logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać liczby zespolone na kalkulatorze JN-300?

Teutel 19 Kwi 2008 13:22 4344 9
REKLAMA
  • #1 5053383
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam, chciałbym prosić o poradę odnośnie użycia funkcji liczb zespolonych w takim kalkulatorze: http://www.rapid-partner.com.pl/?k=24&pk=49&akcja=oferta2&id=162
    Wydaje mi się, że włącza się ją na CPLX ale jak wpisywac np. 4+j8 ?
  • REKLAMA
  • #2 5053632
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 412
    Nie widzę klawiszy na tym linku. Znajdź odpowiednik innej firmy i downloaduj sobie instrukcję. Obsługa jest niemal identyczna we wszystkich.
    Google nie boli.
  • #3 5095984
    Teutel
    Poziom 17  
    Szukałem i niestety nie znalazłem
  • REKLAMA
  • #4 5096553
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    mam podobny kalkulator i u mnie działa to tak: Są dwa klawisze, A i B (u Ciebie to chyba druga funkcja klawiszy exp i y^x). Więc piszesz jakąś liczbę i jeżeli naciśniesz A, to jest ona zapisywana jako część rzeczywista, a jeżeli B, to jako część urojona. Tak więc jeżeli chcesz liczbę 4+j8 to naciskasz [4] [A] [8] [B]. Tak to działa u mnie. Napisz jak poszło. Pozdrawiam!
  • #5 5200269
    Teutel
    Poziom 17  
    Dzięki za pomysł, ale u mnie nie działa to w ogóle; w ogóle kupiłem drugi z liczbami zespolonymi i już jest ok.
  • REKLAMA
  • #6 7259481
    nnneeeooo
    Poziom 2  
    Witam Iwan3000 mógłbyś bardziej opisać z tymi zespolonymi bo mam taki sam kalkulator i to a i b działa tylko że nie wiem jak kąt (czyli e ^i...) obliczyć

a także jak liczysz mając podany np 8,9e^i63,43 jak to wklepać z góry dziekuje za odpowiedz xD
  • #7 7259651
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    amplituda, faza na Re, Im:
    amplituda, a, faza, b, P->R, a (wyświetli Re), b (wyświetli Im)
    Re, Im na amplituda, faza:
    Re, a, Im, b, R->P, a (wyświetli amplitudę), b (wyświetli fazę)
  • #8 7259709
    nnneeeooo
    Poziom 2  
    Wszystko Pięknie tylko nie mogę znaleźć u siebie P->R
    Jeśli chodzi o Re, Im na amplituda, faza:
    Re, a, Im, b, R->P, a (wyświetli amplitudę), b (wyświetli fazę)
    To działa ładnie,faza różni sie o 1 stopień lecz mu to wybaczam:)

Umieszczam fotke jak coś dziękuje za pomoc w znalezieniu P->R/R->P

Jak wpisać liczby zespolone na kalkulatorze JN-300?
    Załączniki:
    • Jak wpisać liczby zespolone na kalkulatorze JN-300? SP_A0031.jpg (182.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 7259727
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    U ciebie R->P nazywa się "->jΘ" a P->R nazywa się "->xy"
  • REKLAMA
  • #10 7259758
    nnneeeooo
    Poziom 2  
    Spox:)

Dziękuje jeszcze raz za pomoc ;) już wszystko działa

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobu wprowadzania liczb zespolonych na kalkulatorze JN-300. Użytkownik pyta, jak wpisać liczbę zespoloną w formie 4+j8, podejrzewając, że funkcja CPLX jest do tego przeznaczona. Jeden z uczestników sugeruje, że podobne kalkulatory mają dwa klawisze oznaczone jako A i B, gdzie A służy do wprowadzania części rzeczywistej, a B do urojonej, więc wpisanie 4+j8 wymagałoby sekwencji [4] [A] [8]. Jednak autor potwierdza, że w jego kalkulatorze ta metoda nie działa i ostatecznie zakupił inny model z obsługą liczb zespolonych. W dalszej części dyskusji pojawiają się pytania o obliczanie kąta (argumentu) liczby zespolonej w postaci wykładniczej, np. 8,9e^i63,43. Użytkownicy opisują funkcje konwersji między postacią algebraiczną a trygonometryczną: P->R (postać wykładnicza na algebraiczną) i R->P (algebraiczna na wykładniczą). W modelu JN-300 funkcje te mogą być oznaczone jako "->jθ" (R->P) i "->xy" (P->R). Po zastosowaniu tych funkcji kalkulator poprawnie wyświetla amplitudę, fazę, część rzeczywistą i urojoną. Użytkownicy dzielą się także zdjęciem klawiatury kalkulatora, co pomaga w identyfikacji funkcji. Ostatecznie problem z wprowadzaniem liczb zespolonych na JN-300 jest rozwiązany przez użycie odpowiednich klawiszy A i B oraz funkcji konwersji między postaciami liczby zespolonej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA