logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektronika w AGD: w pralkach, lodówkach, zmywarkach cd?

colcolcol 17 Kwi 2008 21:52 3130 5
REKLAMA
  • #1 5042261
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    Witam, trafiłem na taki artykuł :
    http://www.elektronikab2b.pl/content/view/372/98/lang,pl/
    a ponieważ miałem "na warsztacie" AVSD 109 ze sterownikiem DSP pragnę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami:
    w artykule podniesiono wątek jakoby stosowanie elektroniki w agd było zaspokajaniem naszej próżności do posiadania coraz bardziej wyrafinowanych urządzeń i rzekome oszczędności w eksploatacji szczególnie pralek, najwięcej kosztuje ogrzanie wody a nie praca silnika!!. Mam wrażenie, że pod tym wszystkim kryje sie jeden prosty cel: zbudować urządzenia z jednej strony:
    - na tyle trudne do naprawy aby coraz bardziej zawęzić listę serwisantów do własnych co spowoduje wzrost i tak już wysokich cen usług i w rezultacie wyrzucanie (czasem nowych) urządzeń na śmietnik i kupno NOWYCH a z drugiej strony:-
    -wobec taniejącej elektroniki zwiększyć własne zyski: maleńki silnik (około 60zł) + sterownik (~100zł) obudowa i reszta ~300zł daje nie więcej niz 500 zł, cena nowego urządzenia od 800 zł do ho ho.
    Koszt części zamiennych jak sądzę jest wynikiem: cena zakupu u producenta+500% marży.
    Nie ma w tym działaniu nic sensownego ani ekologicznego oprócz własnego zysku!!! To jest produkowanie jednorazowych bubli bardzo zaawansowanych technicznie.
    Kończy się era mechaników i nie tylko pana Władzia od wszystkiego, ale nawet naprawdę bystrych elektromechaników. Dziwiliśmy się, że w Niemczech wyrzucają sprawne pralki na ulice, u nas szybko robi się identycznie. Czy moje dzieci będą wzywały mechanika do naprawy pralki czy raczej zrobią z nią to, co ja dziś robię z żelazkiem czy suszarką do włosów....A od napraw tych ostatnich zaczynałem przygodę z elektromechaniką. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5042296
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Przenoszę z "Początkujący, Laborki,....".
  • REKLAMA
  • #3 5042317
    Beattracks
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Niestety wejdzie w życie niedługo zasada "Dziś pan Władziu od wszystkiego nie naprawi już niczego" Ponieważ nie będzie to opłacalne(nie wykonalne).
  • REKLAMA
  • #4 5042501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 5051577
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Jeżeli kiedyś będzie się naliczać prawdziwe koszty utylizacji sprzętu, to możliwe że białe agd będzie się opłacało naprawiać, a zwłaszcza te w zabudowie.

A ponieważ rynek napraw AGD nigdy się nie zbliży do np. samochodowego i nie powstanie hurtownia części w stylu np. intercars, więc ja się z AGD powoli wypisuję.
    Przechodzę powoli w gastro i chłodnictwo, gdzie większość części jest zunifikowana, a jak nie to przynajmniej się opłaca. Z AGD zostawiam sobie lodówki, zmywarki bosch, a reszta wybiórczo.
  • #6 5052583
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    skryn napisał:

To jak, pralka ma układać wyprane ubrania w szafie? :D
    .

Kto wie, kto wie ? Trzydziesci lat temu w "Podróz za jeden usmiech" Poldek mówi do Dudusia: "a może jeszcze telefon bez drutu masz?"
    Sam chętnie uciekłbym w klimatyzację i chłodnictwo ale mam uczulenie na kurz ze skraplaczy :) a elektronika samochodowa ma rzeczywiście przyszłość: tam nie ma prawie górnej granicy ceny napraw, słodko....
REKLAMA