logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bass-reflex 68 mm w kolumnie 180x180 mm – jak zamontować rurę przy braku miejsca?

puyol187 20 Kwi 2008 11:43 1591 9
REKLAMA
  • #1 5056522
    puyol187
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    W mojej ostatniej konstrukcji kolumn pojawił się problem. co do konstrukcji to kolumny na gdn 18-120-6-SW z stx-a i gdwk 9/80/1 z tonsila.
    Problem polega na zamontowaniu rury bass-reflex. Br powinien mieć średnicę 68 mm 165mm (strojenie około 53Hz) i tu się zaczyna problem.
    Wymiary zewnętrzne kolumny to 180 * 180 * 800 mm. Czyli przy zastosowaniu takiego br nie zmieści się między dwoma ściankami.
    Br miał być umieszczony z przodu. Czy będzie dobrze gdy zastosuje np. kolanko i br będzie skierowany do góry. Czy wyciąć otwór br od dołu kolumn.
    Pozdro i proszę o pomoc.

Post był raportowany.
    Temat poprawiłem, proszę o przeczytanie i stosowanie się do zasad forum.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE. [coolombo]
  • REKLAMA
  • #2 5056782
    Lukas500
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wydaje mi sie ze zmniejszenie srednicy br powinno roozwiazac problem
  • #3 5056802
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Jeżeli dasz BR z tyłu to na pewno będziesz mniej słyszał dokuczliwe szelesty z tegoż portu, jednak kolumny będą musiały wtedy stać kilkadziesiąt cm od ściany. Tak czy inaczej daj sporą średnicę tunelu BR, gdyż te Tonsile nieźle pompują.Takie jest moje zdanie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5056981
    puyol187
    Poziom 15  
    Mam problem nie ze średnicą br ale z długością. ale jak dam krótszy to będzie inne strojenie.
  • REKLAMA
  • #5 5057562
    Lukas500
    Poziom 12  
    symulujac programem WinISD przy zmniejszeniu srednicy BR zmniejsza sie jego dlugosc przy zachowaniu tej samej czestotliwasci strojenia
  • REKLAMA
  • #6 5057649
    puyol187
    Poziom 15  
    Czyli muszę zastosować dwa mniejsze bass-reflexy.
    ale drugie pytanie zamiast jednego tunelu 68mm średnicy jakie mają być dwa.
  • #8 5058529
    puyol187
    Poziom 15  
    Obrażanie autora jest nie stosowne, temat miał na celu zapoznanie się z radami kolegów.
  • #9 5058551
    Lukas500
    Poziom 12  
    przeprowadz symulacje na WinISD i zobaczysz czy benda potrzebne az 2 moze jeden wystarczy tyle ze o mniejszej srednicy
  • #10 5058843
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Myślę że w temacie zostało dość powiedziane, skoro autor nie zauważa podpowiedzi temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W konstrukcji kolumn o wymiarach 180x180x800 mm z głośnikami GDN 18-120-6-SW i GDWK 9/80/1 pojawił się problem z montażem bass-reflexu o średnicy 68 mm i długości 165 mm, strojącego około 53 Hz. Ze względu na ograniczoną przestrzeń między ściankami kolumny, tradycyjne umieszczenie rury bass-reflex z przodu jest niemożliwe. Dyskutowano możliwość zastosowania kolanka i skierowania portu do góry lub wycięcia otworu bass-reflex od dołu obudowy. Wskazano, że zmniejszenie średnicy bass-reflexu może skrócić jego długość przy zachowaniu strojenia, co potwierdzono symulacjami w programie WinISD. Zaproponowano także rozważenie zastosowania dwóch mniejszych portów zamiast jednego o średnicy 68 mm, jednak wymaga to dalszych symulacji. Zwrócono uwagę na konieczność zachowania odpowiedniej średnicy tunelu bass-reflex, aby uniknąć utraty efektywności basu, zwłaszcza przy głośnikach Tonsil. Poruszono również kwestię umieszczenia portu z tyłu kolumny, co wymaga odstępu od ściany, ale może ograniczyć niepożądane szumy. Dyskusja zakończyła się sugestią przeprowadzenia dokładnych symulacji w WinISD w celu optymalizacji rozmiarów i liczby portów bass-reflex.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA