logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7N8X - brak sygnału BIOS, wentylatory działają, brak obrazu na monitorze

tabas47 18 Lut 2007 23:43 1412 9
REKLAMA
  • #1 3589012
    tabas47
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam płytke asus a7n8x, chodziła dobre 2 lata ale ostatnio sama się wyłączyła (w trakcie pracy nie był mnie przy komputerze) i już nie "wstaje". Efekty są takie ze po podłączeniu zasialnia sama się uruchamia tzn. wentylatory zaczynają się kręcić ale żadnego znaku zycia ze strony biosu. Na monitorze zero efektu. Nie można jej wyłączyć zwierając piny PWD. Zastanawiam się w którym z elementów jest problem. Pozostałe niezbędne komponenty do uruchomienia w 100 % sprawne. Może ktoś spotkał sie z takimi objawami.
  • REKLAMA
  • #2 3589154
    _Harry_
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Cytat:
    ...Może ktoś spotkał sie z takimi objawami.

Tak , dokładnie te same objawy , tyle że płyta a7v8x , również Asus`a.
    Płyta wymieniona na inna, leży bezużytecznie - nikt nie wie co "jej dolega"

Usterka płyty nigdy nie została zdiagnozowana/znaleziona.Było
    przypuszczenie że to procesor jest uszkodzony, lecz po przełożeniu
    na inną płytę (Gigabajta) procesor jak też inne podzespoły pracują
    już prawie rok bezawaryjnie.

Wydaje mi się - bo nie jest pierwszy przypadek - że niektóre
    płyty główne Asus`a są jakieś "felerne" , ale jest to tylko moje
    zdanie i mogę się mylić...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3590171
    tabas47
    Poziom 11  
    Tak jak powiedzialem wyżej pozostele elementy sprawne zasialcz 100% sprawny, ram sprawny, procek sprawny. A bateria w tym wypadku nie ma zadnego znaczenia.
    Jakieś sugestie
  • #6 3590235
    tabas47
    Poziom 11  
    Kondensatory idealne zastanawiam sie nad dwona układami albo SB albo układ I/O ITE tyle ze zeby to wymienic musze mieć pewność ze to ktorys z tych układów. Prosze o odpowiedz jesli juz ktos sobie z czymś takim poradził.
  • REKLAMA
  • #7 3590275
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4869
    Aha jeszcze jedno - co do stanu Baterii
    Spotkałem się już z tym że bateria , zwarcie w baterii , uniemożliwiało uruchomienie komputera , Tak więc jaj stan ma znaczenie.
  • #8 3590336
    tabas47
    Poziom 11  
    Tak więc ta płyta czy jest bateria czy jej nie ma czy jest kosc biosu czy go nie ma czy jest pamiec czy jej nie ma czy jest procesor czy go nie ma sama sie odpala po podlaczeniu zasialnia i nie sposob jej wylaczyc tylko odpiecia zasialania dlatego mowie ze stan bateri nie ma tu namniejszego znaczenia. Poza tym ja nigdy sie z czyms takim jak ty nie spotkałem bede pamietał. Pozdrawiam
  • #9 3591883
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Mialem taki problem - poszla kostka BIOS'a plyta sie nie uruchamiala. Zakupilem nowa na allegro, gosc odrazu zaprogamowal - po transplantacji dziala idealnie :)
  • #10 3777301
    tomcio1991
    Poziom 10  
    U nie na ASUSIE a7n8x-e był taki problem i wystarczyło wymienic baterię na nową i wszystko chodzi idealnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asus A7N8X, która po dwóch latach pracy nagle przestała się uruchamiać poprawnie – wentylatory działają, ale brak sygnału BIOS i obrazu na monitorze. Zasilacz, pamięć RAM, procesor oraz kondensatory na płycie zostały sprawdzone i są sprawne. Dyskusja wskazuje na potencjalne uszkodzenie układów scalonych, takich jak układ South Bridge (SB) lub układ I/O ITE, jednak wymiana tych elementów wymaga potwierdzenia diagnozy. W jednym z przypadków problem rozwiązała wymiana kości BIOS, którą po zaprogramowaniu udało się zastąpić nową. Inna sugestia dotyczyła wymiany baterii BIOS, która w modelu Asus A7N8X-E przywróciła prawidłowe działanie płyty. Wątpliwości co do wpływu baterii na problem zostały rozwiane, gdyż płyta uruchamia się sama po podłączeniu zasilania niezależnie od stanu baterii. Niektóre opinie sugerują, że niektóre modele płyt Asus mogą mieć wady fabryczne, jednak brak jednoznacznej diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA