logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie ma prądu w gniazdku w mieszkaniu

loki_82 20 Kwi 2008 15:35 88851 15
REKLAMA
  • #1 5057531
    loki_82
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam.
    U mnie w mieszkaniu nie ma pradu we wszystkich gnizadkach. Test tylko w jednym.Jaka moze byc tego przyczyna?
    Swiatlo mozna zaswiecic w kazdym pomieszczeniu.
  • REKLAMA
  • #2 5057540
    biohack
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Swiatło i prąd w gniazdku to dwie rózne instalacje najlepiej poszukaj w jakiejś puszcze czy nie doszło do zwarcia
  • #3 5057554
    loki_82
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    wiem ze swiatlo i prad to sa rozne instalacje
    tylko dlaczego w 1 pokoju jest prad w gniazdku a w pozostalych 2 nie ma.Tam gdzie nie ma to przy wkladaniu wtyczki iskrzy sie.Co robic?
    Wykrecic korki?
    rozkrecic gniazdko i sprawdzic czy przewodu nie sa poluzowanie?
  • REKLAMA
  • #4 5057556
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Bezpieczniki sprawne? Jak się nie orientujesz, to nie grzeb w instalacji elektrycznej. Fachowiec pomoże.
  • #5 5057613
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 917
    Tak wyłącz (wykręć) bezpieczniki i w tedy możesz bezpiecznie dobrać sie do gniazdka.
    Jeśli iskrzy przy wkładaniu wtyczki to tak mogło dojść do poluzowania przewodu lub pęknięcia oprawy i przez to powstaje zwarcie.
    Jeśli nic nie znajdziesz skręć wszystko ponownie i wezwij fachowca. Czasem zastanów sie 2 razy zanim coś poprawisz. Oraz zabezpiecz się przed włączeniem bezpieczników przez inne osoby w czasie gdy będziesz dłubał. Zawsze sprawdzaj czy nie ma napięcia na przewodach nawet jeśli wykręciłeś bezpieczniki, bo może cos w instalacji jest nie tak i napięcie nadal może być. Powodzenia
  • #6 5057849
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Jeśli iskrzy, to możliwe, że faza jest a uszkodzeniu uległ przewód neutralny (tak się palą kable w przypadku przeciążenia elementu i stopniowo wypalania styków) - często instalacja zamiast w puszcze jest dzielona właśnie w gniazdkach - niby prościej, ale w przypadku uszkodzenia gniazdka właśnie leci całe zasilanie od zepsutego gniazda. Po wyłączeniu zasilania (odciąć na bezpiecznikach) do sprawdzenia próbnikiem czy nie ma fazy w gniazdku i sukcesywna kontrola instalacji od tablicy bezpiecznikowej po kolei gniazdko po gniazdku aż do stwierdzenia problemu.
  • REKLAMA
  • #7 5059159
    andrzej000025
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Może masz łączenie gniazdek bez puszkowe, to znaczy z gniazdka do gniazdka, teraz się tak często instaluje ,wystarczy że w jednym gniazdku nie łaczy, i dalsze gniazdka też nie mają prądu.
  • REKLAMA
  • #8 5094487
    AmaPanama
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam podobny problem od wczoraj,
    Wchodzę do domu zapalam światło w dużym pokoju i w tym samym momencie pali mi z hukiem 2 energooszczędne świetlówki na suficie,
    od tej chwili nie działa mi połowa gniazdek w mieszkaniu z tego wszystkie na suficie:(
    Posiadam skrzynkę nad drzwiami i tam 2 przełączniki nadprądowe z czego jeden w ogóle nie reaguje...
    Proszę o pomoc w ogóle się nie znam.
    Pozdrawiam
  • #9 5094518
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    AmaPanama napisał:
    pali mi z hukiem 2 energooszczędne świetlówki na suficie

Wygląda jakby było sporo powyżej 230V. Może gdzieś w budynku N się upaliło.

Odłącz zasilanie i wymień zabezpieczenie. Najlepiej poproś fachowca o pomoc.
  • #10 5095039
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Jeżeli nie macie w planach żegnać się z rodziną i znajomymi i uciekać na tamten świat – podobno lepszy – to z taką znajomościom tematu nie próbujcie nic robić – nie wspomnę o potrzebie posiadania wiedzy i uprawnień - radzę wezwać niestety fachowca i życzę aby był on fachowcem z prawdziwego zdarzenia.:D
  • #11 5095079
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Tak jest, do chirurgii i elektryki nie można zabierać się bez wystarczającej wiedzy!
  • #12 5096322
    AmaPanama
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Dlatego wolę zapytać doświadczonych ludzi...
    nie mam zamiaru dotykać się elektryki,
    Każdy ma inną pasję i zna się na czymś dobrze:)
    miłego weekendu
  • #13 5823023
    gringo1990
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    wiec tak mój problem polega na tym ze z Gniazda pociągłe sobie przewody na dwa gniazdka i do 2 halogenów gdy wszystko podłączyłem było si ale po czasie wywalił mi bezpiecznik gdy go włączyłem s powrotem okazało się ze w gniazdku nie ma prądu. W moim bloku gniazdka łączone są (szeregowo z jedenego gniazdka do drugiego i o dziwo w gniazdku poprzedzającym jest prąd) dołączam foty zęby bardziej zobrazować sprawę proszę o pomoc
    Załączniki:
    • DSC00115.JPG (259.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00114.JPG (324.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 5935045
    mtracz
    Poziom 29  
    Jesli potrzebujesz pomocy to nie wymagaj aby uzytkownicy płacili ci punktami za pobranie tych zdjęć.
    Brak napiecia to lekko pociagnij przewody co ida od jednego gniazdka do drugiego i zaobserwój czy jak ciągniesz w jednej puszcze to w drugiej sie ruszaja bo może masz przerwany przewód.
  • #15 5936816
    zbigmaz1
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    mtracz napisał:
    J to lekko pociagnij przewody co ida od jednego gniazdka do drugiego i zaobserwój czy jak ciągniesz w jednej puszcze to w drugiej sie ruszaja bo może masz przerwany przewód.

Jeżeli są w położone w rurkach to można tak sprawdzać ale gdzie ty masz te wszystkie gniazdka?

Dodano po 56 [sekundy]:

AmaPanama napisał:
    Witam
    od tej chwili nie działa mi połowa gniazdek w mieszkaniu z tego wszystkie na suficie:(

Ciekawe
  • #16 5945715
    mtracz
    Poziom 29  
    Zgadza się. Zaproponowałem tylko taki sposób. A nie wiem jak w tym przypadku położona jest instalacja bo nie oglądałem tych zdjeć.

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu występuje brak napięcia w gniazdkach elektrycznych w dwóch pokojach, podczas gdy światło działa prawidłowo we wszystkich pomieszczeniach. Problem może wynikać z uszkodzenia przewodu neutralnego, zwarcia lub poluzowania przewodów w gniazdkach, zwłaszcza gdy przy wkładaniu wtyczki pojawia się iskrzenie. Instalacja gniazdek może być wykonana bez puszkowo, łącząc gniazdka szeregowo, co powoduje brak prądu w dalszych punktach przy uszkodzeniu jednego z nich. Zaleca się wyłączenie bezpieczników przed sprawdzeniem instalacji, użycie próbnika napięcia oraz wezwanie wykwalifikowanego elektryka ze względu na ryzyko porażenia prądem. W przypadku wybuchu świetlówek i braku reakcji jednego z wyłączników nadprądowych może być uszkodzony przewód neutralny lub zabezpieczenie. Próby samodzielnej naprawy bez odpowiedniej wiedzy i uprawnień są niebezpieczne. Wskazane jest dokładne sprawdzenie ciągłości przewodów między gniazdkami oraz kontrola stanu bezpieczników i połączeń w puszkach instalacyjnych.
REKLAMA