Opis jak wykonac nadruk na aluminium<br/><br/>Na stronie www.sp8obe.pl w dziale :
<br/>konstrukcje / lampa mcz / piec gitarowy
<br/>
<br/>zamieściłem opis budowy wzmacniacza otrzymałem wiele listów z pytaniami jak zrobiłem napisy na płyczie czołowej ????
<br/>
<br/>
<br/> Podaje sposób na zrobienie napisów na płycie głównej na np. aluminium
<br/>lub innym żelastwie
<br/>
<br/>Potrzebne materiały :
<br/>
<br/>1.Drukarka laserowa
<br/>2.Folia do rzutników z możliwością do druku na „laserówce”
<br/>3.Klej żywica epoxydowa 2 składnikowa przeźroczysta lub „miodzik”
<br/>4.źrudło ciepła palnik nad kuchenką ,palnik gazowy bardzo stare nie uzywane zelazko lub tym podobne
<br/>5.ściski stolarskie
<br/>6.stare opakowanie z płyty cd (slim)
<br/>7.kawałek deski
<br/>
<br/>Zaczynamy w skali 1:1 wykonujemy rysunek na komputerze płyty czołowej .
<br/>Następnie drukujemy na folii .
<br/>Teraz przygotowujemy płytę czołowa wiercimy otwory piłujemy itd.
<br/>Następnie matujemy powierzchnie papierem ściernym najlepiej w jednym kierunku.
<br/>na przykład od końca do końca .
<br/>
<br/>Teraz najważniejsze od tego zależy cały efekt:
<br/>rozgrzewamy do około 50-70 st płytę czołową
<br/>w tym czasie rozrabiamy nie dużą ilość żywicy i też ją delikatnie podgrzewamy
<br/>do około 50-70 st staje się lejąca wylewamy na płytę czołowa i rozprowadzamy cieniutką warstwę około 1/3 mm na to przyklejamy narduk tak by toner był pod spodem
<br/>czyli stykał się z żywicą .
<br/>
<br/>za pomocą np. krawędzi opakowania z cd (slim) wypędzamy nadmiar i bąbelki powietrza
<br/>pozostawiamy pod dociskiem na około 1 - 1 ½ godziny .
<br/>
<br/>teraz uwaga najważniejsze odklejamy folie a napisy pozostają pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia .
<br/>
<br/>uwagi :
<br/>Jeśli płyta czołowa jest zbyt gruba może być problem z absorbcią ciepła
<br/>Wtedy trzeba podgrzać od strony żywicy zbyt mocne podgrzanie kleju , może spowodować jego „zważenie „ powstaną grudy wtedy oczyszczamy i na nowo .
<br/>
<br/>Moja metoda daje bardzo trwałe i nieścieralne napisy jak by były jakieś pytania proszę pisać na maila
<br/>
<br/>
<br/>Życze powodzenia
<br/>konstrukcje / lampa mcz / piec gitarowy
<br/>
<br/>zamieściłem opis budowy wzmacniacza otrzymałem wiele listów z pytaniami jak zrobiłem napisy na płyczie czołowej ????
<br/>
<br/>
<br/> Podaje sposób na zrobienie napisów na płycie głównej na np. aluminium
<br/>lub innym żelastwie
<br/>
<br/>Potrzebne materiały :
<br/>
<br/>1.Drukarka laserowa
<br/>2.Folia do rzutników z możliwością do druku na „laserówce”
<br/>3.Klej żywica epoxydowa 2 składnikowa przeźroczysta lub „miodzik”
<br/>4.źrudło ciepła palnik nad kuchenką ,palnik gazowy bardzo stare nie uzywane zelazko lub tym podobne
<br/>5.ściski stolarskie
<br/>6.stare opakowanie z płyty cd (slim)
<br/>7.kawałek deski
<br/>
<br/>Zaczynamy w skali 1:1 wykonujemy rysunek na komputerze płyty czołowej .
<br/>Następnie drukujemy na folii .
<br/>Teraz przygotowujemy płytę czołowa wiercimy otwory piłujemy itd.
<br/>Następnie matujemy powierzchnie papierem ściernym najlepiej w jednym kierunku.
<br/>na przykład od końca do końca .
<br/>
<br/>Teraz najważniejsze od tego zależy cały efekt:
<br/>rozgrzewamy do około 50-70 st płytę czołową
<br/>w tym czasie rozrabiamy nie dużą ilość żywicy i też ją delikatnie podgrzewamy
<br/>do około 50-70 st staje się lejąca wylewamy na płytę czołowa i rozprowadzamy cieniutką warstwę około 1/3 mm na to przyklejamy narduk tak by toner był pod spodem
<br/>czyli stykał się z żywicą .
<br/>
<br/>za pomocą np. krawędzi opakowania z cd (slim) wypędzamy nadmiar i bąbelki powietrza
<br/>pozostawiamy pod dociskiem na około 1 - 1 ½ godziny .
<br/>
<br/>teraz uwaga najważniejsze odklejamy folie a napisy pozostają pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia .
<br/>
<br/>uwagi :
<br/>Jeśli płyta czołowa jest zbyt gruba może być problem z absorbcią ciepła
<br/>Wtedy trzeba podgrzać od strony żywicy zbyt mocne podgrzanie kleju , może spowodować jego „zważenie „ powstaną grudy wtedy oczyszczamy i na nowo .
<br/>
<br/>Moja metoda daje bardzo trwałe i nieścieralne napisy jak by były jakieś pytania proszę pisać na maila
<br/>
<br/>
<br/>Życze powodzenia
Fajne? Ranking DIY