logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór soczewki i źródła światła (halogen) do projektowych głów – jakie parametry?

michalxb 19 Kwi 2008 00:26 1468 7
REKLAMA
  • #1 5052349
    michalxb
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam!
    Piszę w takiej sprawie, chcę wykonać kilka głów, prosty projekt. mam tylko problem z soczewką. Nie wiem jaką użyć i gdzie ją zdobyć? macie może jakieś zdjęcia takich soczewek?(jest na giełdzie u mnie w mieście gość który ma trochę tego, tylko nie wiadomo od czego one są:/)

no i nie wiem jeszcze jakiego źródła światła użyć? może jakiś halogen?

Pzdr.
    Modzel.
  • REKLAMA
  • #2 5053268
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Ambitnie i trochę nie realnie, a wracając do soczewek to dobre by były z projektorów i wszelkiej maści rzutników...
    Halogen chyba najprostszyjak natką amatorską głowę...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5054016
    michalxb
    Poziom 13  
    to się dobrze składa, bo chyba właśnie takie ma ten gość.

Dlaczego nierealne?? mam dwa potężne silniki krokowe, kwestia zrobienia sterownika(jeden gdzieś chyba mam zrobiony nawet) trochę mechaniki, kilka łożysk, zębatek. podpinane pod komputer, w przyszłości można zbudować jeszcze jedną i dwie takie głowy, sterowane jednym sygnałem mogą dać fajny efekt:)

Pzdr.
    Modzel.
  • #4 5055037
    djbako
    Poziom 11  
    wiem o którego gościa ci chodzi też chciałem zrobić coś takiego ale zostały mi tylko projekty a co myślisz o diodach led mocy one mają ok 3W mocy a może i więcej i masz od razu zmianę kolorów w głowie tyko musiał byś wstawić np 3 czerwoną zieloną i niebieską po połączeniu miał byś inne kolory ale to może trochę szalony pomysł niech ktoś to skomentuje

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 5056673
    michalxb
    Poziom 13  
    myślałem o diodach, tylko tutaj kwestia kosztów względem możliwości świecenia. jedna dioda mocy 3W kosztuje w TME ok 30zł(oryginalna, bo noname świecą słabiej) a wydaje mi się że jedna taka dioda nie wystarczy, chyba że do jakiś malutkich "główek"(to też w sumie dobry pomysł).

Lepszym rozwiązaniem chyba jednak jest np. 3 takie diody plus obrotowa tarcza z filtrami.

A pomysł na takie "mini główki"? z kosztami można się praktycznie zmieścić w 150zł(tak na ok na razie mówię) z 3 diodami 3W. kilka takich głów i może jakiś ciekawy efekt. tylko zasadnicze pytanie: gdzie coś takiego można by zastosować?;P

P.S.
    właśnie przeglądam allegro i pomyślałem że może soczewka z samochodowych świateł ksenonowych?
  • #6 5056789
    djbako
    Poziom 11  
    albo jak mówisz tarcza z kolorami ale ale wtedy żarówka halogenowa ok 150 - 200W ale na 12V ale do tego potrzebne jest porządne trafo można też wstawić zamiast 12V, na 230V jak tam kro uważa to jest link do żarówek na allegro może tam coś znajdziesz

http://allegro.pl/20758_zarowki.html?order=t&view=gtext

a tu masz linki do soczewek dostępnych na allegro

http://allegro.pl/search.php?string=soczewki&category=8845
    http://allegro.pl/search.php?string=soczewki&category=8847&order=p
  • REKLAMA
  • #7 5056935
    michalxb
    Poziom 13  
    tam są głównie soczewki na obiektyw apartu, nie wiem czy one będą działać tak jak chcę:/
  • #8 5058155
    djbako
    Poziom 11  
    albo musisz skołować soczewkę typowo od projektora jak mówił kolega wcześniej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru soczewki i źródła światła do prostych projektowych głów sterowanych komputerowo. Jako soczewki rekomendowane są elementy pochodzące z projektorów i rzutników, które lepiej spełnią wymagania optyczne niż soczewki fotograficzne. W kwestii źródła światła rozważane są halogeny o mocy około 150-200W na 12V, wymagające odpowiedniego transformatora, oraz diody LED mocy (około 3W każda) jako alternatywa pozwalająca na zmianę kolorów poprzez łączenie diod RGB i zastosowanie obrotowej tarczy z filtrami kolorów. Koszt pojedynczej diody mocy to około 30 zł (oryginalne, np. z TME). Pojawiła się też sugestia wykorzystania soczewek z samochodowych świateł ksenonowych. Linki do ofert soczewek i żarówek na Allegro zostały podane jako źródła potencjalnych komponentów. Projekt zakłada wykorzystanie silników krokowych i mechaniki do sterowania głowami, co może umożliwić efektowne zastosowania przy rozsądnym budżecie.
REKLAMA