logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie zakresu temperatury i histerezy w AVT 1428 - który potencjometr?

krzych112 20 Kwi 2008 14:47 3192 2
  • #1 5057324
    krzych112
    Poziom 12  
    Witam.
    Złożyłem regulator temperatury AVT 1428. Wszystko jest OK, tylko mam jeden problem nie wiem jak ustawić zakres temperatury. :cry:
    Układ ma za zadanie podgrzewanie wody do pewnej temperatury i utrzymywanie jej na stałym poziomie. Jak ustawić aby przekaźnik wyłączał się przy określonej temperaturze? Który potencjometr odpowiada za wartości maksymalne, który za minimalne, a który za histerezę :?:

Proszę o pomoc
  • #2 5057767
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    krzych112 napisał:
    Witam.
    Złożyłem regulator temperatury AVT 1428. Wszystko jest OK, tylko mam jeden problem nie wiem jak ustawić zakres temperatury. :cry:
    Układ ma za zadanie podgrzewanie wody do pewnej temperatury i utrzymywanie jej na stałym poziomie. Jak ustawić aby przekaźnik wyłączał się przy określonej temperaturze? Który potencjometr odpowiada za wartości maksymalne, który za minimalne, a który za histerezę :?:

Proszę o pomoc
    bez schematu ideowego trudno dyskutować, a ten w sieci chyba nie jest dostępny... :cry: ...AVT już dawno przestałem kupować, więc nie zajrzę tam.
    Jest to typowy regulator z podwójnym komparatorem (TL082) i z napięciami odniesienia regulowanymi potencjometrami oraz z przerzutnikiem potencjałowym (zrealizowany na 4011) pracującym jako automat sekwencyjny, który poprzez tranzystor steruje cewkę przekaźnika wykonawczego.
    Czujką temperatury jest tu specjalizowany układ LM35 (10mV/°C) plus dioda LM385/1,2 pracująca jako źródło referencyjne.
    Aplikacja LM35 jest TAM, który pracuje w układzie pokazanym tam na FIGURE 6., lub FIGURE 7.
    Do czego służy odpowiedni potencjometr musisz dojść sam, ale to przecież jest bardzo prosty układ, więc rozrysowanie jego schematu ideowego nie powinno nastręczać trudności.
REKLAMA