logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować sygnał optyczny 5.1 na analogowy dla każdego głośnika?

macol 18 Sty 2004 13:59 2915 15
REKLAMA
  • #1 480251
    macol
    Poziom 11  
    Zaczne od opisu tego co szukam.
    Mam w dvd 2 wyjścia dzwięku 5.1, i stereo.
    Ale interesuje mię tylko dzwięk przestrzenny. Są to wyjścia 1koncentryczne, i optyczne(cyfrowe).
    Chodzi o to żeby zmienić ten sygnał na analogowy, czy jak to nazwać. tzn do każdego głośnika osobny kabel. Wiecie chyba o co chodzi.
    Szukałem podhasłami dekoder DD i nic w schematach audio i na forum nieznalazłem.
    Najlepiej żeby to było z tego wyjścia optycznego bo chyba lepsza jakość.
    Jedyne co mi się udało znaleść to procesor/dekoder surrond, ale to zamieniało sygnał stereo.
  • REKLAMA
  • #2 480682
    kafka
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Muszę cię rozczarować, bo raczej nic takiego nie znajdziesz...
  • #3 480941
    macol
    Poziom 11  
    pomogłeś mi....
    no to morze jakiś kit, albo do kupienia, ale w miare tanio.
    Bo k.... niemam pojęcia jak podłonczyć to dvd do głośników 5.1
    A może coś używanego do wymnontowania, ale tak bez zbytnich modyfikacji, bo jak nierobie od zera to nigdy mi nic niewychodzi....
  • #4 480952
    kafka
    Poziom 22  
    Potrzebny jest ci dekoder dolby digital. A takiego nie kupisz jako kity lub jako oddzielny moduł. Niktóre DVD mają taki wbudowany, ale twój pewnie nie ma, bo miałby 6 wyjść analogowych. Potrzebny jest ci w takim razie amplituner z dekoderem DD.
  • #5 480957
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Najtaniej i najkorzystniej to kupić wierzę 5.1 . Podłączyć pod nią DVD i już się cieszysz dźwiękiem przestrzennym. :D
  • REKLAMA
  • #6 481086
    kafka
    Poziom 22  
    No nie wiem, czy wierzę... na ogół mają ne coś na zsadzieprocesora surround, ale nie jest to nawet pro logic. Trzeba po prostu kupić COŚ z dekoderem dolby digital.
  • #7 482490
    macol
    Poziom 11  
    czyli ku...... jestem z dvd ale bez 5.1
    a jakaś dobra k. dzwiękowa, jaka??
    a jak amplituner to jaki, może ktoś ma z działającym dekoderem?? ale niemam zbyt wiele funduszy(do 200), ewentualnie zbszedać moja dzwiękówka to by było 300zł ale wtedy tylko dzwiękówke dobrom moge kupić...
    A wieża odpada na starcie....
    A jak by tak z tego wyjścia stereo zrobić sorround?? będą duże straty??
  • #8 482525
    kafka
    Poziom 22  
    No będe takie straty, że w dvd z 6 kanałów weżniesz tylko dwa i z nich w ukłdzie pro logic dorobisz pozaostałe 4... Ale to co było pierwotnie w tamtych 4 nigdy nie odzyskasz. Kartka dźwiękowa mogłaby pomóc, ale musiałaby mieć wejście cyfrowe. No i oczywiście karta 5.1... np. audygi
  • #9 483246
    macol
    Poziom 11  
    ja mam 5.1 za 150 zł sound balster ale jaka to niewiem pół roku temu 150 zł. Wejścia cyfrowego bezpośrednio niema, ale na karcie jest dużo dniazd wewnątrz pc, i część niesłurzy tylko do modem/cdman itd. ale nieznalazłem ich funkcji.
    na stronach ep znalazłem schemat wzmacniacze cyfrowego, tyle że wyjscia ma analogowe a wejscie cyfrowe, więc chyba by to było to, no ale ja wzmacniacza niepotrzebuje....chyba że taki ktury by zwiększał ilość W o 0% :)
  • REKLAMA
  • #10 484695
    macol
    Poziom 11  
    No i właśnie doszłem do tego rze tan układ jest stereo, długo mi to trwało....
  • REKLAMA
  • #11 487946
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Elektronika Praktyczna planuje coś takiego na kości philipsa SAA2505H
  • #12 487960
    kafka
    Poziom 22  
    Podobno, to już tego układu nie produkują... Ja bym jakoś na ten projekt w EP nie liczył...
  • #13 488405
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Nie ma prostego rozwiązania tej sprawy :? :!: dd z wejścia cyfrowego typu spidif i coaxial dekoduje Exdigy bo wbudowaną kość zorana, może pracować bez komputera. Ale jako karty dźwiękowej nie polecam za bardzo koszt ok 200-300zł.. można kupić też zewnętrzny dekoder widziałem coś tekigo na www.digit-life.com kiedyś ale też cena duża.. najlepiej pozbądź się tego swojego DVD i kup jakiś tani model z kompletem 6 wyjść analogowych czasem trafiają się takie w supermarketach za jakieś 300 zł może nie najlepszej firmy ale maja anlogowe wyjścia. Kolejnym rozwiązaniem jest czekać aż ktoś wyprodukuje moduł który będzie miał cyfrowe wejście i 6 analogowych wyjść - podejrzewam że całę stado ludzi by sie na coś takego rzuciło gdyby cena była atrakcyjna np z 100 zł ... marzenia :D sma bym chętnie kupił sobie takie coś. Samemu się nie da wykonać bo niby są dostępne procesory sygnałowe do dekodowania 5.1 ale do każdego tzeba wgrać mikrokod wykupiony od firmy dolby. Zresztą wystarczy poszukać troche na lelektrodzie .. było już na ten temat ok 5 postów..
  • #14 488427
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Taki modułprodukuje już creative. Kosztuje około 600zł. Mozna tam podłaczyć wszelkiej maści uządzenia począwszy od DVD, poprzes satelite skończywszy na komuterze. Moduł do pracy niepotrzebuje komputera. Posiada wejscia cyfrowe i 6 wyjść analogowych, wyjscie słuchawkowe, na którym emuluje dźwiek dookulny.
  • #15 488579
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Za 600zł można kupić dość dobry DVD który by już miał na pewno wyjscia analogowe, zresztą jak już pisałem Sound Blaster Exdigy tez jest niezależnym urządzeniem ma dekoder DD5.1 i kosztuje ok 250-300 zł...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na konwersję cyfrowego sygnału 5.1 z wyjścia optycznego DVD na analogowy sygnał rozdzielony na poszczególne głośniki. Standardowe wyjścia DVD to stereo i cyfrowe (optyczne i koncentryczne), jednak brak jest prostych modułów lub zestawów DIY do dekodowania Dolby Digital (DD) 5.1 na analogowe 6-kanałowe wyjścia. Rozwiązaniem jest zakup amplitunera z wbudowanym dekoderem DD lub zewnętrznego dekodera Dolby Digital, które rozdzielą sygnał na 6 analogowych kanałów. Próby uzyskania dźwięku przestrzennego z wyjścia stereo metodą Pro Logic skutkują dużymi stratami jakości i brakiem oryginalnych kanałów. Karty dźwiękowe 5.1 z wejściem cyfrowym (np. Sound Blaster) mogą pomóc, ale wymagają odpowiednich złączy i kosztują około 200-300 zł. Wspomniano o modułach dekodujących na kości Philips SAA2505H, jednak są one wycofane z produkcji. Firma Creative oferuje zewnętrzny dekoder z cyfrowym wejściem i 6 analogowymi wyjściami za około 600 zł (np. Sound Blaster Exdigy). Na rynku można też znaleźć używane dekodery DD, np. TECHNICS, sprzedawane za około 280 zł. Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jest zakup DVD z wbudowanymi analogowymi wyjściami 5.1 lub amplitunera z dekoderem DD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA