
    Ten sam efekt jeśli próbuje uruchomić jakiś system już zainstalowany, w momencie kiedy ma sie pojawić animowane menu z logo windy.

Wszystkie elementy zewnetrzne są sprawne i kompatybilne

Warto dodać że nie jest to "twardy zwis" bo szybkie zwarcie bolców POWER wyłancza płyta bez problemu

Jakies pomysły ?
    kondensatory lux, brak widocznych uszkodzeń mechanicznych, bios był zmieniany(sama kość nie)
  • REKLAMA
  • #2 5041448
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podaj pełną konfigurację z danymi zasilacza włącznie. Przetestuj pamięć Memtestem. Sprawdź dysk pod kątem badsector'ów.
  • REKLAMA
  • #3 5041469
    stefanero
    Poziom 10  
    Napisałem wyraźnie

Wszystko z zewnątrz podłączone jest na 100% sprawne,

Różne procesory , ramy , zasilacze(modecomy MC-500W , 350W , GTF 300W) grafiki , dyski , taśmy itd...)

Problem jest z płytą , mem test nie wykazuje błędów na każdych taktowaniach pamieci , timingach i magistalach
  • #4 5041487
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jak wiesz że masz uszkodzoną płytę to o co pytasz ?
  • REKLAMA
  • #5 5041495
    stefanero
    Poziom 10  
    Naprawde ciezko sie domyślić że może jakaś naprawa wchodzi w gre ?
  • #6 5041558
    tronic1
    Spec od komputerów
    A potrafisz ? Przed naprawą trzeba zdiagnozować co jest uszkodzone. Masz już diagnozę ? Mierzyłeś miernikiem napięcia na płycie ? Można by przypuszczać że problem z gniazdami pamięci skoro nie pracują w dualu. A może kości niekompatybilne ? Jakie zasilanie jest na RAM ? Masz w biosie możliwość regulacji tego napięcia ?
  • REKLAMA
  • #7 5041594
    stefanero
    Poziom 10  
    Naprawde ....wiedziałem że elektronicy to w 90% wiecznie sfrustrowani bez powodu ludzie z psychiką małolata wiec naprawde tekst typu diagonoza- naprawa i ta cała wstepna bablanina to raczej na forum pclabu a nie tutaj ?

Napiecia na płycie pomierze w najbliższym czasie, kości są dobre, sprawdzałem na pojedynczych różnych i tosamo , podnosiłem napiecie na ramie ale to nic nie dało.
    Wszystkie opcje dodatkowe w biosie również wyłanczałem, włącznie z ACPI ,cache L1 i L2 , integrowanym sprzetem, kanałami DMA , itd/itp.

Kwestia opcji w biosie jest na bank wykluczona, co do napecia na ramie to raczej nie to bo memtest jakimś cudem przechodzi na luzie.
  • #8 5041637
    tronic1
    Spec od komputerów
    Takie uwagi to możesz koledze wciskać. Zacznij działać konstruktywnie. Ale wytłumacz jak chcesz naprawić płytę główną nie mając pojęcia o elektronice ? Elementy sprawdzałeś na swojej płycie ? Memtesta uruchamiałeś na swojej płycie ?
  • #9 5041719
    stefanero
    Poziom 10  
    mam nadzieje że ktoś sie jeszcze wypowie w tym temacie bo widze że od Ciebie to nic sie nie wydusić nie da.

Przekaże tor myślowy, nie znasz sie na elektronice, szukać ,pytasz, trafiasz tutaj że ktoś kto sie zna powie temu co sie nie zna , trudne nie ?

Jakbym sie znał to raczej bym nie zakładam tematu na jakimś forum , czy nie ?

Napiecia na ramie sprawdzałem miernikiem i są stabilne.

Szukam rady, co mam dokładnie gdzie przyłożyć miernikiem , na czym sie koncentrować ?
  • #10 5041779
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Może zacznijmy od tego czy próbowałeś zainstalować od nowa system, czy sprawdzasz system z innego sprzętu?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asus A7N8X-X, która podczas instalacji Windows XP zatrzymuje się po naciśnięciu F8, wyświetlając migającą kreskę w lewym górnym rogu ekranu. Objaw ten pojawia się również przy próbie uruchomienia już zainstalowanego systemu, tuż przed animowanym menu startowym Windows. Zewnętrzne komponenty (procesory, pamięci RAM, zasilacze Modecom MC-500W, 350W, GTF 300W, karty graficzne, dyski, taśmy) zostały sprawdzone i są w pełni kompatybilne oraz sprawne. Memtest nie wykazuje błędów pamięci, a napięcia na RAM są stabilne i regulowane w BIOS-ie. BIOS był aktualizowany, jednak kość BIOS pozostała oryginalna. Płyta nie uruchamia trybu dual channel, działa tylko w single channel. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej, ale nie ma diagnozy konkretnego elementu. Propozycje diagnostyki obejmują pomiary napięć na płycie, szczególnie przy gniazdach pamięci, oraz sprawdzenie dysku pod kątem bad sectorów. Dyskusja wskazuje na potrzebę dokładnej diagnozy uszkodzeń elektronicznych płyty przed próbą naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA