logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika pralki Polar do szlifierki - który kabel do czego?

Perech 20 Kwi 2008 18:19 2767 6
REKLAMA
  • #1 5058107
    Perech
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam, mam silnik od starego polskiego automatu(polar) i chce go wykorzystac jako silnik do szlifierki, tylko schody pojawiają się podczas podłączenia, mianowicie wejście tego silnika zakończone jest kostką z której wychodzi 5 kabli-3 na górze i dwa na dole, jak podłączyć kondesator i wogóle,żeby wyciągnąć z niego maksymalną moc? Proszę o wskazówki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5058431
    Perech
    Poziom 15  
    mimo to za bardzo nie wiem jak to podłączyć, wg schematu nie kumam nic, prosze mi podpowiedziec, do których pinów bezpośrednio zasilanie a do których kondensator, chodzi o to, zeby aby kręcił się w trybie wirowania
  • #4 5058471
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    Zasilanie do białego(ten na górze) i do niebieskiego obok. Dodatkowo pomiędzy niebieski i czerwony podłącz kondensator. Jest to połączenie na obroty szybkie, czyli 2800/min.
  • REKLAMA
  • #5 5058494
    Perech
    Poziom 15  
    czyli kondensator wpiac miedzy piny a nie w obwod tak?
  • #6 5058940
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Ten silnik nie nadaje się raczej do szlifierki, z powodu małej mocy. Ma on około 80 WAT, czyli trochę więej niż wentylator :) i podczas szlifowania będzie się zatrzymywał. Kondenstaor między piny.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 5059706
    Perech
    Poziom 15  
    jeśli miałem silnik dużo słabszy (od frani) i ładnie w miarę chodziła to czemu by nie zaryzykować?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika pralki Polar do szlifierki, w szczególności identyfikacji przewodów i sposobu podłączenia kondensatora, aby uzyskać maksymalną moc i pracę w trybie wirowania. Silnik posiada kostkę z pięcioma przewodami (3 na górze, 2 na dole). Zalecane jest podłączenie zasilania do białego i niebieskiego przewodu na górze, a kondensatora między niebieski a czerwony przewód. Kondensator powinien być wpięty bezpośrednio między piny, a nie w obwód. Jednakże silnik ma moc około 80 W, co jest niewystarczające do efektywnej pracy szlifierki, gdyż może się zatrzymywać pod obciążeniem. Pomimo to, użytkownik rozważa próbę wykorzystania silnika, gdyż miał doświadczenia z jeszcze słabszym silnikiem od pralki Frania, który działał w podobnych zastosowaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA