logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie narzędzia do naprawy nowoczesnego sprzętu AGD w serwisie?

lolus54 23 Wrz 2008 17:13 6915 18
REKLAMA
  • #1 5564002
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam, mam zamiar za jakiś czas otworzyć serwis AGD. Wiem o co w tej dziedzinie mniej więcej chodzi, ponieważ mój ojciec prowadził taki serwis przez prawie 10 lat, jednak było to jakiś czas temu, więc mam pytanie o sprzęt do naprawy nowego sprzętu agd - co potrzebne, by naprawiać nowej generacji urządzenia jaki sprzęt, itp.

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "AGD Początkujący".

• REKLAMA
  • #2 5564055
    natan14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Lutownica, miernik, cyna, oscyloskop (:P). Tak na serio to nie lepiej rtv?. Jeżeli już serwis to na jakimś osiedlu bo tam najwięcej klientów :).
  • #3 5564078
    lolus54
    Poziom 21  
    mieszkam na wsi i w dość dużym odległości brak serwisów agd więc jest duża szansa opłacalności a rtv kiedyś myślałem nad tym ale bardziej skomplikowana praca raczej.
  • #4 5564165
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Nastawiając się na AGD weź pod uwagę że to będzie robota w wyjazdach - mało kto może sobie pozwolić żeby przytargać pralkę czy lodówkę do serwisu, w końcu trzeba mieć czym.
    Czyli samochodzik, jakieś spore kombi najlepiej gdyby nie dało się u klienta naprawić, sprzęt do napełniania w przypadku lodówek, jakieś dziwne ściągacze do łożysk czyli typowa ślusarka, mała prasa, kilka kompletów kluczy - płaskie, nasadowe, torxy, imbusy zgrzewarka/palnik, wiertarka stołowa się przydaje , no i typowe urz. pomiarowe - jakiś miernik uniwersalny- w przypadku agd wystarczy.
  • #5 5564183
    lolus54
    Poziom 21  
    Te wszystkie narzędzia mam jak już pisałem mój ojciec naprawiał te urządzenia przez ok 10 lat ale on nie robił lodówek więc może ktoś napisze dokładniej jak to z nimi jest?
  • REKLAMA
  • #6 5564346
    lopp
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Jak nie robiłeś lodówek to z forum się tego nie nauczysz.
  • REKLAMA
  • #7 5564761
    lolus54
    Poziom 21  
    Lodówki odłóżmy na razie na bok a jakie macie ceny za poszczególne usługi i jak liczycie dojazd do klienta?
  • #8 5565215
    mk1a
    Poziom 16  
    Ocena: 113
    zadajesz dziwne pytania
    zadzwoń do konkuręcji i się dowiesz ile biorą w twojej okolicy
  • #9 5567801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 5567891
    mk1a
    Poziom 16  
    ta i wiedzę wyssał z mlekiem matki
    a do autora
    załóż własny serwis i zobaczysz jaki to łatwy chlebek
  • #11 5568024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5569493
    lolus54
    Poziom 21  
    Panowie ja widzę że kpiny z waszej strony są bardzo nie na miejscu śmiejecie się ze mnie a moja wiedza naprawdę nie jest mała a warsztat mam nie gorzej wyposażony od niejednego z was....Proszę o zamknięcie tematu bo schodzi na zły tor....
  • #13 5569635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 5569820
    lolus54
    Poziom 21  
    Posiadam wiedze ale w starszym agd o naprawie nowych głównie chodzi mi o pralki(elektronikę)nie wiem za dużo i dlatego prosiłem o poradę w tej głównie sprawie.
  • #16 5570098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 5570165
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    lolus54 napisał:
    Posiadam wiedze ale w starszym agd o naprawie nowych głównie chodzi mi o pralki(elektronikę)nie wiem za dużo i dlatego prosiłem o poradę w tej głównie sprawie.

To ty myślisz że na wsi ktoś do ciebie przyniesie super wypasiona praleczkę?
    Są dwa powody dlaczego tak nie będzie:
    - ludzie raczej oszczędzają stary sprzęt aż nie padnie na amen - wtedy przyniosą do ciebie. Wiąże się to częściowo z ubóstwem, częściowo ze skąpstwem właścicieli.
    - ludzie posiadający najnowszy i drogi sprzęt pójdą do lepszych serwisów najczęściej autoryzowanych - na gwarancję lub odpłatna naprawę.

Więc na początek nastaw się na starszy sprzęt, którego pełno na wsiach, a klientów z nowszymi pralkami odsyłaj do zaprzyjaźnionego serwisu autoryzowanego - że niby 'części nie masz', albo że 'części nieosiągalne i tam będą mieli' itp.
  • #18 5571902
    mk1a
    Poziom 16  
    no dokładnie a z czasem się douczysz
    tylko pamiętaj za naukę trzeba płacić
  • #19 6096472
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 761
    Może na wsi nie mieszkam ale bywam na wakacjach wiele razy a kolega amatorsko naprawia tam pralki. Z doświadczenia wiem jak tam jest z serwisami - kiedyś po tranzystor bf jechałem 30km do jakiegoś sfahmana i tak nie mieli.
    W parę dni znalazłem po sąsiadach ze 15 TV i kilkanaście sztuk innego złomu bo jakoś nikt nie miał ochoty wieść do autoryzowanego serwisu. Co sprzętu nie jest złej jakości pralki raczej nie są komunistyczne a tv lampowe to mit. Przy takich awariach zasilania z wyładowaniami w linie napowietrzną i częstych zanikach mało co wytrzyma długo szczegulnie nowa pralka czy lodówka z przetwornicą na zasilaniu programatora. Widzę u kolegów typowe polskie podejście do konkurencji - sam nie zjem drugiemu nie dam. A kto z was dojedzie na tę wieś naprawiać pralkę?

Co do tematu - proponuję kompletować sprzęt na bieżąco , nawiązać kontakt z jakimś serwisem rtv, poszukać jakiegoś elektronika który podejmie się naprawy modułów elektroniki nawet wysyłkowo - i tak wyjdzie taniej niż od autoryzowanego dystrybutora sprzętu po kilkaset zł.

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczynając serwis AGD, szczególnie na wsi, warto przygotować się na naprawy starszego sprzętu, gdyż klienci rzadko przywożą nowoczesne urządzenia, a droższe modele często trafiają do autoryzowanych serwisów. Podstawowe narzędzia to lutownica, miernik uniwersalny, cyna, oscyloskop, zestaw kluczy (płaskie, nasadowe, torxy, imbusy), wiertarka stołowa, prasa, zgrzewarka lub palnik oraz sprzęt do napełniania lodówek. Naprawy AGD często wymagają pracy u klienta, więc niezbędny jest samochód dostosowany do transportu dużych urządzeń. Elektronika w nowoczesnych pralkach wymaga specjalistycznej wiedzy, której zdobycie może wymagać współpracy z elektronikiem lub serwisem RTV. Części do nowych urządzeń bywają trudno dostępne, co wpływa na zakres i opłacalność napraw. Warto nawiązać kontakty z autoryzowanymi serwisami i rozważyć outsourcing napraw modułów elektronicznych. Ceny usług i dojazdu najlepiej ustalić na podstawie lokalnej konkurencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA