logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chaffoteaux & Maury ELEXIA Comfort 24CF - nie steruje si

tmario 20 Kwi 2008 13:23 8861 6
REKLAMA
  • #1 5056962
    tmario
    Poziom 11  
    Witam, mam problem z tym piecem. Będę wdzięczny za pomoc.
    Padło sterowanie obiegu c.o. Objaw jest taki, że po nastawieniu temp. na CWU zapodaje ciepłą wodę na kaloryfer mimo skręconej temperatury c.o. na 0. Sterowanie c.o. nie zapala poszczególnych LED ze stopniami temperatury - świeci się tylko zielony LED kontrolny przy symbolu kaloryfera. CWU działa. Nie mogę w żaden sposób wyłączyć grzania c.o. Po osiągnięciu temp. na c.o. zaczyna wariować. Odpala na parę sekund i się wyłącza. I znowu odpala i się wyłącza. Tak jakby zabezpieczenie temperaturowe pieca go odcinało, ale mogę się mylić. Muszę zakręcać zasilanie c.o. żeby korzystać z ciepłej wody i nie grzać domu. Był fachman od pieca i powiedział, że padło sterowanie. Chce wymieniać całą płytę - podał koszt ok. 1.000 zł. Ale nie poleca. Radzi, żeby lepiej wymienić cały piec na Ariston Clas 24kW, bo w starym (stary??? 4 lata pochodził) nie wiadomo co jeszcze padnie, bo generalnie bardzo mało jest tych piecy na rynku. Koszt Aristona z montażem 2.700 zł. Nie wiem co robić. Czy to prawda, że elektroniki się nie naprawia w piecach gazowych? Fachman twierdzi, że oficjalnie zabraniają tego przepisy. Nie wiem co robić. To są dla mnie obce obszary i chciałbym podjąć dobrą decyzję dla domu. Uważam, że w tego typu sytuacjach nie ma co żałować kasy. W końcu chodzi o bezpieczeństwo domu. Ale nie chce też dać się nabić w butelkę. Naprawiać płytkę (da się???), wymienić płytę czy wymienić piec? Będę wdzięczny z opinie osób doświadczonych w branży... Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5058086
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Nie sądzę aby to była płytka. Proponuję innego fachowca. Cztery lata to trochę mało. Pozdrawiam Adam
  • REKLAMA
  • #3 5060040
    deep69
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zablokowany zawór trójdrożny w pozycji częściowo otwarte CWU i częściowo CO. Problem może być w zablokowanym serwie do zaworu trójdrożnego a nie w płytce sterowania.
  • REKLAMA
  • #4 5062716
    tmario
    Poziom 11  
    deep69 napisał:
    Zablokowany zawór trójdrożny w pozycji częściowo otwarte CWU i częściowo CO. Problem może być w zablokowanym serwie do zaworu trójdrożnego a nie w płytce sterowania.

Przy ustawianiu temperatury CO zaświecały się po kolei LED-y z temp. 30, 40 itd. stopni. Teraz tego nie ma. Czy usterka podana przez Ciebie da taki objaw? Czyli co radzisz - zmienić fachmana i szukać usterki poza płytą? Mam dość twardą wodę w sieci. Może gdzieś odłożył się kamień i faktycznie coś się blokuje... A może przyczyna jest inna...
  • REKLAMA
  • #5 5063322
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Coś mi się zdaje, że faktycznie "padła" elektronika.
    1000 zł to faktycznie sporo i warto się zastanowić nad innym kotłem, ale broń boże nie takie wynalazki.
  • #6 5063531
    deep69
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jeżeli chodzi o wariowanie pieca (brak wskazania temperatury i załączanie i natychmiastowe odłączanie) takie objawy są przy uszkodzeniu czujnika temperatury. Wtedy piec grzeje aż go nie odetnie termostat ogranicznika temperatury, który po chwili załącz się (efekt krótkotrwałe zapłony). Fakt, że blokada zaworu trójdrożnego i brak wskazań z czujnika temperatury mogą sugerować uszkodzenie sterowania, ale warto sprawdzić zanim się zapłać 1000zł. Jeżeli serwisant sprawdził te elementy to zostaje sterowanie.
  • #7 5072886
    tmario
    Poziom 11  
    Piec naprawiony. Skorzystałem z serwisu autoryzowanego. Przyczyną był padnięty mikrowyłącznik który został zwarty i ustawiał trwale CO na grzanie. Przy okazji usunięto delikatny wyciek poprzez naprawę zaworu 3-drogowego (zestaw naprawczy górny). Wyciek był przyczyną zakamienienia mikrowyłącznika i zwarcia. Koszt 308 zł, w tym 170 zł koszt robocizny. Od razu widać w jakim świetle został postawiony fachowiec nr 1. Jego wizytówka wylądowała w koszu. Fachowiec nr 2 postawił diagnozę w 3 minuty, skupił się na robocie i nie roztaczał wizji. Temat uważam za zamknięty. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Piec gazowy Chaffoteaux & Maury ELEXIA Comfort 24CF miał problem z nieprawidłowym sterowaniem obiegu centralnego ogrzewania (c.o.), gdzie po ustawieniu temperatury na ciepłą wodę użytkową (CWU) grzał kaloryfery mimo skręconej temperatury c.o. na zero. Objawy obejmowały brak zapalania się LED-ów temperatury c.o., tylko świecący zielony LED kontrolny, oraz cykliczne włączanie i wyłączanie pieca, co sugerowało możliwe uszkodzenie czujnika temperatury lub sterowania. Wskazywano również na potencjalne zablokowanie zaworu trójdrożnego lub uszkodzenie serwa zaworu. Ostatecznie serwis autoryzowany zdiagnozował i naprawił uszkodzony mikrowyłącznik, który był zwarty i powodował stałe załączanie grzania c.o. Przyczyną awarii był także wyciek i kamień w zaworze trójdrożnym, który usunięto poprzez naprawę zestawu naprawczego. Koszt naprawy wyniósł 308 zł, co było znacznie niższe niż proponowana wymiana całej płyty sterującej za około 1000 zł. Problem został skutecznie rozwiązany bez konieczności wymiany całego kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA