logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować transil na dysku Samsung SV 0602H?

MRG 20 Kwi 2008 12:22 1032 7
REKLAMA
  • #1 5056684
    MRG
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem, padł mi HDD i już wyczytałem, że to może być transil lecz ja nie do końca jestem pewien, który to elem
    ent. Może ktoś powie mi, który to dokładnie element. Z góry dziękuję.

https://obrazki.elektroda.pl/94_1208686330.jpg
  • REKLAMA
  • #2 5056698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5058091
    MRG
    Poziom 11  
    Dysk nie jest widoczny ani w BIOS'ie ani w XP.
  • #4 5059162
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Czy po podpięciu dysku komputer startuje ?

-- Jeśli uważasz ,że Ci pomogłem naciśnij Jak zidentyfikować transil na dysku Samsung SV 0602H? to nic nie kosztuje --
  • REKLAMA
  • #5 5065591
    MRG
    Poziom 11  
    Tak. komputer normalnie startuje z dysku SATA.
  • REKLAMA
  • #6 5065711
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    W takim razie, nie może to być tranzil. Przy zwartym tranzilu w podłączonym dysku, zasilacz by nie wystartował.

Czy dysk startuje przy uruchomieniu komputera?
  • #7 5067162
    MRG
    Poziom 11  
    Dysk nie daje znaku życia niestety.
  • #8 5067548
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Czyli żeby była jasność .

1) Komputer wystartuje kiedy dysk jest podpięty (np. do BIOS-u)
    2) Dysk nie kręci talerzami nie daje znaku życia nie jest wykrywany
    3) MHDD po podpięciu dysku i uruchomieniu po wydaniu komendy EID nie może go odczytać

Czy tak ?

Transile zmierzone czy nie mają zwarcia ?
    Czy pomiędzy 5V a masa nie ma zwarcia na dysku ? Czy pomiędzy 12V a masą nie ma zwarcia na dysku ?

Jeśli nie ma zwarcia i dysk się tak zachowuje to padnięta elektronika najprawdopodobniej i to raczej gdzieś na linii zasilania. Przyglądnij się dokładnie płytce czy nie ma tam jakiś uszkodzeń lub zrobić dokładne zdjęcie i je zamieścić apletem "Załaduj zdjęcie" link pod pisaną wiadomością

Jeśli uważasz ,że Ci pomogłem naciśnij przycisk Jak zidentyfikować transil na dysku Samsung SV 0602H? to nic nie kosztuje ;).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung SV 0602H, który nie jest wykrywany ani w BIOS-ie, ani w systemie Windows XP. Dysk nie daje żadnych oznak życia, nie kręci talerzami i nie jest widoczny w narzędziu MHDD. Komputer natomiast normalnie startuje z innego dysku SATA, co wyklucza zwarcie tranzila, ponieważ w przypadku zwarcia zasilacz by się nie uruchomił. Sugerowano sprawdzenie stanu tranzili (transil), pomiar rezystancji między liniami zasilania 5V i 12V a masą, aby wykluczyć zwarcia. Wskazano, że najprawdopodobniejszą przyczyną awarii jest uszkodzenie elektroniki dysku, szczególnie na linii zasilania. Zalecane jest dokładne obejrzenie płytki drukowanej pod kątem uszkodzeń lub wykonanie szczegółowych zdjęć w celu dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA