logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie włącza się sony xm-250x (wzmacniacz samochodowy)

kytek 20 Kwi 2008 22:12 2020 3
REKLAMA
  • #1 5059103
    kytek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    więc tak wzmacniacz grał do wczoraj, wszystko było ładnie i pięknie wczoraj chciałem włączyć wzmacniacz a tu nic kontrolka sie nie pali napięcie na bezpieczniku i wszystkich kablach zasilających jest (sprawdzałem multimetrem) i wszystko ok co to może być ? Acha ścieżki nie są nigdzie spalone a bezpiecznik się troszke powyginał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5060147
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Poszukaj w okolicy tego bezpiecznika, pewnie złapał zimne luty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5060602
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Kolego jak już masz ten multimetr to pofatyguj się pomierzyć napięcia od wejścia wgłąb urządzenia.I napisz coś więcej co to jest.Jeśli jest to wzmacniacz z przetwornicą napięcia to po kolei - bezpiecznik > włącznik jeśli jest > kolektory FETów > trafo ,generator przetwornicy.Jeśli napięcie jest odlutuj tranzystory przeciwsobne na wyjściu.Jeśli któryś jest spalony będzie robił zwarcie na wyjściu i w przetwornicy zadziała zabezpieczenie zwarcia i wzmacniacz się nie włączy.Pracę generatora multimetrem sprawdzisz tak ,że mierzysz napięcie AC do 2V na bazach tranzystorów mocy.
  • #4 5060809
    kytek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Problem rozwiązany zanim przeczytałem twojego posta. Wczoraj w miare wszystko posprawdzalem i było ok, ale dzisiaj wziołem jeszcze raz i przed bezpiecznikiem mialem 12V a po nie całe 5V. Bezpiecznik wyglądał na cały i wczoraj działał okazało się żę w bezpieczniku odczepiła się jedna nóżka i raz łączył a raz nie. Jednak przed tym sprawdziłem zimne luty i w 2 miejscach prawdopodobnie występowały. wymieniłem bezpiecznik i wszystko gitara dzięki za pomoc punkty poleciały.
REKLAMA