logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TVC Samsung CK-5012T, nie "zatrzaskuje" strojonych

jmomot 21 Mar 2005 17:27 1204 0
REKLAMA
  • OPIS
    Nie zatrzymuje sie podczas strojenia na słabych stacjach (u mnie poprawnie zatrzaskiw...

OPIS
    Nie zatrzymuje sie podczas strojenia na słabych stacjach (u mnie poprawnie zatrzaskiwał tylko 1 i 2 program TVP nadawany odpowiednio na 08 i 21 kanale).

USZKODZONE
    Dławik L103 w obw. zasilających kolektor tranzystora pracującego w pierwszym stopniu wzmocnienia pcz.

DIAGNOZA
    Okazała się dosyć trudna, gdyż nie podejrzewałem uszkodzenia w obw.wejściowych pcz tym bardziej, że wstrojone programy 1 i 2 TVP chodziły czysto. Dopiero po bezskutecznym przeoraniu całego toru ARCz, detektora wizji oraz obwodów procesora PCA84 odpowiadających za automatykę strojenia użyłem generatora pcz. Po jego przyłożeniu do wyjścia IF głowicy wcz nie uzyskałem właściwego wzmocnienia toru (zaszumiona treść obrazu i dźwięk). Ten pomiar okazał się przełomowy i już bez problemu znalazłem usterkę.

Pzdr.
    Jarek
    O autorze
    jmomot
    Poziom 13  
    Specjalizuje się w: serwis rtv
    jmomot napisał 138 postów o ocenie 7, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Zator Małopolska. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA